Vijesti

10.08.2011. 15:23:21

Reagiranje Udruge Roda

Ministar Milinović ne poznaje zakone!

Donosimo reakciju Udruge Roda na izjave Ministra zdravstva Darka Milinovića da je porođaj kod kuće "nadrilijecnistvo" te da za njega odgovaraju majka i primalja.

"Očito je da ministar Milinović nije dobro upoznat s hrvatskim zakonima. Naime, u hrvatskom zakonodavstvu ne postoje propisi koji bi kućni porod izrijekom zabranjivali - tako nešto bi značilo direktno kršenje ljudskih prava. Dakle, važno je napomenuti da odlukom na porođaj kod kuće rodilja ne krši nijedan hrvatski zakon.

Također, odgovornost za život i zdravlje svog djeteta roditelji nose uvijek, neovisno da li je dijete u bolnici i da li se za njega skrbi medicinsko osoblje - čak i tada, roditelji su oni koji moraju dati dopuštenje za sve medicinske postupke nad svojim djetetom, kao što je propisano Zakonom o pravima pacijenata.

S druge strane, postoji obveza Republike Hrvatske da regulira mogućnost asistiranog vanbolničkog poroda. Ta obveza proizlazi iz: 1. Ustava RH koji svim građanima RH jamči pravnu sigurnost; 2. presude Europskog suda za ljudska prava (ECHR) iz 2009. godine u slučaju Mađarske u kojoj je utvrđeno da propust države da donese odgovarajuće propise predstavlja kršenje članka 8. Europske konvencije (a članica te iste konvencije je i RH) te prema kojoj je država dužna omogućiti asistirani porod kod kuće;  3. u iz potrebe usklađivanja sa zakonodavstvom EU tijekom kojeg je donesen Zakon o primaljstvu koji predviđa samostalan rad primalje. 

Zaključujemo da hrvatske zakone, međunarodne konvencije i ljudska prava ne krše žene koje se odlučuju na kućni porod, nego upravo institucije koje bi ih trebale štititi, na čelu s ministrom Milinovićem.

Imamo pitanje za ministra. Ako ste nedavno dopustili da žene rađaju u vanbolničkim rodilištima koja nemaju operacijske sale, i u slučaju komplikacija moraju ponekad i po nekoliko sati putovati do najbližeg rodilišta koje ju ima, kako se to razlikuje od žene koja želi roditi kod kuće i u slučaju komplikacije može doći do rodilišta u znatno kraćem vremenskom roku? 

Udruga Roda apelira da se napokon počnu poštivati međunarodne konvencije i da se zakonski regulira siva zona porođaja kod kuce, te da se zaštite ljudska prava i zdravlje majki i djece na način kako je to riješeno u ostalim državama Europske unije, tj. omogućavanjem samostalnosti primalja i omogućavanjem asistiranog vanbolničkog poroda."

Tagovi: djeca, milinović, porod, reproduktivno zdravlje, roda, roditeljstvo, trudnoća, zdravstvo

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM