Vijesti

26.11.2011. 18:11:40

Šeks i stranke na stupu srama

Političke stranke oglušile su se na višemjesečno apeliranje da poštuju kvote od najmanje 40% žena na izbornim listama što je propisano Zakonom o ravnopravnosti spolova. Kada bi se već u ovom ciklusu primjenjivale kazne za spolno neuravnotežene izborne liste, HDZ bi morao platiti 500 000 kn, Kukuriku koalicija 400 000 kn, HSS 500 000 kn, HSP 450 000 kn, a Hrvatski laburisti 350 000 kn. "Samo parlamentarne stranke u državni bi proračun morale uplatiti 2 200 000 kuna", rečeno je tijekom današnje akcije pod nazivom Stup srama održanoj u Zagrebu u organizaciji CESI – Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje. Stup srama za stranke koje su se oglušile na zakonske odredbe CESI je organizirao već treći puta, a kako bi se javno prokazalo političke stranke koje uporno odbijaju kreirati spolno uravnotežene izborne liste.

 

 

Tijekom akcije održan je i treći izbor za najseksističku izjavu hrvatskih političara. Nakon što su građani i građanke za parlamentarne izbore 2007. godine prvim pobjednicima proglasili Vicu Vukojevića i Antu Kovačevića, a 2009. na lokalnim izborima Vjekoslava Marochinia i Milana Bandića. Ove godine premoćnu je pobjedu s 53,8% glasova građana i građanki odnio Vladimir Šeks s izjavom "Vi ćete govoriti o moralu, gospođo Sobol? Gdje vam je suprug? Nije u zatvoru? Nećete vi meni govoriti o pristojnosti. Držite se pristojnosti kao što se držite plesa oko štange".

 

 

Kroz projekt Što žene žele? Ženski glasovi u parlamentarnim izborima 2011. godine koje provode udruge CESI, DOMINE, DELFIN, CGI Poreč i B.a.B.e. izrađena je Ženska platforma 2011. koja predstavlja zahtjeve žena Hrvatske budućoj Vladi i Saboru. "Sve parlamentarne stranke pozvale smo na sastanke radi predstavljanja platforme, ali samo su tri stranke/koalicije bile spremne čuti zahtjeve žena i sastati se s predstavnicama naših organizacija – radi se o Hrvatskim laburistima, HSLS-u i Kukuriku koaliciji." rečeno je također na današnjoj akciji.

 

Tagovi: izbori, političke stranke, stup srama, vladimir šeks

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM