Vijesti

16.01.2009. 15:00:31

Uravnotežimo se!

Ured za ravnopravnost spolova pokrenuo je Kampanju sa sloganom "Uravnotežimo se!" sukladno odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova i mjerama Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova 2006.-2010, s krajnjim ciljem osiguravanja 40% zastupljenosti žena na mjestima donošenja političkih odluka.

Govoreći o problemu nedovoljne zastupljenosti žena, predstojnica Ureda mr.sc. Helena Štimac Radin pred brojnim je uzvanicima iz političkog i javnog života, te nevladinog sektora istaknula kako je "broj zastupnica u općinskim i gradskim vijećima te županijskim skupštinama daleko ispod prosjeka zastupljenosti žena u Hrvatskom saboru, gdje su žene zastupljene s 22%. U odnosu na lokalne izbore 2001. godine, na lokalnim izborima 2005. godine postignut je u tom smislu napredak od svega 1,1%. Danas su žene u županijskim skupštinama zastupljene s 14,5%, u gradskim vijećima s 15,7%, a u općinskim vijećima tek s 8,4%."

Dodala je kako će biti zanimljivo vidjeti koliko će žena biti predloženo za izbor načelnica, gradonačelnica i županica, s obzirom na to da se u ovom izbornom ciklusu po prvi puta oni biraju izravno.. Mr.sc. Štimac Radin istaknula je i važnost medija u osvještavanju hrvatskih građana i građanki o potrebi veće zastupljenosti žena u politici, ali i na svim ostalim mjestima odlučivanja.

TV spot mozete vidjeti OVDJE.

Tagovi: lokalni izbori, ured za ravnopravnost spolova

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM