Vijesti

15.07.2010. 21:41:54 (tportal.hr/hrt.hr)

Prva u Latinskoj americi

Argentina ozakonila istospolne brakove

Nakon maratonske sjednice koja je trajala 14 sati i gotovo cijelu noć, Senat argentinskog parlamenta izglasao je sa 33 glasa za, 27 protiv te tri suzdržana Zakon o istospolnim brakovima.

Zakon je bio prošao u donjem domu sa 125 glasova za i 109 protiv, nakon čega je Katolička crkva krenula s mobiliziranjem svojih vjernika ili simpatizera da bi uvjerila što je moguće veći broj senatora da ne izglasuju zakon koji je 'protivan Bogu i moralu'.
Nakon toga krenula je žestoka polemika između argentinske predsjednice Cristine Fernandez de Kirchner i nadbiskupa Buenos Airesa, kardinala Jorgea Bergoglija.
Zakon o istim bračnim pravima, kako se službeno zove, daje istospolnim zajednicama ista prava koja imaju heteroseksualni parovi kad se vjenčaju, uključivši i pravo na posvojenje djece.

Sličan pravna institucija postojala je u glavnom gradu Meksika, Ciudad de Meksiku, koji je federalni distrikt, ali se ovom odlukom Argentina pretvara u prvu zemlju Latinske Amerike u kojoj će gay osobe na nacionalnoj razini imati ista prava kao i heteroseksualni građani.
Tom je odlukom ušla u skupinu s Nizozemskom, Belgijom, Španjolskom, Kanadom, Portugalom, Južnoafričkom Republikom, Norveškom, Švedskom i Islandom, gdje su zakonom dopušteni brakovi istospolnih partnera.

Tagovi: argentina, brak, gay, homoseksualnost, lezbijke, posvajanje djece

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM