Vijesti

02.10.2012. 22:06:25 (e-Novine)

zelena omladina srbije

'Nema opravdanja za zabranu beogradskog Pridea'

S.K.

S.K.

Ne postoji dovoljna svijest javnosti o problemima s kojima se LGBTIQ osobe svakodnevno susreću. Diskriminacija i nasilje nisu adekvatno procesuirani od strane policije i pravosudnih organa, niti dovoljno vidljivi javnosti kao takvi. Ova situacija dovodi do neshvaćanja potrebe za održavanjem Parade i stvaranja otpora prema istoj, i u krajnjoj liniji do nasilja.

Povodom najavljenog održavanja Parade ponosa, Zelena omladina Srbije uputila je javnu podršku sudionicima i sudionicama ovog događaja. Njihovo priopćenje su e-Novine prenijele u cijelosti:

Zelena omladina Srbije smatra da se Parada ne treba promatrati kao cilj sam po sebi, nego prije svega kao metoda za podizanje vidljivosti problema LGBTIQ osoba, i skretanje pažnje na njihovu kontinuiranu diskriminaciju i marginalizaciju u Republici Srbiji. Potrebno je promatrati Paradu odvojeno od uobičajene medijske slike o njoj, gdje se najviše priča o sigurnosti i tehničkim aspektima poput samog naziva protesta, mjesta održavanja, financijskog aspekta, i pozabaviti se političkim zahtjevima koje ona ima.

Sama po sebi Parada, kao građanski protest, pravo je garantirano po Ustavu i Zakonu o javnim okupljanjima. To pravo mora biti omogućeno svim građanima, dok god ne ugrožava Ustavna prava drugih društvenih grupa.

Ne postoji dovoljna svijest javnosti o problemima s kojima se LGBTIQ osobe svakodnevno susreću. Diskriminacija i nasilje nisu adekvatno procesuirani od strane policije i pravosudnih organa, niti dovoljno vidljivi javnosti kao takvi. Ova situacija dovodi do neshvaćanja potrebe za održavanjem Parade i stvaranja otpora prema istoj, i u krajnjoj liniji do nasilja.

Svjesni smo da je nasilje veliki društveni problem u Srbiji u svim svojim pojavnim oblicima. Kao i u drugim slučajevima ispoljavanja nasilja, smatramo da i ono usmjereno ka Paradi također ima dublje društvene korijenje od otpora samom događaju.

Parada Ponosa se zloupotrebljava u dnevno-političke svrhe od strane većine političkih partija kako bi se skrenule pažnju s drugih problema u društvu za koje nemaju adekvatno rješenje. Partije izbjegavaju da se suštinski pozabave problemima LGBTIQ osoba, banaliziraju dijalog o Paradi, i skreću pažnju političkih zahtjeva Parade. U ovakvim društveno – političkim okolnostima organizacije koje se bave LGBTIQ pravima moraju da budu jasne u svojim političkim zahtjevima, te da uzmu u obzir ove okolnosti u toku planiranja i realizacije same Parade.

Shvaćanje da je Parada cilj sama po sebi i da delanje u cilju rješavanja problema LGBTIQ osoba može biti u suprotnosti s rješavanjem drugih društvenih problema, utiče na širu javnost da usmjeri svoje nezadovoljstvo općim stanjem u društvu na ove osobe, zaključujući da su povlaštene i da dobivaju posebnu pažnju u odnosu na druge obespravljene grupe. Umjesto neophodne solidarnosti, ovo shvaćanje dovodi do međusobnog osporavanja ugroženosti grupa, pa čak i otvara prostor nasilju. Ovo sveukupno odmaže uspostavljanju zajednice koja surađuje i integrine, društva ravnopravnosti, jednakih šansi i socijalne pravde.

Ne postoji opravdani razlog zabrane održavanja Parade iz sigurnosnih razloga, jer su grupe i pojedinci skloni javnom nasilju od ranije poznati sigurnosnim službama. Osim toga, institucije moraju da osiguraju sigurnost događaja i time pokažu spremnost i sposobnost da u djelo provedu Ustav Republike Srbije.

U skladu s tim, Zelena omladina Srbije smatra da se 6. listopada Parada ponosa mora ostvariti zagarantirano pravo na održavanje, i još važnije, da LGBTIQ organizacije, kao i sve institucije, organizacije ili pojedinci i pojedinke, koji se na različite načine bave ljudskim pravima sagledaju važnost diskriminacije kroz širi društveni kontekst i da se ovom temom kontinuirano bave.

Tagovi: beograd pride, gay pride, lgbt prava, podrška, povorka ponosa, sigurnost, srbija, svijest, zelena omladina srbije

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM