Vijesti

13.01.2013. 10:53:05 - H-alter/Tportal

Bučan vikend

Prosvjedi u Sloveniji i Makedoniji

Ljubljana (Foto: Simona Jerala)

Ljubljana (Foto: Simona Jerala)

Nekoliko tisuća građana i građanki ovaj se vikend okupilo u Ljubljani i Skopju. Zahtjevi su u obje zemlje slični, prosvjednici i prosvjednice traže odstupanje sadašnjih vlada. 

U Ljubljani, skupina lijevih intelektualaca i intelektualki nosila je plakate s porukom vlada mora pasti, a jedan od njih, povjesničar Jože Pirjevec rekao je da se Slovenija pretvorila u korupcijsku močvaru, te za kraj mjeseca najavio skup na kojemu će se predstaviti program političke alternative sadašnjoj vladi. 

Prosvjednici i prosvjednice koji već više od mjesec dana u raznim gradovima prosvjeduju protiv političkih i gospodarskih elita na lokalnoj i državnoj razini, u Ljubljani su u prvom redu iznosili zahtjeve da predsjednik vlade Janez Janša i njegova vlada odu, da se formira prijelazna vlada, a nakon toga održe prijevremeni novi izbori. Manji prosvjedi su održani i u Kopru i Kranju.

Na ulicama Skopja u subotu se okupilo se više od 7.000 pristaša makedonske oporbe tražeći ostavku premijera Nikole Gruevskog te održavanje prijevremenih izbora u ožujku, izvijestio je France presse

Skandirajući 'Odlazi Gruevski!' i 'Gotovo je!' prosvjednici i prosvjednice su u povorci prošli središtem glavnoga makedonskog grada.

Oporba optužuje vladu da nije provela proračunske rezove koji su, kako oporbeni političari i političarke smatraju, potrebni da bi se prevladala ekonomska kriza koja je pogodila i tu zemlju. Oko 31 posto od dva milijuna stanovnika države pogođeno je nezaposlenošću.

Prosvjede je organizirala socijaldemokratska stranka, glavna oporbena u zemlji, koja od prosinca traži održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora, istodobno s lokalnima, koji su predviđeni za 24. ožujka.

'Imamo samo jedan zahtjev - demokratske i pravedne izbore. Ovaj režim je gotov', rekao je prosvjednicima vođa SDSM-a Branko Crvenkovski. SDSM u parlamentu ima 29 od ukupno 123 mjesta.

Tagovi: građani, građanke, makedonija, ostavka, prosvjedi, slovenija, vlada

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

:
Ministarstvu Unutarnjih Poslova Republike Hrvatske: Središnja Banka, Nacionalna Valuta, Parlamentarna Jurisdikcija - Zahtjev Za Hitno Utvrđivanje Činjeničnog Stanja

cromalternativemoney.org/index.php/en/forum/76-stvarni-svijet-drutvo-i-drutvene-znanosti/2634-agroturizam-farma-vivian-odriva-zajednica-dobrih-ljudi?limit=6&start=30#2713
16.01.2013. 15:58

Iz drugih medija

AEM