Vijesti

10.04.2013. 12:44:58 (CroL.hr/Jutarnji.hr/Libela)

Francuska i Slovenija

Dobre vijesti za LGBTIQ zajednicu

Senat, gornji dom francuskog parlamenta, prihvatio je u noći na srijedu prvi i najvažniji članak zakonskog prijedloga o istospolnoj bračnoj zajednici, unatoč oštrom protivljenju senatora desnice i prosvjeda javnosti.

Prvi članak, koji dopušta brak osobama istog spola, prihvaćen je bez izmjena u odnosu na prvo čitanje. Glasanje se time smatra konačnim, osim ako ne bude odbačen cjelokupni zakonski prijedlog.

Zakon su već prihvatili u donjem domu, Nacionalnoj skupštini, čime je ljevica, na vlasti u Francuskoj od 2012., pokrenula obećanu društvenu reformu. Zakonski prijedlog otvara put istospolnom braku i posvajanju djece u njemu. U Nacionalnoj skupštini prihvaćen je velikom većinom u prvom čitanju 12. veljače, nakon dvotjednih žučnih rasprava i više od 5000 amandmana.

Za bračnu jednakost glasao je najveći dio senatora ljevice: socijalisti, komunisti i zeleni. Velika većina oporbene desnice glasovala je protiv.

Ustavni sud utvrdio diskriminaciju u Zakonu o nasljeđivanju

Istovremeno u Sloveniji, ustavni je sud proglasio neustavnim zakon o nasljeđivanju, ustvrdivši da se njime diskriminiraju homoseksualni parovi, te zakonodavcu naložio da ga u roku šest mjeseci ispravi.

Za presudu po kojoj sadašnji zakon o nasljeđivanju nije u skladu s ustavom jer ne predviđa pravo na nasljeđivanje umrlog partnera u dugotrajnijim životnim zajednicama osoba istog spola, kakvo imaju partneri u izvanbračnoj zajednici, glasovalo je sedam ustavnih sudaca, a dva protiv.

Kako bi spriječili situaciju pravne praznine do koje bi došlo kada bi se poništio sadašnji diskriminirajući zakon, slovenski ustavni suci su se većinom glasova odlučili da se osobe u istospolnim zajednicama u pravu nasljeđivanja izjednače s izvanbračnim partnerima različitog spola i prije nego što bude donesen novi zakon.

Poznati slovenski aktivist Mitja Blažič nazvao je odluku ustavnih sudaca "povijesnom", te predložio da se pravna diskriminacija istospolnih parova koja je prisutna i na drugim područjima, a ne samo kad je riječ o pravu nasljeđivanja, riješi sustavno, krovnim zakonom iz kojega bi bilo jasno da socijalna prava nisu vezana na spolnu orijentaciju, prenijeli su slovenski mediji.

Prema zakonu iz 2007. godine, istospolni parovi mogu registrirati "partnersku zajednicu" koja nije priznata kao bračna zajednica na državnom općinskom uredu.

Obiteljski zakon koji je parlament prihvatio 2011. godine na prijedlog nekadašnje Pahorove vlade, a predviđao je više prava za istospolne parove, pa i mogućnost nasljeđivanja, odbijen je na referendumu početkom prošle godine, te se ne primjenjuje.

Tagovi: bračna jednakost, brak, francuska, istospolni brakovi, lgbt prava, senat, svijet

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM