Vijesti

15.11.2013. 07:18:19 - Marija Sabolić

'TKO KUPUJE PROMJENU USTAVA?'

Neću da to uđe u Ustav!

Tribina 'Neću da to uđe u Ustav'

Tribina 'Neću da to uđe u Ustav' (Foto: A.B.)

U srijedu navečer na Filozofskom fakultetu u Zagrebu održana je tribina pod nazivom Neću da to uđe u ustav čiji je fokus bio na osobama koje se osjećaju metom kampanje U ime obitelji. Tribinu su organizirali/e LGBTIQ inicijativa FFZG-a AUT, BRID (Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju) i Centar za mirovne studije.

Govornici na tribini bili su Ivan Novosel iz Zagreb Pridea, Zoran Dominiković iz udruge Iskorak, Mario Kikaš iz inicijative Slobodni Filozofski i Dragan Zelić iz GONG-a, a moderirao je Goran Bosanac iz Centra za mirovne studije.

Zoran Dominiković upozorio je da manje sredine nisu informirane o stvarnim događajima, da nemaju adekvatnog načina informiranja i da će kampanjom Jednakost upravo krenuti u senzibiliziranje stanovnika i stanovnica manjih mjesta. Smatra da im cilj treba biti upoznavanje i stavljanje pojedinca i pojedinki u središte kako bi se putem njegove i njene priče doprlo do onih koji ne znaju, ne žele znati ili koji su protiv prava manjina, u prvom redu LGBT zajednica.

Ivan Novosel smatra da je prilagodba zakonima EU prije ulaska trebala obuhvatiti i rečenicu u Ustavu da se ne smije diskriminirati na temelju seksualne orijentacije, a kako je to izostalo, tako se danas nespremni susrećemo s inicijativom U ime obitelji.

Mario Kikaš napomenu je kako je najgore što veliki broj ljudi ignorira cijelu situaciju koja je proistekla iz socijalno-ekonomskih problema s kojima se susrećemo posljednjih godina.

Dragan Zelić iz GONG-a pita se tko stoji iza inicijative U ime obitelji, nije objavljeno tko to financira i tko to kupuje promjenu Ustava.

Na pitanje kako pristupiti pasivnim građanima i građankama te aktivirati ih da izađu na referendum  1. prosinca, Iskorak pokreće Ambasador program koji će uključiti volontere i volonterke koji/e će svojim bližnjima objasniti da je njihova dužnost da izađu i kažu 'ne' diskriminaciji manjine.

Sanja Juras iz udruge Kontra napomenula je da se Saborski odbor za ravnopravnost spolova ni Saborski odbor za ljudska prava i prava manjina neće očitovati u vezi referenduma.

Zaključak tribine bio je da je hrvatski narod homofoban i da voli oduzimati prava drugačijima, da je žalosno da moraju 'moliti' većinu da im osigura njihova prava i da će nastaviti s kampanjama o osvještavanju i 2. prosinca.

Tagovi: aut, centar za mirovne studije, diskriminacija, filozofski fakultet, hrvatska, lgbt prava, ljudska prava, manjine, neću da to uđe u ustav, referendum, slobodni filozofski, tribina, u ime obitelji, zagreb pride

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

Provokator:
FF je nekada bio mjesto rasprave i, između ostaloga, sukobljavanja različitih ideja, pogleda i stavova. Sve se više sramim u što se pretvorio: u zastrašujući, totalitarno jednoumni prst koji difamira svakoga koji misli drugačije u ime tolerancije. Fantastično!

Da mi je netko rekao prije deset ili petnaest godina u što će se pretvoriti, rekao bih mu da je lud. Ali, danas je, eto, i ovo moguće:

www.youtube.com/watch?v=dIU8wTQzSBY#t=90

Tužno.
15.11.2013. 12:08

Iz drugih medija

AEM