Vijesti

10.06.2013. 09:26:57 - Dolores Marčetić

Animafest - promoviranje umjetnosti na najljepši način

(Foto: D.M.)

Tjedan uzbudljivih i zanimljivih događanja vezanih uz Animafest polako je na svome kraju. Po broju posjetitelja i komentarima u medijima i na društvenim mrežama, mogu reći kako je festival ispunio sva svoja očekivanja. Tročlani žiri ovogodišnjeg Animafesta Gunar Strøm, Chris Robinson i Darko Bakliža glavnu nagradu festivala Grand prix dodijelili su belgijsko-francuskom filmu Usvajanje autora Laurenta Boileaua i Junga, dok je posebno priznanje žiri dodijelio francuskom filmu Slika autora  Jean- François Laguioniea.  Nagrada publike slijedi u nedjelju u 20 sati, nakon odgledanih svih projekcija iz Velikog natjecanja.

Ono na što se želim osvrnuti su popratna događanja Animafesta koja su upotpunila filmski program i omogućili umjetnicima da široj publici predstave svoj rad. Svakako jedna od najzanimljivijih stvari je suradnja Animafesta i Muzeja suvremenih umjetnosti Animation goes MSU. Umjetnicima i umjetnicama je omogućeno da sudjeluju u kreiranju programa na medijskoj fasadi muzeja, a od prijavljena 52 rada iz 16 zemalja odabrano je šesnaest radova. Svi oni karakteriziraju autorski pristup animacijskim tehnikama, od apstraktnih do narativnih radova, pa sve do zrcalnih projekcija i kolažiranja slika. Sve je to bilo moguće vidjeti ako ste se ovih šest dana između 20 i 23 sata našli u blizini Muzeja za suvremenu umjetnost. Bilo je zanimljivo promatrati reakcije slučajnih prolaznika i prolaznica, kao i fotografa i fotografkinja koji/e su htjeli/e zabilježiti ovaj projekt i svjedočiti zaista kreativnim radovima umjetnika iz cijeloga svijeta.

Animafest goes MSU

Animafest goes MSU

Dok je Animation goes MSU bio rezerviran za fasadu muzeja, unutar muzeja se mogao pogledati projekt posebno naručen u povodu suradnje Muzeja suvremene umjetnosti i Svjetskog festivala animiranog filma. Animacijski pokus multimedijskog umjetnika  Ivana Marušića Klifa iskušavanje je dosega vlastite sklonosti eksperimentu. Projekt se zove Volim crtiće, a polazište projekta je fascinacija pokretom i zvukom što je i vrlo specifično za samog umjetnika, s obzirom na iskustvo u radu s glazbom, tonovima i šumom. Možemo reći da je Klifov projekt specifična poveznica između suvremene medijske umjetnosti i ranih eksperimenata u animaciji.

Svi ljubitelji/ice stripova, u galeriji ULUPUH mogli/e su pogledati izložbu crno-bijelih stripova nadahnuta kultnom češkom trilogijom crtanih romana Jaroslava Rudiša i Jaromira 99, prvim modernim crtanim romanom objavljenim u Češkoj Republici. Priča je smještena u 20. stoljeće, a roman je svjedočanstvo o ljudima na čije je živote generacijama utjecala Velika povijest, a koje predstavlja  voditelj željezničkog kolodvora Bily Potok Alois Nebel. Umjetnik Jaromira 99 nadahnuće za svoj rad pronalazi u tipičnim oblicima narodne umjetnosti u Jeseniku: socijalističkom realizmu i motivima iz tradicionalnih kolaža.

Prepuna dojmova mogu reći da je 23. izdanje Animafesta još jednom dokazalo da su dugometražni animirani filmovi ravnopravni s igranim, kao i s ostalim umjetnostima.  Pozdravljam projekte koji pružaju priliku za umrežavanjem i susretima profesionalaca i publike, i tako promoviraju umjetnost na najljepši mogući način.

Tagovi: animafest, animafest goes msu, animirani film, crtani film, film, msu, strip, umjetnice, umjetnici, umjetnost, zagreb

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM