Vijesti

23.01.2014. 13:49:04 - rtl.hr (Libela)

izmjene zakona o radu poslane u sabor

Sindikati zaprijetili Vladi 'grčkim scenarijem'

Prosvjed sindikata 'Stop nasilju nad radnim zakonodavstvom'

Prosvjed sindikata 'Stop nasilju nad radnim zakonodavstvom' (Foto: A.T.)

Pet sindikalnih središnjica reagiralo je danas na Vladinu odluku da prijedlog novog Zakona o radu (ZOR) uputi u saborsku proceduru bez dogovora sa sindikatima, zaprijetivši da će to spriječiti makar i pod cijenu 'grčkog scenarija'.

Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata, Hrvatska udruga radničkih sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske već su zbog Vladinog prijedloga izmjena ZOR-a izašli iz Gospodarsko-socijalnog vijeća, prekinuli socijalni dijalog s ministrom rada i mirovinskog sustava Mirandom Mrsićem i najavili generalni štrajk, a sada su u zajedničkom priopćenju Vladi zaprijetili i 'grčkim scenarijem' koji će im prirediti hrvatski/e radnici/e i građani/ke.

Optužili su Mrsića da se nije niti očitovao o pisanim sindikalnim stajalištima o prijedlogu ZOR-a, niti ih je pozvao na dodatne konzultacije, već je uz manipulaciju domaće i europske javnosti nepromijenjeni tekst zakona uputio u saborsku proceduru.

Sindikati tvrde da novim ZOR-om Vlada i HUP žele deregulirati i sniziti radnička prava, što nisu utemeljili na analizama, niti potkrijepili ijednim statističkim podatkom ili argumentom, za razliku od sindikata koji su dali niz konkretnih primjera provedbe važećeg ZOR-a, posebice u dijelu koji se odnosi na organizaciju radnog vremena.

Sindikati i dalje smatraju da su razlozi nekonkurentnosti hrvatskog gospodarstva nesposobnost menadžerskog kadra i neučinkovitost javne uprave, a ne radnici i njihova prava.

"'Papagajsko' ponavljanje kako će olakšano otpuštanje za posljedicu imati veće zapošljavanje toliko je ridikulozno da ga više niti ne želimo komentirati", stoji u priopćenju.

"Nema govora o otvaranju novih radnih mjesta već o zamjeni jednih radnika drugima u nesigurnijim oblicima rada, odnosno o radu više radnika na jednom radnom mjestu, a sve radi 'blistave' statistike. Snižavanje prava radnika neće riješiti problem nezaposlenosti, to mogu učiniti samo nova ulaganja, investiranje u inovacije, znanje, nove, čiste tehnologije, zelene poslove, snižavanje cijena energije, reindustrijalizacija zemlje i dr", tvrde sindikati.

Postupak procjene učinaka propisa u slučaju ovoga zakona pokazao se farsom, tako su poslodavci u javnom sektoru - Vlada, i privatnom sektoru - HUP, skrojili Zakon o radu prema svojim potrebama, kaže se u priopćenju pet središnjica.

Tagovi: generalni štrajk, grčki scenarij, hrvatska, matica hrvatskih sindikata, ministarstvo rada i socijalnog sustava, mirando mrsić, nezavisni hrvatski sindikati, radna prava, radnice, radnici, radnička prava, savez samostalnih sindikata hrvatske, sindikati, vlada, zakon o radu, zor

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM