Vijesti

24.02.2009. 17:45:05 - Snježana Ivić (Javno.com)

Prvih pet godina premlade, a idućih pet - prestare

(Foto: bobsters1985)

- Prvih pet godina u politici za ženu kažu da je mlada i neiskusna, a drugih pet da je stara i istrošena. To je jedan od izgovora koji muškarci koriste za nekandidiranje žena na stranačkim listama - rekla je Željka Antunović, potpredsjednica Hrvatskog sabora na tematskoj sjednici Odbora za ravnopravnost spolova o zastupljenosti žena na predstojećim lokalnim izborima.

Podsjetimo, to će biti prvi izbori na kojima prema se prema Zakonu o strankama i Zakonu o ravnopravnosti spolova političkim strankama nameće kvota 40-postotne zastupljenosti žena među stranačkim kandidatima na izbornim listama. Strankama su određene novčane kazne, koje će snositi samo ako u sljedeća tri izborna ciklusa, dakle u 12 godina, ne uspiju postići zadani cilj. Među prisutnim se damama, uz pokojeg stranačkog kolegu poput SDP-ovih Josipa Leke i Davora Bernardića, poneka podsjetila da su mogle 'izlobirati' da se ne izglasa ta odredba o prilagodbena tri ciklusa, ali tada su se žene u Saboru držale prije svega stranačke stege.

Gordana Lukač Koritnik, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, izrazila je veliku nevjericu prema povećanju broja žena na stranačkim listama. Kako je navela, već Zakon o ravnopravnosti spolova iz 2003. godine političkim je strankama naložio da izrade planove povećanja zastupljenosti žena. Međutim, na upit pravobraniteljice da joj se dostave planovi iz 2005. baš niti jedna od 105 stranaka u Hrvatskoj to nije učinila, premda je rok bio dosta dugačak, do 2007. godine.

Željka Antunović, najviše pozicionirana političarka među prisutnima, koja na posljednjim stranačkim izborima nije uspjela ući u izbornu trku za predsjednicu SDP-a, iznijela je svoja iskustva.

- Visoko sam pozicionirana jer me stranka podržala, no to nije učinilo da ne vidim diskriminacije kroz koje prolaze žene. Na razini odlučivanja dominiraju muškarci koji u određenom trenutku naprave blokadu. Kad je u pitanju žena, onda se kaže da ona neće biti dovoljno jaka, ili da nije dovoljno kompetitivna, ili da je javnost ne voli, ali se neće raditi ispitivanje javnog mnijenja za tu kandidatkinju. Kad je u pitanju muškarac onda se ispituje javno mnijenje, a rezultati se koriste da se tog muškarca promovira - izložila je Antunović.

Tagovi: lokalni izbori, političarke, pravobraniteljica, željka antunović

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM