Vijesti

21.01.2009. 15:49:18 (Glas Istre)

Radionica o vještinama medijske prezentacije u Puli

(Foto: Images of American Political History)

Kako dati izjavu pred TV-kamerama, sročiti poziv na konferenciju za novinare, kako novinare zainteresirati da objave priopćenje te koje su najčešće greške u obraćanju medijima bile su glavne teme radionice održane u Puli, a na kojoj su prisustvovale žene iz političkog, gospodarskog i znanstvenog života Istre. Radionicu o medijskoj prezentaciji vodila je Branka Žužić, diplomirana novinarka s 30-godišnjim stažem i aktivistica za ravnopravnost žena, koja je praktičnim i živopisnim primjercima prisutnim ženama pojasnila kako se obraćati medijima i na koje cake pritom treba obratiti pozornost. Primjerice, da kamera ne trpi karirane i prugaste uzorke, da treba pripaziti na neverbalnu komunikaciju i geste, da novinari vole točnost te pisane materijale i sažetke. Ona ih je, odmah nakon predstavljanja, upozorila da obrate pozornost na funkcionalnu rodnu pismenost jer su se neke od prisutnih predstavljale kao predsjednici i vijećnici, a ne predsjednice i vijećnice. Sudionice radionice naučeno su isprobale okušavši se u simulaciji javnog nastupa pred kamerama, koju je vodio filmski djelatnik Igor Galo.
Radionicu je organizirala Udruga za zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda Homo, a dio je projekta ove udruge, koji je počeo prije godinu dana, s ciljem da prije predstojećih izbora poveća zastupljenost žena na stranačkim listama.
- Želimo da žene na listama ne budu samo broj, već da se kandidiraju pametne, educirane žene koje će aktivno participirati u vlasti i donošenju odluka za boljitak svih žena bez obzira na stranačku pripadnost, rekla je Mirjana Galo, voditeljica projekta i predsjednica udruge Homo. Navela je da u Županijskoj skupštini ima 37 posto žena, a u gradskim vijećima tek devet posto.
Nakon praktične radionice Helena Štimac Radin, predstojnica Vladinog ureda za ravnopravnost spolova, sudionicama je predstavila drugo izdanja preporuke Vijeća Europe o uravnoteženom sudjelovanju žena i muškaraca u političkom odlučivanju.
Čitav projekt osmišljen je u suradnji s povjerenstvom za ravnopravnost spolova Grada Pule, uz financijsku podršku Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske te će se nastaviti i idućih mjeseci organizacijom radionica i tribina.

Preneseno iz Glasa Istre

Tagovi: mediji, političarke, radionica

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM