Vijesti

07.09.2013. 14:33:28 - Libela (rtl.hr)

dvije trećine su žene

U svijetu ima 774 milijuna nepismenih osoba

Indija

Indija

Danas se obilježava Međunarodni dan pismenosti, čiji je cilj upozori na još uvijek velik problem nepismenosti u većem dijelu svijeta.

Naime, prema podacima UNESCO-a oko 774 milijuna osoba u svijetu je nepismeno, odnosno oko 16,1 posto stanovništva starijeg od 15 godina.

Generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova kazal je kako je pismenost više od obrazovnog prioriteta.

"Pismenost je ulaganje u budućnost i prvi korak prema svim novim oblicima pismenosti u 21. stoljeću. Želimo doživjeti stoljeće u kojemu će svako dijete znati čitati i služiti se tom vještinom kako bi steklo potpunu samostalnost", pojasnila je Bokova.

Od 774 milijuna nepismenih osoba, čak dvije trećine ili gotovo 500 milijuna njih su žene, a 123 milijuna mladi od 15 do 24 godine, stoji na stranicama UNESCO-a.

Iako se smanjuje broj nepismenih mladih osoba, proporcionalno se ne smanjuje i broj nepismenih mladih žena. Njih 54 milijuna od ukupno 76 milijuna živi u samo devet zemalja. Najviše ih je u Indiji i to oko 28 milijuna, Pakistanu oko sedam milijuna, a manje od pet milijuna mladih nepismenih žena u ukupnom stanovništvu je u Etiopiji, Bangladešu, DR Kongu, Tanzaniji, Egiptu i Burkini Faso.

Od navedenih zemalja jedino u Bangladešu ima više nepismenih mladih muškaraca nego mladih žena.

U Hrvatskoj živi 0,8 posto nepismenog stanovništva. UNESCO svrstava Hrvatsku u krug zemalja koje pismenost definiraju kao sposobnost čitanja i pisanja na bilo kojem jeziku.

Pismenost je ljudsko pravo. Ono je prepoznato kao pravo u nizu međunarodnih konvencija i deklaracija. Općom deklaracijom o ljudskim pravima iz 1948. priznato je pravo na obrazovanje, a time i pravo na pismenost. Dvije su, međutim, deklaracije otišle još dalje pa je u Deklaraciji iz Persepolisa (1975.) sadržano da je pismenost temeljno ljudsko pravo, a Hamburška deklaracija (1997.) naglašava kako je pismenost, koja u širem smislu obuhvaća znanje i vještine koje su potrebne svima u svijetu brzih promjena, osnovno ljudsko pravo.

Danas su četiri temeljna shvaćanja pismenosti – pismenost kao autonoman set vještina, pismenost kao primjenjena prakticirana i situirana, pismenost kao proces učenja i pismenost kao tekst.

Tagovi: hrvatska, ljudsko pravo, međunarodni dan pismenosti, nepismenost, pakistan, pravo na obrazovanje, pravo na pismenost, svijet, svijet tržište rada, žene

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

zlatan:
U članku piše da je najviše nepismenih mladih osoba u Indiji, a i fotka sugerira da je po tom pitanju tamo najlošije. No, radi istine valja reći da Indijska Unija trenutno ima 1.240 milijarde stanovnika. Piše da je takvih osoba u Indiji 28 a u Pakistanu 7 milijuna, znači četiri puta više. Ali Indija ima sedam puta više stanovnika, znači u Pakistanu je daleko lošije stanje. Na zadnjem popisu stan.2011 god, nažalost u Indiji je bilo nepismeno još uvijek 25% odraslih (većinom stariji). Najviše u saveznoj državi Bihar 36% (ali još 1991god.u Biharu je bilo oko 60%!), a najmanje u saveznoj državi Kerali manje od 5%. Radi istine valja reći da baš Indija ima danas jako obrazovane mlade ljude, da se mnogi otisnu u Svijet pa tako u SAD veliki dio liječnika i znanstvenika su baš Indijci. Savjetujem svima da potraže na internetu nešto o indijskim univerzitetima. Za početak sveučilišni kampus u Bangaluru, gl.grad sav.drž.Karnataka.
Na tom univerzitetu se začeo indijski svemirski program (prvi indijski satelit lansiran indijskom raketom još 1980 god.) a o informatici da i ne govorimo.
Samo želi reći da biti pismen u Europi ili Indiji nije isto. Mi u Europi znamo pisati samo latinicom, izuzev Grka i naroda koji pišu ćirilicom koji znaju uz svoje i latinično pismo. Prosječni pismeni Indijac najčešće zna pisati čak tri pisma. Ako je npr.iz Kerale, pišu pismom MALAYALAM pismo istoimenog jezika, plus u školi uče HINDI i njegovo pismo DEVANAGARI, plus engleski i LATINICU.
Mi stariji znamo i latinicu i ćirilicu. A koliko to pisama znaju današnji mladi Hrvati?
09.09.2013. 13:17

Iz drugih medija

AEM