Vijesti

20.04.2011. 13:37:53 - Andreas Varga (Springer/znano.st)

Traži se više menadžerica

Sve veći udio menadžerica uspijeva prevladati menadžersko stereotipiziranje

Sve veći udio menadžerica uspijeva prevladati menadžersko stereotipiziranje

Utječu li uobičajeni stereotipi o ženskim osobinama na nižu zastupljenost žena na rukovodećim mjestima? Ovo pitanje postavila je Janka Stoker i njezini suradnici sa Sveučilišta u Groningenu u Nizozemskoj u svojoj studiji razmatrajući čimbenike koji se odnose na menadžerske stereotipe. Njihovo otkriće, objavljeno u online izdanju Springerove publikacije  Journal of Business and Psychology, ukazuju na to da sve veći udio menadžerica vrlo učinkovito uspijeva prevladati menadžersko stereotipiziranje.

Postavka da je 'kvalitetan' menadžer muškarac, odnosno muških osobina, koje uključuju snagu, usredotočenost na rezultate i spremnost na preuzimanje rizika i dalje stoji. Razlozi tome mogle bi se kriti u činjenici da se od žena očekuje usvajanje osobina kao što su toplina, skromnost i osjetljivost; odlika koje se ne slažu sa slikom "predanog" vođe. Ovi stereotipi u značajnoj mjeri utječu na pristranost prilikom odabira odnosno promaknuća žena na rukovodeće pozicije.

Istraživači su uputili više od 3.000 zaposlenika različitih tvrtki na ispunjenje elektroničkog upitnika. Rezultati su pokazali da su muške osobine vođenja bile privlačne podjednako muškim i ženskim ispitanicima. Međutim, muški zaposlenici i oni s muškim šefovima držali su ženske osobine manje privlačnima od zaposlenika ženskog spola, kao i onih koji su već bili pod ženskim šefovima. Zaposlenici pod ženskim menadžerima u manjoj su mjeri bili skloni muškim šefovima.

Autori sugeriraju da je povećanje broja menadžerica smanjuje sklonosti muškaraca prema stvaranju muških šefova, no zato ne utječe na ženske sklonosti. Preferiranje muških menadžera značajno je u opadanju kada je riječ o ženskim zaposlenicima, ženskim menadžerima odnosno ako je udio žena na rukovodećim mjestima visok. Autori zaključuju da "sve snažnija zastupljenost žena u pojedinim tvrtkama nije ujedno i jedini način kako poboljšati sliku ženskog menadžmenta. Postoji potreba za stvaranjem svijesti o uzorima koji su u suprotnosti sa stereotipovima. Tvrtke i menadžeri trebali bi nastojati smanjiti utjecaj stereotipa priznajući činjenicu da stereotipi doista postoje." 

Tagovi: menadžerice, žene na tržištu rada

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM