Vijesti

29.07.2012. 23:34:34 - Danko Radaljac (Novi list)

brzo hrvatsko pravosuđe

Turskoj aktivistkinji Başak Şahin Duman odobren politički azil

Başak Şahin Duman

Başak Şahin Duman

Turskoj aktivistkinji Başak Şahin Duman, koja je još 28. svibnja uhićena na Plesu na temelju tjeralice turske policije, odobren je politički azil u Republici Hrvatskoj.

Hrvatski sudovi zaključili su tako nakon nešto manje od dva mjeseca, koliko se nalazila u ekstradicijskom pritvoru, kako njene tvrdnje da je u Turskoj gonjena zbog političkih stavova imaju osnova. Bašak je inače zbog sudjelovanja u demonstracijama 2004. godine, koje su pokrenuli studenti, bila uhićena i na kraju osuđena na nešto više od šest godina zatvora. No, prije izvršenja kazne je otišla u Njemačku, gdje joj živi i muž, tako da je nekoliko godina bila na miru.

No, 28. svibnja ove godine prilikom pokušaja ukrcaja na avion na Plesu, granična policijska kontrola ustanovila je kako je Turska za njom raspisala međunarodnu tjeralicu. Kako se radi o tzv. crvenoj tjeralici Interpola, policija nije imala drugi izlaz nego je uhititi i poslati u ekstradicijski pritvor.

Bašak i njezin hrvatski odvjetnik Tihomir Mišić odmah su se žalili na izručenje, a u isto vrijeme su i podnijeli zahtjev za političkim azilom u Hrvatskoj. U ekstradicijskom postupku su tražili ili da se odobri azil ili da ju se pošalje na područje treće države u kojoj nije politički gonjena (u njezinom slučaju to bi bila Njemačka).

U četvrtak je odvjetnik od pritvorene aktivistkinje dobio rješenje prema kojem je Bašak odobren politički azil u Hrvatskoj. Aktivistkinja će tako dobiti mogućnost da bude u RH te će se po sudskom rješenju ukinuti i postupak za izručenje. Zanimljivo je kako je ovo zapravo bio izuzetno brz postupak hrvatskog pravosuđa, obzirom da dva mjeseca u ovakvim slučajevima zbilja nisu neko dugo vrijeme.

Dapače, obzirom da je dokumentacija iz Turske stigla prije manje od 20 dana i da ju je trebalo prevesti s turskog na hrvatski jezik, može se kazati da se radi o izuzetno brzoj odluci. To sugerira kako je iz dokumentacije koja je bila dostupna našem pravosuđu bilo dosta lako uočljivo da je Bašak Šahin zbilja bila metom političkog progona u Turskoj.

Više pročitajte OVDJE!

Tagovi: aktivistkinja, azilantica, ba ak ahin duman, ljudska prava, politički azil, prosvjedi, republika hrvatska, turska, uhićena

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM