Vijesti

21.08.2013. 08:26:28 - T.B.

JOŠ UVIJEK SKUPLJAJU POTPISE

Građanska inicijativa 'Jedan od nas' želi ograničiti dostupnost abortusa na razini EU

Europska građanska inicijativa ustanovljena je Lisabonskim ugovorom te ju građani i građanke mogu koristiti od travnja prošle godine. Ona predstavlja poziv građana i građanki Europskoj komisiji da podnese zakonodavni prijedlog u područjima u kojima EU ima zakonodavnu nadležnost, na primjer u području okoliša, poljoprivrede, prijevoza ili javnog zdravstva. Kako bi pokrenuli inicijativu, građani i građanke moraju osnovati 'građanski odbor' sastavljen od najmanje 7 građana/ki EU-a rezidenata/ica najmanje 7 različitih država članica. Građansku inicijativu treba poduprijeti najmanje jedan milijun građana/ki EU-a iz najmanje 7 od 28 država članica. U svakoj od tih 7 država članica potrebno je prikupiti barem najmanji broj potpisnika/ca koji je za Hrvatsku 9.000.

Prije nego što počne prikupljati izjave građana i građanki o potpori, građanski odbor mora registrirati inicijativu na internetskoj stranici. Nakon potvrde registracije organizatori/ce moraju prikupiti potpise u roku od jedne godine.

Trenutno je u tijeku 18 inicijativa od kojih je inicijativa Jedan od nas najbliže da sakupi dovoljan broj potpisa – trenutno su ih sakupili 900.000, a pred njima su još malo više od dva mjeseca. Inicijativa Jedan od nas želi da Europska komisija zabrani i dokine financiranje aktivnosti koje podrazumijevaju uništavanja ljudskih zametaka, poglavito u područjima istraživanja, razvojne pomoći i javnog zdravstva.

Iako ne mogu direktno zabraniti pobačaj na europskoj razini jer je to pitanje u domeni nacionalnih država, žele zabraniti bilo kakvo financiranje istraživanja i drugih postupaka koji imaju za posljedicu uništavanje zametaka te da se sredstva Unije u pružanju razvojne pomoći  ne smiju koristiti za financiranje pobačaja, bilo izravno ili neizravno, kroz financiranje organizacija koje potiču na pobačaj ili isti promiču. No, i oni sami ističu da ova inicijativa može imati širi političku utjecaj na zaštitu života od začeća do prirodne smrti u Europskoj uniji, odnosno prevedeno na nediplomatski jezik ograničiti dostupnost pa i legalnost pobačaja u Europskoj uniji.

Nakon što se eventualno prikupe potpisi, Komisija će ispitati inicijativu, a u roku od 3 mjeseca nakon primitka inicijative predstavnici/e Komisije sastat će se sa organizatorima kako bi detaljno objasnili pitanja potaknuta inicijativom dok će organizatori/ce imati priliku predstaviti svoju inicijativu na javnom saslušanju u Europskom parlamentu.

Komisija je dužna u službenom odgovoru objasniti koje će mjere predložiti kao odgovor na građansku inicijativu, ako će ih predložiti, i razloge poduzimanja ili nepoduzimanja mjera. Komisija nije dužna podnijeti zakonodavni prijedlog na temelju inicijative. Ako Komisija odluči podnijeti zakonodavni prijedlog, pokrenut će se redovni zakonodavni postupak: Komisijin prijedlog podnosi se zakonodavcu (u pravilu Europskom parlamentu i Vijeću, a u nekim slučajevima samo Vijeću) te, ako bude prihvaćen, prijedlog stupa na snagu.

Inicijativa Jedan od nas, kao i u hrvatskom slučaju referendumske inicijative U ime obitelji, koristi demokratske mehanizme kako bi, ironično, smanjila prava građana i građanki i kako bi iz demokracije isključila određene skupine društva. Istovremeno ovo pokazuje koliko su jake fundamentalističke snage u Europi što zahtjeva stalni i snažni otpor kako teško stečeni civilizacijski napredak ne bi pod krinkom demokratskih procedura skliznuo stoljeće unatrag.

 Članak je nastao u okviru projekta Europske mogućnosti za ruralne žene  koji provodi CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u partnerstvu sa Udrugom žena Hera, Prostorom rodne i medijske kulture K-zona i Radijom Kaj. Projekt financira Europska Unija u okviru IPA INFO 2012. Mišljenja i stavovi izneseni u ovom članku ne izražavaju mišljenje i stavove Europske unije.

Tagovi: abortus, eu, europska građanska inicijativa, europska komisija, europska unija, europske mogućnosti za ruralne žene, građanska inicijativa, jedan od nas, pobačaj, pravo na izbor, zabrana

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (27)

Stari komentari

Krima:
"Inicijativa Jedan od nas, kao i u hrvatskom slučaju referendumske inicijative U ime obitelji, koristi demokratske mehanizme kako bi, ironično, smanjila prava građana i građanki i kako bi iz demokracije isključila određene skupine društva."

Žene koje žele abortirati jednako tako iskuljučuju iz društva pojedine skupine. Te skupine su njihova djeca. Gdje je tu demokracija? One of us se bori za one koji nemaju prava glasa!
21.08.2013. 09:22
Frida:
Pravo izbora je civilizacijski doseg. Legalan i dostupan abortus treba biti pravo, a ne privilegija. U društvu u kojem prekid trudnoće nije tabu, građani i građanke su obrazovaniji i informiraniji i o seksu i o kontracepciji i o spolnim bolestima, itd.

Čak i ako abortus postane ilegalan, on se neće prestati raditi. Samo što će se činiti u mnogo nesigurnijim, neadekvatnijim i opasnijim uvjetima. Smrtnost žena bi porasla, kao i neplodnost onih koje prežive prekid trudnoće. Ovaj korak unatrak ne smijemo dopustiti!

21.08.2013. 10:01
kosee:
Potpisujem sve što je rekla Frida. Jako dobro i jasno napisano.

Članak je odličan jer je pun informacija i iako naslov daje određene sugestije, u članku je jasno razrađeno o čemu se točno radi. Ipal, kao što naslov i kaže, treba u ovakvim inicijativama prepoznati početne korake prema puno većim zabranama i ograničenjima jer kad se lavina jednom zakotrlja, teško ju je zaustaviti.
21.08.2013. 10:29
Miranda:
Draga Krima,
Štitiš prava zametka, koji se još nije ni razvio u dijete na račun prava jednog razvijenog života i osobe. Mislis da štitis prava dijeteta tako sto mu treba omoguciti da se rodi kao neželjeno, mozda i nevoljeno i odbačeno. Zapitaj se kakav to život želis nekom dijetetu i po koju cijenu za roditelje , odnosno majku.
Ako vec želis da zaštitis djecu i da se boriš za prava onih koji glas još nisu u stanju dići onda usvoji neželjeno dijete pa budi njegov glas.
Uostalom, ponovit ću vec sto puta izrečeno pitanje: Da neko siluje tvoju kćerku od 14 godina, za čiji život bi se tada borila?
21.08.2013. 12:05
Krima:
1. Zametak koji se nije razvio u dijete je i dalje dijete.
2. Tko ste Vi da možete predvidjeti život toga djeteta i kakvo će ono biti? Proročica Miranda?
3. Otkud znate da nisam? Nijedno dijete nije neželjeno.
4. Da je Vas majka htjela abortirati, za čiji život biste se Vi borili? Reći ćete da je pitanje nerealno jer vi to ne biste ni znali. To isto i ja kažem za Vaš upit.
25.08.2013. 10:21
marijo zivkovic:
Smatram da su očevi nerođene djece, kao grupa, više odgovorni za smrt djece kroz pobačaj, nego majke. Mi koji dugo pomažemo majkama u neplaniranim trudnoćama, nismo još nikada sreli ženu, udatu ili neudatu, koju otac njenog nerođenog djeteta voli ozbiljnom muškom neopozivom, bezuvjetnom, nježnom, punom poštovanja, ozbiljnom i zrelom ljubavlju, i koji njihovo zajedničko dijete voli sličnim ljubavlju, a da bi takva majka tražila smrt svog nerođenog djeteta.
Istovremeno smo sreli mnoge majke, koje usprkos toga što je otac njenog nerođenog djeteta pobjegao, ili ju je nagovarao, pa i prisiljavao na pobačaj, koje su ostavile dijete da živi do rođenja i
nastavile ga voliti pravom majčinskom ljubavlju.
Cijenjena Frida, slabo ste informirani. U 40 milionskoj Poljskoj u kojoj je od 1993. toliko ograničen legalni pobačaj da ih ima manje od 300 godišnje, u svih tih 20 godina nije zabilježena niti jedna smrt kao posljedica ilegalnog pobačaja. Poljska ima sličnu zdravstvenu zaštitu kao i Hrvatska.
Mi smo u prvom redu za pravu očinsku i majčinsku ljubav. Kroz edukativni i promotivni rad na tom području, uspjeli smo smanjiti od preko 40.000 legalnih pobačaja godišnje u doba komunizma do 1989.g na manje od 4.000 u8 zadnjih nekoliko godina. Sve to uz istu mogućnost legalnog pobačaja, kao i u doba komunizma.

31.08.2013. 19:14
Lana:
Zašto onda ne bi oni koji su za život i oni koji su za izbor zajedno radili na edukaciji i promotivnom radu kojima bi koliko je moguće više smanjili broj pobačaja u skladu sa ženinom voljom i bez prisile, a da zakon ostane kako bi se otklonili ilegalni pobačaji?
Ovako samo dolazi do nepotrebnih svađa.
31.08.2013. 22:09
tajuska:
Vrlo je pretenciozno tvrditi da ste ih vi smanjili. Dostupnost kontracepcije (koju vi ne podrzavate) i vise informacija dovodi do smanjenja nezeljenih trudnoca. Uz to, ova veza izmedu promiskuiteta i pobacaja ne drzi vodu jer ih najvise rade zene koje vec imaju djecu u postojecoj vezi i braku. Tom logikom biste trebali snazno zagovarati istospolne brakove. Generalno gledajuci zene danas radaju manje nego prije 30 godina. I usput, pobacaj nije jednako dostupan jer ga u mnogim bolnicama ne rade.
01.09.2013. 07:17
zlatan:
Gosp.ŽIVKOVIĆ, odakle Vam podatak o broju legalnih i ilegalnih pobačaja u Pojskoj? Ja jednostavno ne vjerujem da sada kada je pobačaj ilegalan nije zabilježen niti jedan slučaj smrti od ilegalnog pobačaja. Kao da to netko broji, ali ako netko to ne broji odakle Vam onda podatak da nema smrtnih slučajeva? Jasno je svakome pametnome da u današnjem mobilnome Svijetu svaka Poljakinja koja želi iz nekih razloga napraviti pobačaj, može otputovati u inozemstvo i tamo legalno napraviti taj nesretni čin.
Kažete u doba "komunizma". Pa nije to bio nikakav komunizam, već socijalizam, a na vlasti u Poljskoj bila je PURP (Poljska Ujedinjena Radnička Partija), ne komunistička partija. Ako smo legalisti, a nadam se da jesmo, onda treba napisati istinu. Inače u to doba socijalizma u Rumunjskoj, za vladavine Ceausescua (1965-1989), pobačaj je bio zabranjen, jer je spomenuti gospodin htio povećati broj stan.Rumunjske. Ali zato je cvao ilegalni pobačaj, a broj stan., nije bitno portastao. Eh da, u Polskoj trenutno ima 38.4 milijuna stan., a ne 40 milijuna kao što pišete.
Želim reći da zabrane nikada nisu riješile problem, ali problem može riješiti ili barem znatno popraviti edukacija. A to je puno važnije od fundamentalističko-srednjevjekovnih tvrdnji kako je strogo monogamni život nešto najbolje i kako treba biti pravilo. A sve ostale na lomaču, po tim istim srednjevjekovno-fundamentalističkim običajima.
01.09.2013. 15:03
marijo zivkovic:
Slažem se s Vama Lana. Na svemu lijepom i dobrom trebamo raditi zajedno.
Glede Tajuskinih komentara. Da broj pobačaja smo smanjili mi - svi mi koji se zalažemo da se priznaju činjenice, koje sam zabilježio u prethodnom komentaru. Činjenice da je i Vaše i moje postojanje počelo začećem, da i Vaše i moje srce radi od oko trećeg mjeseca trudnoće, činjenica da ste i Vi i ja počeli micati svojim rukama i nogama oko 6 tjedana nakon začeća ( ovim istim nogama i rukama, dakako mnogo manjim, kojima se danas služite i činjenicom da djecu i rođenu i nerođenu treba voliti i poštivati.
U Hrvatskoj je manje i upotrebe kontracepcije, posebno je korisno znati da u Splitsko dalm županiji ima znatno manje i pobačaja i kontracepcije nego na pr i Primorsko Goranskoj županiji. Podaci iz publikacija HZZJZ.
Zlatane, podatke o pobačajima i smrti od ilegalnih pobačćaja možete provjeriti u poljskoj ambasadi u Zagrebu. Poljsko ministarstvo zdravlja svake godine publicira javne podatke o pobačajima i izostanku smrti od ilegalnih pobačaja.
Prvi i najvažniji način djelovanja u prilog nerođenoj djeci, a dakako i rođenoj je širenje prave roditeljske ljubavi. Koliko je među roditeljima prisutna prava roditeljska ljubav - u prethodnim komentarima opisana, toliko ima manje nasilja i prema nerođenoj i prema rođenoj djeci. Odakle nasilje u obitelji ? Od manjka preve i dosljedne bračne, roditeljske, sestrinske. bratske i dječje ljubavi. Međutim čovjek treba izabirati pravednost, poštenje, dobrotu i ljubav. Nažalost jedino Katolička Crkva dosljedno zastupa pravednost, dobrotu, ljubav, poštenje na svim područjima života. Međutim stavove KC treba svjesnim izborom i odlukama prihvaćati i i prakticirati.
Nije svaki heteroseksualni brak dobar. Dobar je onaj u kojem je prisutna opisana prava pravednost, poštenje, dobrota, ljubav i konstruktivnost.
01.09.2013. 21:51
marijo zivkovic:
Cijenjena Lana,
LGTB aktivista Gordana Bosanca sam susreo i predložio da identificiramo u čemu se slažemo pa da se dogovorimo i zajedno oko toga radimo. Na riječima se složio, ali je dva puta odložio za par mjeseci susret zbog svoje prezaposlenosti i nije mi do sada javio kad će imati vremena da se o tome razgovara.
Dajte javite se Vi, pa da organiziramo susret i vidimo kako možemo zaista surađivati.
01.09.2013. 21:55
tajuska:
aha, a pogledajte koliko je prema istim podacima u splitu pobacaja radi medicinskih indikacija da postoje problemi s fetusom pa cete vidjeti da ili a) lazno prikazuju podatke ili b) postoji ozbijan javno zdravstveni problem. gdje god ima malo legalno induciranih pobacaja, ogromna je brojka onih s medicniskim indikacijama, i obrnuto. sto pokazuje da je nesto jako trulo u vodenju statistike iliti da netko mulja. zar vam nije zanimljivo da gdje ima puno lijecnika u prizivu savjesti ima jako puno trudnoca s malformacijama? i zar zaista mislite da ce u zemlji u kojoj je pobacaj ilegalan itko prijaviti da ima posljedice od ilegalnog pobacaja ili da ce prijaviti smrt od ilegalnog pobacaja? da ljudi ne stite jedni druge? zatvarate oci pred realitetom. cak mogu provariti da ne priznajete pravo na izbor, da zagovarate suzdrzavanje do braka, pa i prirodne metode kontracepcije. ali da zagovarajuci kriminalizaciju abortusa zelite opet slati zene na mesarske stolove to mi je nevjerojatno.
02.09.2013. 14:28
tajuska:
02.09.2013. 14:30
marijo zivkovic:
Cijenjena Tajuska,
Umjesto "ogromna je brojka" i slično, dajte brojeve i izvore brojeva.
Srdačan pozdrav
02.09.2013. 19:14
tajuska:
pa izvor vam je isti koji vi citirate. zavod za javno zdravstvo.
www.hzjz.hr/publikacije/prekidi_2011.pdf
pogledajte sdž. zagrebacku zup, bpž, dnž. i pogledajte bolnice, sto su bolnice poznatije po prizivu savjesti to je vise pobacaja zbog abnormalnosti fetusa, zar vam ti podaci nisu cudni?
takoder pogledajte tko cini abortuse, 65% svih abortusa napravile su zene koje vec imaju djecu. "Od žena u kojih je izvršen legalno inducirani prekid trudnoće najviše je onih u dobi 30-39 godine
(45,04 %)."
02.09.2013. 22:40
zlatan:
TAJUSKA, link je zanimljiv, samo cijenjeni dr.Šimunić, objašnjava da su žene nekada rađale 10 ili i više djece. Točno, bilo je i toga, ali ne toliko masovno. No radi istine valja reći da je često znalo biti da bi od tih 10 rođenih, u djetinjstvu umrlo njih 8 ili 9, preživjelo bi ih 1 ili 2. U Europi pred nekoliko stoljeća od ukupnog broja rođenih do 50-te godine već bi bili mrtvo njih 80%, većina bi umrla već u djetinjstvu, a u 70-oj bi bilo živo samo nekoliko postotaka od ukupnog broja rođenih. Danas je u pedesetim godinama života još uvijek živo 95% od broja onih koji su se rodili, a golema većina doživi i preko 70 godina. Jednostavno prosječna smrtnost se pomakla u starost, pa tako ljudi danas u pravilu umiru u starosti, dapače sve više u dubokoj starosti, što nekada nije bio slučaj. U današnjem Svijetu u najsiromašnijim zemljama Afrike daleko je manja smrtnost u svim životnim dobima, nego što je bila u najbogatijim zemljama Europe još u 19-tom stoljeću!
Ali već sada na Svijetu ima preko sedam milijarda stanovnika, a resursi su sve manji, pa tako zagovarati nekontrolirano množenje jednostavno nije humano! Na broj ljudi više ne utječu prirodni faktori, već društvo. A to znači da moramo planirati i kontrolirati sami sebe, pa i kroz edukaciju.
Poštovani, M.ŽIVKOVIĆ, svatko bi želio da nema pobačaja, nije to ničiji hir objesti. Dapače svi bismo željeli živjeti u idealnom Svijetu bez nevolja i sukoba. Ali realni život nas uči da nije tako. Ja stalno tvrdim da će samo edukacija smanjiti ili svesti na minimum neprijatne pojave u društvu, pa i postojanje pobačaja. Nasilne zabrane nikada nisu riješile nikakav problem. Samo su uvećavale probleme. A glede tvrdnje da jedino KC promiče ljubav, to ne prihvaćam. Ljubav i toleranciju prihvaćaju svi oni koji prihvaćaju i toleriraju druge i drugačije i to nema veze sa nikakvom organizacijom.
P.S. Kada sam se ja rodio na cijelom Svijetu je bilo nešto manje od tri milijarde stanovnika, a danas nas je preko sedam milijarda!
02.09.2013. 22:46
marijo zivkovic:
Cijenjeni Zlatane,
opet mi pripisujete nešto što nisam napisao, niti mislim.
Napisali ste da tvrdim da "jedino KC promiće ljubav", a ja sam napisao da jedino KC "dosljedno zastupa pravednost, dobrotu, poštelje na svim područjima života. Drugi se načelno zalažu za ljubav i toleranciju, međutim kada dođemo do dosljedne zastupanja i primjene poštenja, pravednosti i dobrote, odustaju i prihvaćaju iznimke, posebno na području obiteljskog života. U nekim okolnostima prihvaćaju prekidanje života nerođene djece što je proitiv pravednosti i dobrote.
Uzrok siromaštva i oskudica nije manjak resursa nego ljudsko nepoštenje, destruktivnost, lijenost i druge mane.. Koliko se resursa troši na naoružanje i ratove. I trošenje resursa samo radi obrane je rezultat nepoštenja onih, koji napadaju. Koliko se resursa troši na posljedice drogiranja, alkoholizma, zločina i drugih zala. U USA u zatvorima živi preko dva miliona ljudi itd itd.
Kažete svatko bi želio da nema pobačaja, da to nije ničija objest.
Da li država stvarno želi da nema pobačaja. Da to stvarno želi onda bi stvarno radila na tome da riješi socijalne probleme, koje dio od oko 4.000 žena, koje u Hrvatskoj godišlje traže legalni pobačaj, iznosi kao razlog traženja smrti za svoje nerođeno dijete.
Slažem se s Vama da je edukacija važna, a dakako i praktična pomoć osobama u neprilikama.
04.09.2013. 01:48
kosee:
A KC u nekim okolnostima prihvaća seksualne odnose svećenika s djecom što je, u mom sustavu vrijednosti, isto protiv pravednosti i dobrote.
Moram priznati da mi je 'dosljednost' jedna od zadnjih riječi koje povezujem s katoličkom crkvom.
Ali to nije tema ove rasprave.
Trebalo bi razlučiti da u velikoj većini slučajeva ne postoje strane 'za pobačaj' nego one koje smatraju da pobačaj ne smije biti ilegalan i to je ono što zastupaju. Pobačaj mora biti legalan i dostupan. Prevencija kako do takvih situacija ne bi ni došlo je nešto sasvim drugo.
04.09.2013. 13:27
marijo zivkovic:
Ci8jenjena/i kosee,
Bilo koji katolik, papa, kardinal, biskup, svećenik ili koji drugi čim ima spolne odnose sdjetetom, što je nepravedno ili ih prihvaća-odobrava, zataškava, postupa protiv katoličke vjere i protiv Katoličke Crkve.
Na čelu KC je Isus Krist, pravi Bog i pravi čovjek, papa je njegov namjesnik.
Nama je Krist - Bog obečao da kad papa, kao papa ( točno se zna kada on govori kao papa ) govori o vjeri i moralu, nikada neće pogriješiti. Papa može učiniti bilo koju nepravdu ili nepoštenje (grijeh), ako se tako odluči, ali Bog nam jamči da nam nikada neće reći neku neistinu o tome što je pošteno ili nepošteno i o tome tko je Bog i tko je čovjek ( vjeri ).
Da je to tako potvrđuje činjenica da KC ima detaljne, jasne i nedvosmislene etičke stavove o svim pitanjima osobnog, obiteljskog, društvenog, ekonomskog i političkog života i da zastupa već preko 2000 godina i niti jedan nije nikada promijenila.

Postoje ljudi, koji jesu za pobačaj. To su oni, koji ga traže, oni, koji ga čine, oni koji ga odobravaju ( u nekim okolnostima ) i dakako oni koji smatraju da ga država treba držati zakonitim - legalnim. Kad netko kaže ja sam protiv neke nepravde ( pobačaj je očito nepravda ), ali u nekim okolnostima ga olakšavam i ne sprečavam, taj netko je u nekim okolnostima u stvari na strani nepravde-pobačaja.
Dakako da je prevencija potrebna i moguća. Mislim da Država Hrvatska, da zaista hoće ipak može ukloniti ekonomske i socijalne teškoće, koje potiću neke da prihvate prekid života svog djeteta.
06.09.2013. 19:55
zlatan:
Gosp.M.ŽIVKOVIĆ, nadam se da smo legalisti i da smo precizni u svojim stavovima. Vi kažete da KC postoji već preko 2000 godina. Nije istina, pa od pojave Isusa (povijesnog, dakako) prošlo je "tek" 2000 godina. Katolička crkva je nastala puno kasnije. Katoličanstvo nije vjera, već samo jedan od pravaca u kršćanstvu. Kršćanstvo jest jedna od brojnih svjetskih vjera, podijeljeno na dva osnovna pravca. Zapadno i istočno kršćanstvo. Crkveni raskol bio je 1054 godine, pa od tada možemo pratiti postojanje katoličke crkve. Kasnije unutar zapadnog kršćanstva nastaje protestantizam, pa tako imamo katoličku, pravoslavnu i protestantsku varijantu kršćanstva. Dakle, kršćanstvo je samo jedna od svjetskih povijesnih religija/vjera, a katolicizam samo jedan od pravaca u kršćanstvu. I druge svjetske vjere imaju podjele unutar sebe. Islam ima dva osnovna pravca sunitstvo i šijite, budhizam ima južni theravada i sjeverni mahayana budhizam, a u okviriu tog mahayana budhizma imamo i tibetansku varijantu poznatu kao lamaizam, imamo i zen budizam itd, itd, itd.
Kažete na kraju svog osvrta Država Hrvatska. Dakako da je Hrvatska država, ali to država treba pisati malim slovom, a ne velikim. Mi smo republika, pa naš službeni naziv jest Republika Hrvatska, a ne Država Hrvatska kao što netočno i neistinito pišete.
Malo preciznoszi, legalnosti i iznad svega ISTINE, neće smetati. Koristiti će. I biti ćete vjerodostojni u svojim stavovima.
09.09.2013. 12:20
marijo zivkovic:
Zlatane samo napred, po pravopisu, po Vašem tumačenju što je KC. Mijenjajte teme skačite s jednog na drugo. Vi znate najbolje što je to KC. Bravo.
U srž stvari ne. Ključno je da pravednost i poštenje treba dosljedno primjenjivati i pošzivati. KC to radi. Ne mijenja svoje stavove već, evo priznajem, manje od 2000. godina, bar par decenija manje.
Sve ostale krščanske crkve, koje su se odvojile od KC ne primjenjuju dosljedno pravednost prema nerođenoj dxjeci, nevinoj, maloj, slaboj, a ipak pravoj djeci. I početak Vašeg postojanja je od neodvojivog spajanja malih dragocjelih djelića tijela Vašeg oca i majke, nazvanih spermij i jajašce. I Vaše je srce, koje sada imate u prsima, počelo kucati oko tri tjedna nakon začeća. To su činjenice. Činjenice nije dosta znati, treba ih i priznati pa da pošteno i pravedno postupamo.
Sve religije u načelu se zalažu za ljubav, toleranciju, pravdu i mir. Samo KC je u tome dosljedna. I bilo mkoji katolik, bio on papa, biskupo ili bilo koji drugi kad čini nešto nepravedno to čini protiv kat.vjere i KC. To su činjenice a Vi se motajte oko svega i svačega, a izbjegavajte jasne, zahtjevne i neoborive činjenice.
Srdačan pozdrav,
09.09.2013. 22:12
zlatan:
Gosp.M.ŽIVKOVIĆ, ne slažem se da samo Katolička crkva dosljedno zastupa stavove o pravednosti, jer to je neistina. Ja osobno mislim da su najpravedniji i samim time najmoralniji ljudi koji ne pripadaju nikakvim organizacijama i kojima ne treba nikakav izvanjski imaginarni čimbenik da bio bio čovjek.
A kad me već potežete za riječ, kakva su to stoljetna i dosljedna pravila kako pišete KC? Pa valjda znate za spaljivanje aleksandrijske biblioteke, za svetog Ćirila Aleksandrijskog koji je nahuškao nepismenu rulju zaluđenu fanatizmom tada mladog kršćanstva, na spaljivanje te biblioteke i ubojstvo Hepatije. Slobodnomisleća onodobna znanstvenica, filiozofkinja, matematičarka. Križarski ratovi, unutarnji evropski ratovi između kršćana, nasilno pokrštavanje starosjedilaca diljem američkog kontinenta. Genocid nad starosjediocima u Amerikama možda je i najveći genocid u povijesti.
Pa progon slobodno-mislećih umova u tada renesansnoj Europi. Sjetite se Giordana Bruna i lomače na kojoj je stradao. Ali tada mladi protenstatizam je inzistirao na odvajanju vjere i države, pa su zato upravo protestantske zemlje postale najnaprednije zemlje evropske civilizacije. Ali ni taj protestantizam nije nevin. Duže su proganjali vještice od mnogih katoličkih zemalja.
Vaše stalno ponavljanje da smo svi mi koji smatramo da je zabrana pobačaja lošija od edukacije, nemam što reći. Ja mislim da je edukacija mladih naraštaja najvažnija stvar, pa će onda i pobačaja biti znatno manje. Možda će skoro nestati!
Ali nekome tko stalno trubi isto nemam volje objašnjavati da je zeleno zeleno, niti da je u dvanaest sati podne.
10.09.2013. 14:02
marijo zivkovic:
Cijenjeni g.Zlatan,
Da pročitate što ja pišem i poznate stvarne stavove KC znali bi da kada bilo koji katolik bio to papa, kardinal, biskup, svećenik ili bilo koji drugi vjernik učini nešto što je nepravedno, nepošteno, protiv prave ljubavi i dobrote, da to čini protiv katoličke vjere i protiv KC.
Spominjanje nepravdi, okrutnosti i drugih zala, koje su činili ili danas čine katolici, kao dokaz da KC nije dosljedna u zastupanju pravednosti i poštenja je potpuno deplasirano, kada je jasno da je kat.vjera i KC protiv svake nepravde i nepoštenja.
Pa u tome je KC jedinstvena. Bilo koja druga vjera ili svjetonazor u nekim okolnostima odobrava nepravde prema nerođenoj djeci, a i neke druge nepravde u području obitelji. To su činjenice, koje Vi možete i ne priznati, ali one postoje neovisno o tome što Vi mislite.
Srdačan pozdrav
10.09.2013. 22:15
kosee:
Moja logika bi rekla da ako vođa ili član neke organizacije (uvjetno rečeno, tu ubrajam i katoličku crkvu) napravi nešto što se protivi njenim načelima, da onda bude kažnjen, izopćen i tako dalje, inače ne možemo govoriti o nikakvoj dosljednosti.
Kad je o katoličkoj crkvi riječ jedinu dosljednost primjećujem u područjima koja se svećenike i papu direktno ne tiču - nerođena djeca (koju oni ne rađaju i ne smiju imati), prava žena (znamo stav KC o ženama), obitelj (koju svećenici i papa ne zasnivaju) itd itd.

No odustajem od ove rasprave jer mi se čini da gospodin zivkovic zastupa stav da je KC negdje na nekom oblaku s kojeg vlada Bog i on osuđuje sve zlo, odobrava sve dobro; a trebao bi imati na umu da ako već ne priča o vjeri nego o katoličkoj crkvi da onda priča o njenoj zemaljskoj inačici, a ona se sasvim sigurno ne uklapa u ove okvire dosljednosti i pravednosti koje gospodin uporno tupi.

U svakom slučaju, kao netko tko nije član katoličke crkve, njihova mjerila i stavovi nisu nešto što smatram mjerodavnim za donošenje zakona.
11.09.2013. 10:06
zlatan:
Ma gosp.ŽIVKOVIĆ, nije mi namjera blatiti nikoga pa ni KC. Samo ne želim biti licemjeran po niti jednom pitanju. Ali baš zato imam pravo ukazivati na svaku glupost koja se negdje pojavi, pa i na budalaštine koje su prisutne i u KC. Uostalom nitko nije imun na gluposti, čak niti akademski obrazovani znanstvenici. Tako kada se 1825 god., izgradila prva željeznička pruga u V.Britaniji prva u Svijetu (konstruktor Stevenson ili tako nekako prezime) i kada je dotični samo nekoliko godina kasnije tvrdio da će se izgraditi gusta željeznička mreža, govorilo se da će zbog toga kokoši prestati nositi jaja a krave davati mlijeko. Kada su konstruktori željeznice tvrdili da će brzina postati veća od 50 km na sat, neki učeni akademici, znanstvenici (hm, znastvenici?) tvrdili su da ljudsko tijelo neće moći izdržati takvu brzinu. I da će im se unutrašnji organi zalijepiti za leđa i da će odapeti na svojim sjedalima!
Dakle ako i akademska zajednica zna lupetati budalaštine, a kamo neće neki autoriteti KC! Ili bilo koje druge vjerske ili političke ili ne znam koje još organizacije /zajednice.
Tvrdite da samo KC zastupa interese nerođene djece. Nije istina. To zastupaju sve svjetske religije, ali i mnoge filozofije. Tako npr.HINDUIZAM, smatra da život počinje od trenutka začeća od trenutka kada se spaja SHIVA i SHAKTI. U mnogim budističkim zemljama kao datum rođenja ne računa se datum kada ste napustili majčino tijelo pri porodu. Računa se datum našeg začeća pa tako budisti kažu da tek rođeno dijete ima već devet mjeseci.
Prije nešto pročitajte o šarolikom i složenom Svijetu na kojem živimo, pa onda nećete tvrditi netočne besmislice koje stalno ponavljate.
Lijep pozdrav
11.09.2013. 15:17
Lana:
Gospodine Živkoviću, možete mi poslati elektroničku poruku na cogitoergonum@gmail.com.
17.09.2013. 23:19
Lana:
Ja se slazem s Krimom.
23.04.2014. 13:29

Iz drugih medija

AEM