Vijesti

25.09.2012. 14:45:53 (ey.com)

Stakleni strop je kao teorijski koncept za karijere suvremenih žena mrtav

Koncept nevidljivog staklenog stropa je zastarjeli teorijski model i više ne odražava suvremenu stvarnost radnog života žena, kako se može zaključiti iz rezultata istraživanja koje je objavila tvrtka Ernst & Young.

Istraživanje na uzorku od 1000 zaposlenih žena u Velikoj Britaniji u dobi od 18 - 60, otkrilo je da dvije trećine žena vjeruju kako su se suočile sa višestrukim stvarnim preprekama tijekom svojih karijera, za razliku od  jedne nevidljive pregrade na ulazu u sobu za sastanke upravnih odbora.

Četiri temeljne prepreke koje mogu utjecati na tijek karijere žene

Pozivajući se na rezultate, istraživači iz Ernst & Younga identificirali su četiri temeljne prepreke u razvoju karijere današnje zaposlene žene. Te zapreke su: dob, nedostatak pozitivnih uzora, majčinstvo, te kvalifikacije i iskustvo.

Konzultantska tvrtka kaže da zapreke nisu poredane u kronološkom nizu i mogu se iskusiti u bilo koje vrijeme; često i njih nekoliko u isto vrijeme. Iako nisu karakteristične samo za žene, na temelju istraživanja potpuno je jasno da poslodavci trebaju pružiti bolju potporu ženama kako bi ih lakše nadvladale. 

Britanski poslovni sektor gubi najbolje i najbistrije ženske talente

Liz Bingham, voditeljica ljudskih potencijala u Ernst & Youngu, poručuje, "Uvažavanje rodne različitosti sve više se usmjeravalo na povećanje zastupljenosti žena u odborima tvrtki, i to je i dalje od iznimne važnosti – kao članovi Kluba 30% obavezali smo se da ćemo to ostvariti. Ali ideja da postoji samo jedan stakleni strop koji ženama priječi napredak u karijeri, kao teorijski koncept koji objašnjava karijeru suvremene žene, mrtvo je slovo na papiru. Žene koje rade u profesionalnim zanimanjima rekle su nam kako su se tijekom svojeg puta do vrhunca karijere suočavale s višestrukim preprekama. Baš zbog toga, britanski poslovni sektor sustavno gubi svoje najbolje i najbistrije ženske talente prije nego li uopće dobiju priliku da razbiju stakleni strop. Mi to prepoznajemo u našem poslu, i kod drugih, i to su nam jasno potvrdile stručnjakinje u svojim područjima." 

Ernst & Youngov predsjednik savjetodavnog odbora, Harry Gaskell, također se slaže s tim. On kaže da zapreke identificirane na temelju istraživanja potvrđuju stav tvrtke da je pružanje podrške ženama u postizanju viših položaja ključan element za održavanje stalnog protoka talenata. Zbog toga je unutar svake organizacije potrebno osigurati pretpostavke za prikladnu potporu ženama u svakoj fazi životnog ciklusa njihove karijere, ne samo kad se spremaju zakoračiti u sobu za sastanke upravnih odbora.  

Dob je najveća prepreka

Uzimajući u obzir otkrića o poteškoćama s kojima se žene suočavaju, istraživanje je pokazalo da je dob – bilo da je smatrana preniskom ili previsokom – najveća prepreka s kojom se žene susreću tijekom razvoja svoje karijere. 32% anketiranih žena potvrdilo je njen utjecaj na dosadašnja poslovna ostvarenja, s dodatnih 27% koje misle da će im donijeti poteškoće u budućnosti.  

Posebno su žene u ranim fazama svoje karijere smatrale da su najteže pogođene – s polovicom svih ispitanica u dobi između 18 i 23 koje iskazuju da su se već susrele s tom zaprekom u svojim karijerama.

Otkrivanje prepreka vezanih uz iskustvo i kvalifikacije

Prepreke koje se odnose na manjak iskustva ili kvalifikacija također su imale snažnu prisutnost u anketi. Predstavljaju drugi najvažniji faktor u onemogućavanju žena u dosadašnjoj karijeri (prema 22% ispitanica), i treći faktor po važnosti što se tiče očekivanih poteškoća u nastavku karijere (19%).  

Utjecaj koji iskustvo majčinstva može imati…

Utjecaj majčinstva na karijeru je dobro ispitan i zato ne čudi, iako razočarava, kad se ustanovilo kako je to glavna zapreka. Gotovo jedna od pet ispitanica (19%) potvrdila je njen utjecaj na dosadašnju karijeru. Dok je dodatnih 25% reklo kako je to druga po važnosti zapreka u budućem razvoju karijere, odmah nakon dobi.

Vrijednost ženskih uzora

Tri od četiri (75%) ispitanice rekle su kako unutar njihovih organizacija nema dovoljno ženskih uzora ili ih čak uopće nema. S tim da su neke ispitanice (8%) išle tako daleko da su rekle kako je nedostatak ženskih uzora loše utjecao na dosadašnji razvoj njihove karijere. Zato su uzori uvršteni među četiri temeljene prepreke.

Ali ne ovisi sve o poslovnom sektoru...

U Ernst & Youngu kažu da pravilno postupanje spram ovih četverostrukih prepreka zahtjeva pojedinačnu odgovornost, ciljanu podršku poslovnom sektoru i učinkovito djelovanje vlasti.

Kad je ispitanicama postavljeno pitanje da navedu tri stvari kojima bi njihove organizacije mogle ukloniti navedene zapreke, ili bi mogle pružiti bolju potporu ženama u napredovanju na poslu, najčešći odgovori su bili:

  • Veća podrška na poslu nakon što je prošao porodiljni dopust (32%)
  • Veća podrška u svakoj fazi životnog ciklusa moje karijere (24%)
  • Snažnija zastupljenost ženskih uzora (19%)

Kad su ih pitali isto pitanje vezano uz moguće djelovanje vlasti, rekle su:

  • Utjecati na kompanije da otkriju javnosti kolika je 'razlika u plaćama' između muškaraca i žena (45%)
  • Dostupnost usluga skrbi za djecu/porezne olakšice za iste (43%)
  • Donijeti nacionalne smjernice vezane uz fleksibilizaciju tržišta rada (28%)

Prevela i prilagodila Mirela Brodnjak

Tagovi: diskriminacija, dob, majčinstvo, rad, socijalna pravda, tržište rada

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM