Vijesti

26.01.2009. 14:39:48 (Slobodna Dalmacija)

Mignon i Vanesa Tomašić ubijene su zbog nebrige države

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu ovih je dana presudio da Hrvatska nije učinila dovoljno kako bi zaštitila život Mignon i Vanese Tomašić, niti je ispunila obvezu provođenja učinkovite istrage o mogućoj odgovornosti nadležnih državnih tijela. Prema presudi, Hrvatska je obitelji Tomašić dužna isplatiti oko 40.000 eura za naknadu štete.

Podsjetimo, Mignon Tomašić i njihovu jednogodišnju kćer Vanesu 15. kolovoza 2006. pred obiteljskom kućom u Slakovcima ubio je njezin bivši nevjenčani suprug Mladen Mesarić, a zatim je i sebi oduzeo život.

Par je živio zajedno u obiteljskoj kući Tomašićevih, a vezu su, zbog učestalih prijetnji koje je Mesarić upućivao nevjenčanoj supruzi, okončali u srpnju 2005., kratko nakon rođenja kćeri. No, krajem godine Mesarić joj je ponovno počeo prijetiti. Tvrdio je da ima bombu te najavljivao da će ubiti i nju i kćer.

 

Uzaludna prijava prijetnji


Mignon Tomašić prijavila je prijetnje, a početkom veljače 2006. Općinski sud u Čakovcu pokrenuo je protiv Mesarića postupak. Vještačenjem je utvrđeno da boluje od poremećaja ličnosti te da postoji vjerojatnost ponavljanja kaznenog djela.

Stoga mu je, uz zatvorsku kaznu, propisana mjera obveznog psihijatrijskog liječenja koju je trebao nastaviti i nakon odsluženja zatvorske kazne. No, Županijski sud u Čakovcu presudu je preinačio i trajanje psihijatrijskog liječenja skratio do kraja izvršenja kazne.

 

Europski sud u Strasbourgu uputio je kritiku cjelokupnom hrvatskom pravnom sustavu 


Nakon pet mjeseci zatvora, 3. srpnja 2006., Mesarić se tako našao na slobodi, bez obveze daljnjeg liječenja. Da je pušten iz zatvora, obitelj Tomašić nije znala jer ih o tome nitko nije obavijestio. Tragedija se dogodila 15. kolovoza, a odvjetnica Ines Bojić početkom listopada u ime obitelji podnosi tužbu Sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Prethodno je odbijen prijedlog nadležnom Državnom odvjetništvu da država mirnim putem nadoknadi štetu obitelji Tomašić. - Sudu u Strasbourgu podnijeli smo zahtjev na temelju članka 2. Europske konvencije o ljudskim pravima, prema kojem svačije pravo na život mora biti zaštićeno zakonom.

Država nije ispunila obveze kako bi zaštitila njihove živote, a s druge strane nije provela istragu o mogućoj odgovornosti nadležnih tijela, koja proizlazi iz njihovih propusta - kaže Bojić. Naglašava i kako se, prema Kaznenom zakonu, psihijatrijsko liječenje može odrediti samo do okončanja izvršenja zatvorske kazne.

Kada ova presuda postane pravomoćna, Hrvatska će morati razmisliti o izmjeni zakona, smatra odvjetnica. Unatoč izrečenoj obveznoj mjeri psihijatrijskog liječenja Mladena Mesarića, ističe Bojić, iz dokumenata koje je Vlada dostavila sudu u Strasbourgu proizlazi da psihoterapija nije provedena ni u vrijeme dok je boravio u zatvoru.

Osim toga, nije izrađen ni individualni program izdržavanja kazne, premda Zakon o izvršenju kazne zatvora tu obvezu propisuje. Također, prigodom puštanja na slobodu nije procijenjeno Mesarićevo psihičko stanje, a ništa nije poduzeto ni da ga se spriječi u realizaciji prijetnji.

Bojić naglašava kako je u ovom slučaju ključna upravo kritika cjelokupnom pravnom sustavu. Napominje i da je odluka donesena jednoglasno te da je sud pokazao veliki senzibilitet. Tijekom postupka, zaključuje odvjetnica, Vlada nije dala dostatne argumente kako bi dokazala da pravni sustav funkcionira.

 

Život zaštićen zakonom


Sudu u Strasbourgu podnijeli smo zahtjev na temelju članka 2. Europske konvencije o ljudskim pravima, prema kojem svačije pravo na život mora biti zaštićeno zakonom. Država nije ispunila obveze kako bi zaštitila njihove živote, a s druge strane nije provela istragu o mogućoj odgovornosti nadležnih tijela, koja proizlazi iz njihovih propusta, kaže odvjetnica Bojić.


'Trebale su dobiti policijsku zaštitu'


U presudi je izdvojeno mišljenje ciparskog suca Georgea Nicolaoua, koji smatra da u ovom slučaju nije samo problem u nedostatku regulative o psihijatrijskom liječenju zatvorenika.

Da su pomno sagledali ovu situaciju, nadležnima bi bilo jasno da su Mignon i Vanesa nakon Mesarićeva puštanja iz zatvora obvezno trebale dobiti policijsku zaštitu, bez koje su njihovi životi bili u smrtnoj opasnosti. Nažalost, ništa nije učinjeno, niti je itko proglašen odgovornim, zaključio je sudac.

Nakon donošenja presude, Hrvatska ima rok od tri mjeseca za ulaganje žalbe Velikom vijeću Europskog suda, nakon čega presuda postaje konačna. S obzirom na težinu povrede Europske konvencije, odvjetnica Ines Bojić vjeruje da Hrvatska žalbu neće ni ulagati.

Nakon tragedije, obitelji Tomašić pomoć su pružile jedino udruga B.A.B.E i odvjetnica Ines Bojić. Ubojstvo se dogodilo pred očima cijele obitelji, no nitko iz državnih institucija nikada ih nije kontaktirao, niti im ponudio psihološku pomoć.

A.LUČIN / EPEHA

Članak preuzet iz Slobodne Dalmacije

Tagovi: ljudska prava, nasilje

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM