Vijesti

22.09.2013. 14:52:16 - Libela (rtl.hr)

NACIONALNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

'Ne smije se šutjeti o obiteljskom nasilju'

U povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić položila je danas vijenac na zagrebačkome Općinskom građanskom sudu na kojemu su tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri žene, poručivši tom prigodom da se o obiteljskom nasilju ne smije šutjeti, prenosi rtl.hr.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 22. rujna u spomen na ubojstvo sutkinje Ljiljane Hvalec, odvjetnice Hajre Prohić i stranke u brakorazvodnoj parnici Gordane Oraškić, čiji je suprug Mato Oraškić na Općinskom sudu u Zagrebu prije 14 godina ubio sutkinju, odvjetnicu i svoju suprugu, a sudsku službenicu Stanku Cvetković teško je ranio.

Minutom šutnje odana je počast ubijenima i zapaljene su svijeće ispred sudnice gdje se tada dogodio zločin, a koja je danas pretvorena u spomen-sobu.

Četrnaestu godinu ovdje se prisjećamo dviju žena koje su stradale radeći svoj posao i treće ubijene koja je željela prekinuti začarani krug obiteljskog nasilja, istaknula je ministrica Opačić okupljenima koji/e su došli/e iskazati počast ubijenima.

Taj dan, proglašen Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, prigoda je da se istakne neprihvatljivost nasilja o kojemu se, naglasila je, ne smije šutjeti, već ga se mora prijaviti.

Iako statistike govore o smanjenju broja obiteljskog nasilja, Opačić upozorava da još postoje žene i djeca koji trpe nasilje u svojim domovima. Cilj joj je, kaže, pokrenuti zakonske mehanizme kako bi se udaljilo zlostavljača, umjesto sadašnje prakse da se žene i djecu smješta u skloništa.

"Oko sedam milijuna kuna koje sada trošimo na skloništa za žene i djecu, za koju godinu mogli bismo utrošiti u psiho-socijalni tretman zlostavljača kojega bi udaljili iz obitelji, a žene i djecu ostavili u njihovom domu", rekla je ministrica.

Istaknula je i važnost uvođenja zdravstvenog odgoja u škole, posebno njegova modula o nenasilnom rješavanju sukoba kako bi se djecu od najranije dobi učilo da probleme'ne rješavaju šakama, već razgovorom'.

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin također je istaknuo važnost nulte tolerancije prema nasilju. Upozorio je i na česta omalovažavanja sudaca i sutkinja te sudbene vlasti u javnosti, čime se, kaže, otvaraju vrata za ovakve događaje.

"Ako ne naučimo lekciju i ne počnemo se ponašati s poštovanjem prema sudu, sucima, sutkinjama i strankama koje dolaze na sud, ovakvo nešto, što se dogodilo prije 14 godina, moglo bi se i ponoviti", upozorio je Hrvatin.

Predsjednica Općinskog građanskog suda Mirela Mijoč rekla je kako je samo tijekom 2012. na tri lokacije toga suda u Zagrebu prošlo 558 tisuća osoba od kojih je oduzeto 9.077 komada vatrenog i hladnog oružja i raznih alata koje su pojedinci nosili sa sobom na sud.

Tagovi: gordana oraškić, hajra prohić, hrvatska, ljiljana hvalec, mato oraškić, milanka opačić, nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, nasilje nad ženama, obiteljsko nasilje, općinski građanski sud, sudska vlast

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM