Vijesti

11.05.2013. 16:49:33 - Libela

građani/ke izabrali premijera za najvećeg seksista

Stranke i političari na Stupu srama

(Foto: T.B.)

Javna akcija Stup srama, kojom se htjelo upozoriti na nedovoljnu zastupljenost žena na kandidacijskim listama, održana je danas u centru Zagreba.

Udio žena na kandidacijskim listama za lokalne izbore 2013. godine povećan je za četiri posto te ukupno iznosi 28 posto što je još uvijek daleko ispod uravnotežene zastupljenosti žena koju propisuje Zakon o ravnopravnosti spolova. Kada bi se na ovim izborima naplaćivale kazne za one liste koje nisu zadovoljile kvotu propisanu Zakonom tada bi samo za kandidacijske liste za županijske skupštine i skupštinu Grada Zagreba koalicije okupljene oko SDP-a platile 680 000 kuna, koalicije okupljene oko HDZ-a 840.000 kuna, HSS 400.000 kuna, HNS 160.000 kuna, HDSSB 160.000 kuna, SDSS 320.000 kuna te Laburisti 120.000 kuna. 

"Ukupno bi samo parlamentarne stranke samo za liste za županijske skupštine platile kazne u iznosu 2 680 000 kuna", rekle su organizatorice akcije.

Ženske feminističke organizacije CESI, Babe!, Domine, Delfin i Centar za građanske inicijative – CGI kontinuirano pred svake izbore provode kampanje za unaprjeđenje sudjelovanje žena u političkom životu, a kampanja za ove lokalne izbore započela je konferencijom Ravnopravne! održanom u listopadu 2012. godine na kojoj je više od 60 sudionica iz organizacija civilnog društva, županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova, državnih institucija i političkih stranaka istaknulo potrebu da se izmjeni izborno zakonodavstvo vezano uz sudjelovanje žena u predstavničkim tijelima.

"Potrebno je pristupiti izmjenama izbornog zakona na način da izborna povjerenstva na svim razinama ne prihvaćaju one liste koje ne poštuju klauzulu uravnotežene zastupljenosti žena i muškaraca te uvesti obavezu sistema zatvarača odnosno definirati i poziciju osoba na listi na način da se kandidati i kandidatkinje na listi nalaze naizmjence", ističu organizatorice.

Najviše glasova (33 posto) dobio je Zoran Milanović za izjavu: "Izborite se, budite bolje, pametnije, inteligentnije, lukavije i zaboravit će da ste žene, bojat će vas se".

Drugi s 24 posto glasova bio Radimir Čačić sa izjavom: "Ministrice Holy, ne zamarajte svoju glavicu ekonomskim temama jer ima tko brinuti o tome".

Osim za izjavu premijera te bivšeg prvog potpredsjednika Vlade, građani i građanke su glasovali i za izjave Dražena Đurovića iz HDSSB-a, Dujomira Marasovića iz HDZ-a, Ivana Jakovčića iz IDS-a te Damira Kajina.

Tagovi: babe, cesi, delfin, domine, kandidacijske liste, kazna, kvote, stup srama, zagreb, zakon o ravnopravnosti spolova, žene

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM