Vijesti

11.03.2011. 10:48:12 - m.b. (H-alter.org)

Što je to rodni identitet?

Zastupnici pojma nemaju

Udruge Iskorak i Kontra predstavile su danas Izvještaj o stanju ludskih prava seksualnih i rodnih manjina u 2010. godini. Kao pozitivne pomake navode činjenicu da se sve više ljudi usuđuje javno progovarati o svom iskustvu diskriminacije ili nasilja na temelju seksualne orijentacije.

"Ipak, potrebno je naglasiti da velika većina osoba koje su doživjele diskriminaciju i nasilje nikada ne prijavi takve incidente zbog nepovjerenja u hrvatski pravni sustav i straha od razotkrivanja njihove spolne orijentacije ili rodnog identiteta", naglasila je Sanja Juras iz lezbijske grupe Kontra.

Što se pak tiče negativnih događaja u protekloj godini, lista je nešto duža. Kontra i iskorak upozoravaju na, prema njihovim riječima, sramotnu raspravu održanu na sam Međunarodni dan ljudskih prava kad su odbačeni prijedlozi kojima bi se uveli mehanizmi zaštite transrodnih osoba u okviru Zakona o osobnom imenu.
"Prijedlozi su sadržavali zaštitne mehanizme kojima bi se osiguralo da se zahtjev za promjenom imena ne objavljuje na oglasnoj ploči u nadležnoj općini te da promjene spola i imena nisu vidljive na rodnom listu osobe", objašnjava Juras i kao primjer navodi slučaj djeteta koje je bilo maltretirano u svojoj školi zbog rodnog identiteta. Nakon što se trebalo upisati u novu školu djetetu nije bilo omogućeno promijeniti podatke o spolu zbog postojeće zakonske regulative.

Unatoč navedenim problemima koje ove zakonske regulacije predstavljaju, na raspravi, koja se odvijala u Saboru na temu Zakona o suzbijanju diskriminacije, zastupnici su pokazali nezainetersiranost i neznanje o tome  što je uopće rodni identitet.

Zbog svega navedenog lezbijska grupa Kontra podnijela je i prijedlog za ocjenu ustavnosti navedenih zakona no nije dobila odgovor.

Isto tako iz ovih udruga upozoravaju na izostanak zabrane fašističkog Antigay prosvjeda u organizaciji Hrvatske čiste stranke prava koja poziva na nasilje.

Tagovi: iskorak, kontra, lgbtiq, rodna ravnopravnost, rodne manjine, rodni identitet

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM