Vijesti

11.02.2014. 13:54:45 - Libela

Stop nasilju nad ženama

#diversity poruke Medvjeda

Na praznik zaljubljenih, 14. veljače cijeli svijet slavi ljubav! Međutim, najnoviji podaci koje su objavili Ujedinjeni narodi govore kako će svaka treća žena ili djevojčica na svijetu tijekom svojeg života biti zlostavljana, što dovodi do ukupne brojke od oko jedne milijarde zlostavljanih žena i djevojčica. Stoga je kampanja "Jedna milijarda ustaje", koja se na Dan zaljubljenih 14. veljače provodi u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, poziv na prekid šutnje o zlostavljanjima, kao i poziv svim zlostavljanim ženama i djevojčicama da ustanu i progovore o svojim tragičnim iskustvima.

Potaknuti ovim zastrašujućim brojkama i hokejaši zagrebačkog Medveščaka su najnovijim video uratkom u sklopu svoje edukativne kampanje #DIVERSITY odlučili podržati globalnu kampanju ONE BILLION RISING - "Jedna milijarda ustaje". Predvođeni Jonathan Cheechoom i Mark Dekanichem, zagrebački Medvjedi u najnovijoj #DIVERSITY video poruci ukazuju na ovaj svakodnevan i sveprisutan problem pozivajući svoje navijače i navijačice da na Valentinovo, u petak 14. veljače 2014., zajedno sa ženama diljem svijeta ustanu i zaplešu od 15 do 17 sati na zagrebačkom Zrinjevcu s ciljem podizanja svijesti o ovom globalnom problemu nasilja.

Zastrašujuća brojka od oko milijarde žena i djevojčica koje će biti zlostavljane tijekom svojeg života potvrđuje kako ovdje nije jednostavno riječ o zbroju individualnih, izoliranih, međusobno neovisnih i nepovezanih slučajeva! Dapače, činjenica da je svaka treća žena ili djevojčica tijekom svojeg života zlostavljana, i da se u velikom broju slučajeva po tom pitanju ništa ne poduzima, odraz je globalnog odnosu moći između muškaraca i žena. Također, nasilje nad ženama i djevojčicama ne može se ekskluzivno pripisati niti jednoj društvenoj, religijskoj, političkoj, obrazovnoj, dobnoj, ekonomskoj ili nekoj drugoj skupini. Ono je prisutno u svim sferama postojećih društava te je pokazatelj spolne i rodne neravnopravnosti na globalnoj razini, odnosno, globalno nepovoljnijeg položaja žena, što je karakteristika i društva u kojem sami živimo.

"Nitko ne zaslužuje biti zlostavljan, silovan ili pretučen. Želimo svijet u kojem žene žive slobodno i sigurno. Upravo zato pozivamo jednu milijardu žena i sve one koji ih vole, da izađu, ustanu, plešu i zahtijevaju kraj nasilja. Podržite kampanju "JEDNA MILIJARDA USTAJE" kako biste rekli NE nasilju nad ženama i djevojčicama." poručuju i pozivaju hokejaške zvijezde Mark Dekanich i Jonathan Cheechoo.

Novu #diversity video poruku STOP NASILJU NAD ŽENAMA možete pogledati ovdje.

Sve informacije o globalnoj kampanji ONE BILLION RISING dostupne su na www.onebillionrising.org.

Kampanju "JEDNA MILIJARDA USTAJE" zagrebački KHL MEDVEŠČAK provodi u suradnji i na inicijativu Centra za ženske studije Hrvatske.

ŠTO JE TO #DIVERSITY?

KHL MEDVEŠČAK Zagreb u jeku brojnih društvenih promjena u studenom 2013. godine započeo je edukativnu kampanju #diversity!

Kao sportski klub s velikim brojem navijačica i navijača svjesni smo utjecaja koji imamo na zajednicu, prvenstveno na djecu i mlade. Smatramo kako je naša odgovornost  promovirati toleranciju i ljudska prava kao civilizacijske vrijednosti i dostignuća! Upravo to i činimo našom informativno-edukativnom kampanjom #diversity (eng. različitost) koju smo pokrenuli u duhu brojnih društvenih previranja i koja će trajati sve dok ne budemo svjesni činjenice da naše društvo počinje cijeniti različitosti.

Kampanja #diversity obuhvaća međusobno prihvaćanje različitosti i njihovo poštivanje, shvaćanje da je svaki pojedinac jedinstven s obzirom na rasu, jezik, rod, spol, socio-ekonomski status, dob, seksualnu orijentaciju, vjeroispovijest, tjelesne sposobnosti i karakteristike, nacionalnu i etničku pripadnost, političko uvjerenje ili neku drugu individualnu karakteristiku.

Naime, svaka od tih karakteristika je jedan kamenčić u mozaiku koji se zove identitet, a stvar je osobnog izbora koju će od navedenih karakteristika osoba smatrati bitnijom ili manje bitnom u izgradnji vlastitog identiteta.

Poštujte ljudska prava, podržite različitosti!

Sve video poruke objavljene u sklopu edukativne kampanje #DIVERSITY možete pronaći na sljedećim linkovima:

PRAVO NA IZBOR LJUBAVI JE LJUDSKO PRAVO (Ivan Švarny & Hugh Jessiman)

PRAVO NA OBITELJ JE LJUDSKO PRAVO (Nathan Perkovich)

PRAVO NA KORIŠTENJE VLASTITIM JEZIKOM JE LJUDSKO PRAVO (Mathieu Carle & Charles Linglet)

PRAVO NA JEDNAKE MOGUĆNOSTI JE LJUDSKO PRAVO (Mark Popovic & Matija Grebenić, paraolimpijac)

PRAVO NA JEDNAKOST JE LJUDSKO PRAVO (Mark French, glavni trener Medveščaka)

 

Tagovi: hrvatska, medveščak, medvjedi, milijarda ustaje, nasilje nad ženama, poruka

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM