Vijesti

19.03.2013. 21:12:10 (RTL / Hina)

Što znamo o ekonomskom nasilju nad ženama?

Oko 30 posto žena u intimnim vezama doživljava ekonomsko nasilje

Oko 30 posto žena u intimnim vezama koje žive sa svojim partnerima doživljavaju ekonomsko nasilje, pokazalo je istraživanje Što znamo o ekonomskom nasilju nad ženama, predstavljeno danas na regionalnoj konferenciji u Zagrebu u organizaciji udruge B.a.B.e.

"Opći oblici ekonomskog nasilja koji se odnose na kontrolu trošenja, raspolaganje novcem, ekonomsko iskorištavanje i utjecaj na obiteljske odluke zastupljeni su kod 25 posto žena", rekla je voditeljica istraživanja Ksenija Klasnić.

Nasilje koje se odnosi samo na zaposlene žene, kada muškarac nastoji zabraniti ženi da radi i uzima njezin novac zastupljeno je sa 17 posto. Najzastupljenije, s oko 27 posto, je nasilje nakon prekida intimne veze, kad žena ode iz stana pa joj se ne dozvoljava da pristupi svojim stvarima i ne plaća joj se alimentacija.

Najmanje, sa sedam posto, zastupljeno je nasilje nad ženama s djecom, kada nasilnik ne dozvoljava da se djeci kupuju osnovne stvari, pokazalo je istraživanje na uzorku od 601 žene, koje je financirala Europska komisija.

Konferencija je dio projekta koji se provodi u pet zemalja regije - Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji a koji je kreirala i koordinirala udruga B.a.B.e.

"Povod istraživanju je bio taj što je od 2009. u zakonu definirano ekonomsko nasilje, ali se ne postupa prema protokolu", rekla je Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e.

Ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin upozorila je da su ranija istraživanja pokazala kako se žene pri zapošljavanju susreću s raznim oblicima diskriminacije koji se odnose na pitanja ženama pri zapošljavanju.

"Obično je sređen obiteljski život za muškarce plus pri traženju zaposlenja, a za žene je to minus i tu se susrećemo s različitim rodnim stereotipima", kazala Štimac Radin.

Predsjednica saborskog odbora za ravnopravnost spolova Nansi Tireli smatra da je najveći problem što žene u Saboru prilikom donošenja zakona nisu jedinstvene i principijelne.

"U sabornici većina žena još uvijek šuti i sluša muške kolege, koji još uvijek naređuju kako se i što smije govoriti", kazala je Tireli.

Tagovi: b a b e, ekonomsko nasilje, helena štimac radin, konferencija, nansi tireli, nasilje nad ženama, sanja sarnavka, što znamo o ekonomskom nasilju nad ženama, zagreb

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (4)

Stari komentari

dena:
ova Tireli je fulala temu, rekla bih. jos jedno istraživanje koje potvrdjuje vec znano.
20.03.2013. 10:34
Gugenheim:
Zašto ovo isto istraživanje nije vršeno neovisno o spolu? Zašto se uvijek istražuje isključivo problem žena?

Je li koguće dobiti novac za projekt "Što znamo o ekonomskom nasilju nad muškarcima"?

Što o tome misli gospođa Nansi Tireli?
18.02.2014. 12:14
Gugenheim:
Zašto ovo isto istraživanje nije vršeno neovisno o spolu? Zašto se uvijek istražuje isključivo problem žena?

Je li koguće dobiti novac za projekt "Što znamo o ekonomskom nasilju nad muškarcima"?

Što o tome misli gospođa Nansi Tireli?
18.02.2014. 12:22
darius:
Može li nekakav link na ovo istraživanje? Dosta mi je da se samo sipaju nekakvi rezultati istraživanja bez da se vidi otkud potiče uzorak i koja je metodologija korištena. Osim toga ovo je potpuno subjektivna procjena. Ja osobno uvijek smatram da me netko potkrada i da ne dobivam onoliko koliko trebam i zaslužujem. Ali to je moja percepcija i nitko pametan to neće uzimati kao podatak s kojim se ide u ozbiljne dijaloge. Iz postotaka koje ovdje navodite može se steći dojam da je istraživanje provedeno u nekoj sigurnoj kući ili nad rastavljenim ženama. Ako ih je 27% imalo iskustva sa nasiljem "nakon prekida veze" pitam se kakav ste uzorak izabrali? Kao da ste u sirotište išli pitati da li djeci nedostaje otac i majka. Bojim se da je ovo još jedno istraživanje sa unaprijed postavljenim željenim rezultatima.
Puno se mojih kolega žali kako njihove žene nerezonski troše, kako se moraju zaduživati, dodatno raditi i slično. Mogu i ja sutra otići u udrugu rastavljenih očeva i izaći sa još poraznijom statistikom, ali u mušku korist. Cure, nemojte to raditi. Sve ima granice dobrog ukusa, a vi ste ih odavno prešle. Ovakvim pamfletima samo radite štetu ženama jer će doći trenutak kada više nitko neće htjeti reagirati na istinsku nepravdu. Nadam se da znate onu o djetetu i medvjedu kada nitko ne reagira kada medvjed zaista dođe.
A što se tiče diskrim
18.02.2014. 12:44

Iz drugih medija

AEM