Vijesti

13.03.2014. 11:50:37 - S.K.

RUŽI TO NIJE NAPREDAK

Tomašić je glasovala protiv jednakosti jer je to 'podmetanje rodne ideologije'

Nakon što je Europski parlament u utorak s veoma malom razlikom u glasovima odbacio izvješće o jednakopravnosti muškaraca i žena u kojemu se pozivalo da im se zajamči ista plaća za isti posao, oglasili su se i hrvatski europarlamentaci koji su glasovali protiv jednakosti i ravnopravnosti.

Nakon što su je napali/e brojni/e korisnici/e Twittera implicirajući joj da je svojim glasom dala do znanja kako smatra da žene nisu dovoljno vrijedne kao muškarci, Ruža Tomašić odlučila je reagirati.

"Podmetanje prava na pobačaj i rodne ideologije u izvješće pokazuje koliko je ljevici doista stalo da ženama osiguramo ravnopravnost. Ignoriranje prava oca da sudjeluje u donošenju takve odluke i zatiranje djetetovog prava na život ne smatram napretkom. Jedni to vide kao podmetanje, a drugi kao napredak društva", napisala je šefica HSP AP.

"Da je izvjestiteljicu doista briga za ravnopravnost žena, izvješće ne bi imalo ideološku pozadinu i bilo bi usvojeno", dodala je i objavila fotografiju čiji ju je sadržaj navodno jako zasmetao.

Podsjetimo, sredinom siječnja, govoreći na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta na temu 'Nediskriminacija u okviru spolnog i reproduktivnog zdravlja i prava', Tomašić je izjavila: "Svi znamo da treba muškarac i žena da se začne dijete. Onaj čas kada dođe vrijeme da žena može sama, bez pomoći muškarca, začeti to dijete, onda može sama i odlučivati o tome djetetu".

U izvješću se traži od zemalja Europske unije da 'zajamče poštovanje temeljnog načela iste plaće za isti rad muškarca i žene' i zabrane otpuštanje tijekom rodiljnog dopusta te se zauzima za borbu protiv seksističkih stereotipa.

Protiv ovakvog izvještaja, kojem su ciljevi bili ravnopravnost i jednakost, bili>/e su: Zdravka Bušić, Ivana Maletić, Dubravka Šuica, Ruža Tomašić te Davor Ivo Stier i Andrej Plenković.

U 2012., prema Eurostatu, ukupna stopa zaposlenosti žena u dobi od 20 do 64 godine u Europi iznosila je 62,4 posto u odnosu na 74,6 posto zaposlenih muškaraca. Stopa zaposlenosti glavni je pokazatelj za mjerenje nejednakosti spolova, a kvaliteta i uvjeti zapošljavanja jednako su važni parametri za mjerenje te nejednakosti. No, stopa zaposlenosti žena je podcijenjena s obzirom na činjenicu da mnoge žene nisu registrirane kao nezaposlene osobe, osobito one koje žive u ruralnim ili udaljenim područjima,.

Prihodi žena za obavljanje jednakog posla s jednakim sposobnostima još je uvijek niži od prihoda muškaraca, a nejednakost plaća iznosi u prosjeku oko 16,2 posto u EU, s velikim razlikama među državama članicama koje idu od 10 posto razlike u plaći do više od 20 posto. Niže plaće žena dovele su do smanjenja mirovinskih doprinosa i nižih mirovina, a rodna razlika u plaćama i mirovinama još uvijek je jedan od glavnih razloga što se žene nalaze ispod granice siromaštva u kasnijoj životnoj dobi. Prosječna razlika između muških i ženskih mirovina iznosi 39 posto.

Članak je nastao u okviru projekta Europske mogućnosti za ruralne žene koji provodi CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u partnerstvu s Udrugom žena Hera, Prostorom rodne i medijske kulture K-zona i Radijom Kaj. Projekt financira Europska Unija u okviru IPA INFO 2012. Mišljenja i stavovi izneseni u ovom članku ne izražavaju mišljenje i stavove Europske unije.

Tagovi: eu, europarlament, europska unija, europski parlament, ines cristine zuber, izvještaj o jednakosti žena i muškaraca u eu, jednakost, ljudska prava, rad jednake vrijednosti, ravnopravnost, ruža tomašić, spolna i reproduktivna prava, zastupnica, žene

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM