Vijesti

30.04.2009. 10:35:47 - Tomislav Jerak (Zadarski list)

Atana Grbić-Martinović i Zelena lista za Zadar

Na zadarskim lokalnim izborima po prvi put se prijavila Zelena lista koja će sudjelovati na izborima za Gradsko vijeće Grada Zadra. Nositeljica liste je Atana Grbić-Martinović, a listu čine isključivo građani nepolitičkog uvjerenja koji sebe nazivaju pojedincima osvještenih svjetonazora po pitanju života u gradu, zajednici te društvu, putem principa održivog razvoja u suživotu s prirodom.

- Naša ambicija je ostvariti sudjelovanje u radu Gradskog vijeća i na taj način omogućiti stvaranje stvarnog prisustva civilnog sektora u kreiranju i unapređivanju odluka koje donosi prva i najvažnija institucija, govori Grbić-Martinović.

Osnovni cilj kandidiranja Zelene liste na ovim izborima je zalaganje za aktivnu demokraciju, transparentnost i sudjelovanja građana u procesima odlučivanja putem Vijeća te transformacija grada prema konceptu održivog razvoja koji se oslanja na globalno znanje i svijest o zajedništvu čovjeka i prirode. Općenito govoreći, Zelena lista nudi alternativu. Alternativa je provjera starih i mogući razvoj novih orginalnih koncepcija, gdje svaki pojedinac ima šansu izgrađivati vlastiti politički interes, što bi značilo da se ne trebaju slijediti propisani svjetonazori i modeli. Nadolazeći izbori će pokazati koliko je građana svjesno da izbori ne znače izbor između konzervativnog i liberalnog, već da ravnopravno mjesto imaju građanske incijative za poboljšanje uvjeta i kulture življenja. Lekcija je bilo dovoljno, iskustva su stečena, nadolazeći izbori će pokazati realno stanje svijesti, zrelost demokratskog okruženja te razvoj i napredak koje je neka lokalna zajednica ostvarila u odnosu na prošla razdoblja.

- Izborni program Zelene liste zasniva se na temeljnim načelima Europske federacije zelenih stranaka i Global Green Charter-u te naslijeđu, stavovima i praksi društvenih pokreta za okoliš, mir, ljudska prava feminističkog pokreta, pokreta za globalnu pravdu i solidarnost te na stavovima Međunarodne konfederacije slobodnih sindikata. A to su aktivna demokracija, globalna pravda, solidarnost te suradnja, zatim ekološka mudrost, žene i muškarci ravnopravno i zajedno, ekonomija za ljude, zajednicu i prirodu te na kraju društvo nenasilja, podrške i raznolikosti, dodaje Grbić-Martinović.

Tagovi: atana grbić-martinović, lokalni izbori, zadar, zelena lista

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM