Vijesti

28.07.2010. 13:23:15 (kulturpunkt.hr)

Ženski glasovi bivše Jugoslavije

U izdanju talijanske biblioteke Akkuaria objavljena je zbirka poezije suvremenih hrvatskih i srpskih pjesnikinja Voci di donne della ex Jugoslavia.

U zbirku su uvrštene pjesme Dorte Jagić, Ane Brnardić, Antonije Novaković, Marije Andrijašević, Darije Žilić, Radmile Lazić i Dubravke Đurić. Pjesme je na talijanski prevela Bojana Bratić koja potpisuje i predgovor zbirci.

Poezija pjesnikinja s prostora bivše Jugoslavije uvrštenih u zbirku najvećim je dijelom nastala u razdoblju od 1990. do 2009. Njihovu poeziju odlikuje lirizam unutar okrutne stvarnosti u kojoj pjesnikinje žive. U njoj nestaju granice između literarnog i govorenog, a fragmenti razasute prošlosti prepliću se sa svakodnevnim kaosom. Mlade hrvatske pjesnikinje, koje se nalaze na početku svoje karijere, unose dah svježeg zraka na književnu scenu, dok su beogradske pjesnikinje veteranke, obuzete političkim vremenom kako na feminističkom tako i na književnom polju.

Tagovi: ana brnardić, antonija novaković, bojana bratić, darija žilić, dorta jagić, dubravka đurić, marija andrijašević, pjesnikinje, poezija, radmila lazić, žene u kulturi

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM