Vijesti

09.03.2011. 14:40:45 - Svjetlana Rezo

Dan žena u Zadru uz cvijeće, letke i popuste do 40%

Cvijećem do ravnopravnosti

Cvijećem do ravnopravnosti

100 godina borbe za ravnopravnost, pravo glasa, pravo na seksualno samoodređenje i poštivanje znanja, kompetencija i doprinosa žena, u Zadru je ostalo bez odjeka. Malobrojna događanja ostala su u sjeni političke propagande, malog odaziva građanki i građana, poražavajućih statističkih podataka o nezaposlenosti i pokojeg sniženja povodom Dana žena.

HSLS-ovo tradicionalno dijeljenje karanfila na trgu, konferencija za tisak HDZ-a i SDP-a, HSP-ovo dijeljenje letaka, tematska sjednica "Žene na tržištu rada" Odbora za ravnopravnost spolova skupštine Zadarske županije i svečani skup Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije obilježili su 100 obljetnicu Međunarodnog dana žena.

Oskudna ponuda manifestacija, pretežno političkog predznaka, nije ni približno ukazala na težak položaj žena, niti na sve napore koje je potrebno uložiti za poboljšanje statusa žena u poslovnom i privatnom životu.

Kao didaskalije su izrečene zahvale ženama, koje su otvorile put ka ravnopravnom društvu, izraženo nezadovoljstvo postojećim stanjem i ukazano na aspekte društvenog života u kojima žene ne ostvaruju jednaka prava kao muškarci. Naravno, sve je proteklo bez konkretnih rješenja, ali i bez prisutnosti svih onih žena, koje su slabije plaćene u odnosu na muškarce, koje rade na određeno vrijeme i sezonske poslove, na crno, bez prava na kredit ili stan i bez svih žena, majki i trudnica koje su često izložene diskriminaciji i kojima treba ukazati na prava koja imaju i načine na koja ih mogu ostvariti.

Možda ne postoji pravi način na koji bi se obilježio ovaj dan, ali iznošenje statističkih podataka o zaposlenosti i nezaposlenosti, zatvorene konferencije za novinarke i novinare, poklanjanje pokojeg cvijeta ili letka i popusti do 40% nisu ni približno dovoljni za prisjećanje na uspjehe, neostvarena prava i probleme koji obilježavaju svakodnevnicu svake žene.

Tagovi: dan žena 2011, političke stranke, zadar

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM