Vijesti

20.04.2009. 10:32:00 - Katarina Belić (Zadarski list)

Maloljetničke trudnoće sve veći problem

Udruga roditelja "Korak po korak" iz Zagreba u suradnji s Udrugom "Duga" iz Zadra u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice organizirala je prezentaciju projekta "Mama je mama" za maloljetne trudnice i majke.

Na prezentaciji su bili nazočni predstavnici osnovnih i srednjih škola, predstavnici Centra za socijalnu skrb iz Zadra, Benkovca i Obrovca kao i predstavnici pravosuđa koji se u svom svakodnevnom radu susreću s maloljetnicima.

- Već dvije godine surađujemo s Udrugom "Duga" iz Zadra i sa Klubom trudnica i roditelja iz Splita. Projektom "Mama je mama" nastoji se maloljetnim trudnicama i majkama pružiti psihosocijalna podrška i pomoć kako bi im se olakšalo prihvaćanje i snalaženje u novim životnim okolnostima i novoj životnoj ulozi, kazala je Silvija Stanić, psihologinja iz Udruge roditelja "Korak po korak" iz Zagreba.

U projektu "Mama je mama" sudjeluje i Materinski odjel Dječjeg doma Zagreb kao i Caritas Zagreb.

- Na našu veliku žalost i u jednoj i u drugoj instituciji trenutačno ima jako malo smještajnih kapaciteta za mlade mame, rekla nam je Vesna Šugar, voditeljica Materinskog odjela Dječjeg doma Zagreb.

- Bez obzira na ulogu države, najvažniju ulogu u slučaju neželjene trudnoće i dalje ima okolina, roditelji, prijatelji i škola.

- Važno je djecu educirati i informirati o posljedicama i rizicima koji se javljaju ulaskom u spolni život. Prema mom mišljenju, upravo škola je ta koja bi djecu putem predmeta seksualnog odgoja trebala informirati o svim potencijalnim rizicima. Osim neželjene trudnoće tu su i brojne bolesti koje se prenose zbog neznanja.

U slučaju neželjene trudnoće, naš glavni zadatak je osim moralne podrške djevojci dati savjete i usmjeriti je na druge institucije i organizacije koje mogu pomoći. Nažalost, bez obzira na činjenicu što smo debelo zagazili u 21. stoljeće, većini roditelja je neželjena trudnoća sramota. To je i glavni razlog zašto se tako veliki broj maloljetnica nalazi u domovima, dok veliki broj za rješenje svog problema odabire abortus, objašnjava Vesna.

Prema izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, tijekom 2005. godine zabilježena su 1.865 poroda i još 400 legalno induciranih prekida trudnoće kod djevojaka u dobi od 14 do 19 godina.

To je i razlog zbog čega udruga roditelja "Korak po korak" organizira niz aktivnosti poput "Malog telefona" za maloljetne trudnice i majke, grupe podrške maloljetnim trudnicama i majkama, individualna savjetovanja i male edukativne grupe, a sve u cilju smanjenja ove alarmantne brojke.

- Ako je nekom potreban savjet, pomoć ili potpora ovim putem sve pozivamo da se bez straha jave na broj 01/2442-061, poručila je Stanić.

Tagovi: maloljetničke trudnoće, zdravlje

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM