Vijesti

07.09.2013. 14:12:22 - S.K.

za miran suživot i poštivanje ljudskih prava

Dvojezični plakati u Vukovaru: Ja sam promjena!

(Foto: Inicijativa mladih za ljudska prava)

Nisu svi Vukovarci i Vukovarke protiv dvojezičnih ploča u svome gradu. Kao reakciju na razbijanje već spomenutih ploča i nacionalističke ispade zadnjih dana, anonimna grupa građana u četvrtak navečer je Sotin, frekventne lokacije u Vukovaru te Borovu naselju oblijepila dvojezičnim plakatima, priopćili su iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Na plakatima piše 'Ja sam promjena', 'Ja sam vitalni nacionalni interes' i 'Javljam se za riječ' i na latinici i na ćirilici.

"Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu", rekao je svojevremeno Mahatma Gandhi, a mladi iz Inicijative su odlučili proširiti njegovu poruku.

"Ovom su akcijom željeli odaslati sliku vrlo drugačiju od one koja trenutno dolazi iz Vukovara, aludirajući na postojanje 'tihe većine' koja ne koristi i ne podržava korištenje političkih situacija poput ove s postavljanjem dvojezičnih ploča za buđenje nacionalizma i sukoba. Grupa je akciju provela i s nastojanjem da skrene pažnju na činjenicu kako je trenutna situacija u Vukovaru produkt površno i pogrešno vođene politike koja u nedovoljnoj mjeri radi na pomirenju i suočavanju s prošlošću na adekvatan način. Naime, segregiranjem djece od najranije dobi u vrtićima i školama s obzirom na etničku pripadnost, podučavanje različite povijesti te izlaganje nacionalizmu koji promiče glasna manjina i njihovi gosti iz drugih mjesta izravno otežava izgradnju zajednice temeljene na vrijednostima uzajamnog uvažavanja i ljudskih prava", rečeno je iz Inicijativi mladih za ljudska prava, a prenosi Tportal.

Inicijativa mladih za ljudska prava je regionalna mreža nevladinih organizacija koja ima programe na teritoriju Srbije, Kosova, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Inicijativu su formirali mladi ljudi iz ovih zemalja sa željom da potaknu mlade na sudjelovanje u procesu demokratizacije društva i jačanju vladavine prava kroz proces suočavanja s prošlošću i uspostavljanju novih, progresivnih veza u post-konfliktnoj regiji bivše Jugoslavije.

Foto: Inicijativa mladih za ljudska prava

Foto: Inicijativa mladih za ljudska prava


Tagovi: ćirilica, diskriminacija, dvojezičnost, govor mržnje, hrvatska, latinica, nacionalizam, vukovar

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM