Vijesti

12.10.2011. 21:18:56 - Tajana Broz

Sramotni seksizam u Saboru

(Foto: Mario Pusić (Cropix))

Bez obzira na pojedine ispade i neuspješne kvazi pošalice, zadnjih se godina činilo da je era seksističkih evergreena saborskih zastupnika kao što su "Više rađaj, manje pričaj", "Bog Vas je stvorio za madrac, a ne mudraca" i "I onda se mi čudimo Čučiću" negdje iza nas. Ali u zadnjih tjedan dana došlo je do naglog povratka u prošlost, vjerovatno izazvanog i rastućom predizbornom nervozom. Počelo je s Milinovićevim "A na čemu ste Vi?", nastavilo se sa Frišćićevim "Evo, tražile ste više glasa žena i sad vidite kad ste se dvije javile kak' to izgleda" i zaokružilo se sa dvije brutalne, primitivne i sramotne izjave. Autor prve je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks koji je rekao Gordani Sobol "Držite se pristojnosti kao što se držite plesa oko štange", a da bi sav sretan i radostan priliku za seksizam iskoristio i Frane Matušić, HDZ-ov saborski zastupnik sa izjavom "Neće nas spriječiti ni da govorimo o tome kako su se politički promovirali, kao što se gospođa Sobol politički promovirala kada se slikala sa štangom.".  

Već mjesecima jake snage Zajednice žena HDZ-a hodočaste po okruglim stolovima, radijskim emisijama i panelima kako bi upozorile na tretman Jadranke Kosor u medijima. I, imale su razloga za to i potpuno pravo da o tome govore. Upravo zbog iskustva sa seksizmom predsjednice vlastite si stranke, očekivalo bi se da je u HDZ-u porastao senzibilitet za politički korektan javni govor. No, kako kaže narodna poslovica, teško je starog psa naučiti novim trikovima.

Ukoliko želi sačuvati imalo integriteta, i stranačkog i osobnog, Jadranka Kosor trebala bi pokrenuti hitnu smjenu Vladimira Šeksa sa mjesta potpredsjednika Sabora – pa makar i on zasjedao još desetak dana – i zatražiti od nadležnih stranačkih tijela da poduzmu sukladno stranačkom statutu mjere protiv ovo dvoje zastupnika. Sve osim toga predstavljati će teško licimjerje i trajni gubitak vjerodostojnosti borbe protiv seksizma od strane HDZ-ovih žena.

Tagovi: diskriminacija, gordana sobol, jadranka kosor, seksizam, vladimir šeks

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (2)

Stari komentari

Milena:
U ovih 20 godina Hrvatskog Sabora naslušali smo se svakakvih uvreda na račun žena, nacionalnih manjina, na nas koji drugčije mislimo od "velikana HDZ-a" ali ovo zadnjih dana je dno dna. Ovo što je jučer izrekao Šeks, Matušić, Milinović je takva sramota da bi stvarno trebalo raspustiti Sabor i Vladu. Još kad se pridoda urlanje Đakića na skupu HDZ-a u Osjeku prođe me jeza od užasa u kakvom okruženju živim ja, moje kćeri i moja unuka. Cijeli život sam bila poduzetnica izložena seksizmu, prebrojavanju krvnih stanica zbog imena i mogu to slobodno nazvati teškim oblikom psihičkog maltretiranja, ali ipak sam vjerovala da su ta vremena daleko iza nas! Nažalost ovakvi kao Šeks, Matušić, Đakić, Milinović i ini me itekako plaše da žene u Hrvatskoj može blatiti i vrjeđati osobe bez morala, opće kulture i bilo kakvih ljudskih vrjednosti. Gospođo Kosor imate se razloga za bojati ali vrlih muškarčina iz svoje stranke!
13.10.2011. 09:03
:
Bome ta strnka (HDZ) doista vrvi od vrlih muškarčina, ali ono što mene kao čovjeka straši nisu zapravo ti primitivci, mene plaši i nadasve vrijeđa naime ta 'žena' koja ih predvodi...

..brrr
13.10.2011. 15:30

Iz drugih medija

AEM