Vijesti

17.12.2013. 09:59:22 - ŽmH

Izjava u povodu neizglasavanja Estrela izvještaja o seksualnim pravima i reproduktivnom zdravlju

'Konzervativne snage su se nakon braka, odmah usmjerile na pitanje pobačaja"

Članice Ženske mreže Hrvatske izražavaju zabrinutost u povodu neizglasavanja Estrela izvještaja - izvještaja kojemu je za cilj bilo unaprijediti seksualna prava i reproduktivno zdravlje žena.

 Estrela izvještaj ponudio je zastupnicima Europskog parlamenta priliku da obilježe Dan ljudskih prava, 10. prosinca, unaprjeđenjem stavova Europskog parlamenta o seksualnim i reproduktivnim pravima, uključujući pravo na točne informacije o kontracepijskim metodama.

 Međutim, izvještaj je odbijen (razlika od samo sedam glasova), zahvaljujući bogato financiranoj kampanji koja se suprotstavljala prijedlozima iz Estrela izvještaja.

No, zastupnici i zastupnice Evropskog parlamenta uvjerljivom su većinom, 548 naspram 95 glasova, odbacili prijedlog kojeg su podnijeli Europe of Freedom i Democray Group, a koji je predlagao veća ograničenja na pristup sigurnom pobačaju i druge retrogradne mjere protiv slobode izbora.

Na kraju je prihvaćen alternativni izvještaj koji potvrđuje postojeći pravni okvir time što naglašava kako su članice EU odgovorne za razvoj politika o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima.

Europski ženski lobi, najveća mreža ženskih organizacija u Europi koja promovira ženska prava i rodnu jednakost, potaknula je ženske organizacije na akciju  kojom su uputile zajednički apel i izvršile pritisak kako bi se odobrio Estrela izvještaj. U apelu su u pet točaka istaknule glavne razloge zašto je važno podržati Estrelu. Naime, izvještaj o seksualnim pravima i reproduktivnom zdravlju direktno se tiče temeljnih vrijednosti EU, a ta prava još uvijek nisu zajamčena u svim članicama Unije.

Europski ženski lobi i Ženska mreža Hrvatske izražavaju razočaranje što  se Europski parlament nije složio s jasnim stajalištem koje podržava seksualna prava i reproduktivno zdravlje žena u  vrijeme kada su ista prava i zdravlje ugroženi, kako u europskim zemljama tako u mnogim drugim diljem svijeta. 

Usprkos neizglasavanju Estrela izvještaja, pozdravljamo jasno odbijanje inicijative koja se protivi slobodi izbora u pogledu seksualnih i reproduktivnih prava, te ističemo da se nadamo da je ovaj ishod ojačao kolektivnu odluku, kako u Parlamentu tako i izvan njega, za povećanjem europske podrške seksualnim pravima i reproduktivnom zdravlju u 2014. godini – godini izbora u Europski parlament.

Pitanje je i kako će u Hrvatskoj u ovom razdoblju djelovati ovakva odluka i kako će se poštivati ženska prava. Predstavnici i predstavnice konzervativnih snaga su se odmah nakon referenduma o braku usmjerili na pitanje zabrane pobačaja čime se u opasnost dovode sadašnja stečena prava žena u Hrvatskoj.

Tagovi: aborstus, estrela izvješće, europska unija, hrvatska, reproduktivna prava, seksualna prava, svijet, ženska mreža hrvatske

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

Lana:
Malo mi je nejasno zašto bi djetetu trebalo davati informacije o ugodi pri dodirivanju vlastitog tijela od četvrte godine. Ako osjeća potrebu da se dira, dirat će se. Ako ne, neće se dirati. Ima pravo na oboje. Čemu mu je potrebna vanjska informacija? To je nešto što prirodno dolazi. :/
18.01.2014. 01:55

Iz drugih medija

AEM