Vijesti

22.10.2013. 09:10:00 - H.G.

Treći susret regionalnih feminističkih i queerovskih organizacija u Ljubljani

Osnivanje regionalne mreže za rodne kulturne prakse

Rdeče Zore

Rdeče Zore (Foto: S.K.)

Ljubljana je u protekla tri tjedna ugostila umjetnike/ice i  teoretičare/ke iz cijelog svijeta koji su bili sudionici 19. festivala Mesto Žensk (City of Women). Iznimno ove godine, uz festival, imale smo prilike vidjeti i posebno jesensko izdanje inače martovskog  feminističkog i queerovskog festivala Rdeče zore (Red Dawns). 

Mara Vujić, umjetnička direktorica festivala Mesto žensk ističe kako je ove godine poseban naglasak bio upozoriti na 'situaciju žena u javnoj sferi, novi val seksizma, rasizma, nacionalizma, diktate heteronormativnosti i ekonomsko, političko i klasno nasilje'. Iz organizacije Rdečih zora posebno upozoravaju na 'kapitalistički barbarizam' koji iz dana u dan sve više napreduje pa je i samo održavanje inače potpuno DIY festivala bilo vrlo upitno.  

Predstavljanje Platforme za rodne kulturalne prakse

Predstavljanje Platforme za rodne kulturalne prakse

Uz bogat umjetnički dio festivala, ovogodišnje je izdanje od 12. do 13. listopada ugostilo petnaestak feminističkih i queerovskih inicijativa s postjugoslavenskog prostora kako bi na Platformi za rodne kulturalne prakse organizirale neformalnu mrežu organizacija koje se bave kulturnim rodnim praksama kroz medijske, festivalske i produkcijske programe, a koja za cilj ima osnaživanje regionalne civilne scene putem razmjene programa, iskustva te kreiranjem novih programskih sadržaja. U dva dana radionica i druženja postavljeni su osnovni ciljevi i preduvjeti za savladavanje budućih zadataka koji nas zajedničkim naporom tek očekuju.

Ovo je već treći sastanak regionalnih organizacija; prvi put susrele su se u studenom prošle godine na VoxFeminae festivalu te u ožujku na regularnom izdanju festivala Rdeče zore. Sve prisutne predstavnice organizacija složile su se da je osnaživanje i konačna realizacija mreže i više nego potrebna. 

Na platformi su sudjelovale predstavnice organizacija: VoxFeminae, Fondacija CURE ispred PitchWisea, BeFem, FemiNiš, ACT Women, Rdeče zore, Lesbian-Feminist University, Mesto žensk, Libele.

Sastanak feminističkih i queer organizacija, medija, festivala i inicijativa (Foto: Rebeka Bernetič)

Sastanak feminističkih i queer organizacija, medija, festivala i inicijativa (Foto: Rebeka Bernetič)


Tagovi: feminizam, festivali, lgbt, libela, ljubljana, mesto žensk, platforma, queer, rdeče zore, regija, rod, spol, ženska prava

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM