Vijesti

03.05.2013. 14:28:28 - civilnodrustvo.hr/libela

Nagrade međunarodnog novinarskog instituta

Novinarske junakinje u 2013.

Dvije novinarke, Amerikanka Marie Colvin i japanska fotoreporterka Mika Yamamoto postumno su nagrađene IPI-jevom nagradom za junakinje slobode tiska u svijetu, jer su hrabro i profesionalno izvještavale o sukobu u Siriji, kao i o drugim sukobima prije toga, kaže se u IPI-jevu obrazloženju nagrade za 2013.

Marie Colvin i Mika Yamamoto bile su među 39 novinara i novinarki ubijenih tijekom izvještavanja o sirijskome sukobu 2012. Većina ostalih stradalih lokalni su novinari i novinarke.

Colvin je bila izvjestiteljica veteranka, radila je za londonski Sunday Times, a ubijena je 22. veljače 2012. u napadu na priručni press centar u sirijskome gradu Homsu. Prije Sirije izvještavala je s Bliskoga istoka, s Balkana, iz Čečenije te iz Istočnog Timora, a zbog ranjavanja šrapnelom 2001. u Šri Lanki ostala je bez lijevoga oka.

U počast Marie Colvin njezin je prijatelj i izdavač britanskoga lista Couriera Christopher Thomson rekao da je "ona predstavljala ono nešto vrijedno poštovanja što svi mi u novinarstvu prepoznajemo i trudimo se ponoviti - istinito izvještavanje bez strasti koje nekako, u njezinu slučaju i u najstrašnijim okolnostima, uspijeva sve nas ostale zaštititi od tiranije".

Mika Yamamoto bila je iskusna ratna fotoreporterka koja je izvještavala iz Afganistana i Iraka, a radila je za Japan Press, nezavisnu televizijsku novinsku agenciju koja se bavi ratnim izvještavanjem. Poginula je 20. kolovoza u Alepu u kojem su tjednima trajale borbe pobunjenika i vladinih snaga. Očevici tvrde da su ona i ostali bili očite mete vladinih vojnika.

IPI-jevom nagradom za junaka i junakinju slobode tiska u svijetu odaje se počast onim pojedincima i pojedinkama koji su dali znatan doprinos obrani i unapređivanju novinarskih sloboda, osobito, iako ne i jedino, ako je to uključivalo i čin otpora ili hrabrosti u teškim uvjetima. 

Tagovi: ipi, ipi nagrade, junakinje, ljudska prava, novinarske, novinarstvo, ratno novinarstvo, reporterke, svijet

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM