Vijesti

22.01.2010. 15:30:14

Priručnik za sudare i seks

Zora uputila nakladi Algoritam prosvjedno pismo

U tijeku opremanja Zor@teke naišle smo na nekoliko knjiga koje se u potpunosti kose s njegovanjem kulture nenasilja, nediskriminacije, tolerancije...koje udruga promiče.
Osim što knjiga "Kad se dogodi najgore - priručnik za sudare i seks" autora: Joshua Piven, David Borgenicht i Jennifer Worick sadrži savjete koji potiču diskriminaciju i netoleranciju, a poneki se kose i s hrvatskim, a vjerujemo i zakonima ostalih država.

Poštovani
kako smo ovih tjedana opremale biblioteku udruge Zora, Zor@teku, kojoj je glavni cilj pružiti mladima relevantne informacije na mjestu kojem se osjećaju sigurno i ugodno.
Knjižnica sadrži preko 300-tinjak naslova koji su teško dostupni u formalnim knjižnicama, a postoji veliki interes za njih: ljudska prava, rod/spol, ne/nasilje, nenasilna komunikacija, ravnopravnost spolova, feminizam, dječja prava, nasilje u vezama i obitelji, spolno reproduktivno zdravlje (spolno prenosive infekcije, HIV/AIDS), ljudska seksualnost, mladi, upravljanje projektima, javni nastup...
Između ostalih, kupile smo i Algoritmovu knjigu "Kad se dogodi najgore - priručnik za sudare i seks" slijedećih autora: Joshua Piven, David Borgenicht i Jennifer Worick.
Kako imamo zaista puno Algoritmovih knjiga koje su izuzetno kvalitetne, neugodno sam bila iznenađena sadržajem ove knjige.
Većina savjeta koji su u knjizi navedeni potiču diskriminaciju i netoleranciju, a poneki se kose i s hrvatskim, a vjerujem i zakonima ostalih država.
Mladi, koji su najranjivija skupina, lako mogu shvatiti da bi slijedeće stvari mogle biti istina (izabirem one koje su najneprihvatljivije) - da su mladići bijelci u dobi od 20-30 godina najvjerovatnije skupina koja bi mogla biti ubojice (?), da treba izbjegavati debele ljude te one s kratkim vratovima jer više hrču od ostalih (?), te crtane i pisane informacije kako konobaru dati mito, upute kako razbiti staklo a da se pobjegne s lošeg spoja...

U vremenu kad mladi u formalnom obrazovanju ne dobivaju informacije o seksualnosti i intimnim odnosima koje bi trebali, a roditelji imaju sve manje vremena za njih, čitanje ovakve knjige smatram ne samo neprikladno, nego u najmanju ruku i opasno.
Ono što odrasli procijene kao smiješno, mladi bi vrlo lako mogli procijeniti da je to točna informacija i time se voditi.

Mi smo nakon čitanja ove knjige istu maknule s polica jer smo je ocijenile kao neprikladnu i punu dezinformacija,a koja se također krši s osnovnim načelima tolerancije, rodne/spolne/rasne ravnopravnosti i sl. koje udruga promovira i o njima educira.

Smatramo da bi trebali biti pažljiviji u odabiru knjiga koje izdajete, jer knjiga podrazumjeva učenje i znanje.
Pranje ruku autora spomenute knjige u uvodniku od mogućih problema koje bi se mogli desiti korištenjem navedenih savjeta ipak nisu dovoljni.

Uz želju da izdate još puno dobrih knjiga, srdačan pozdrav

Marina Kolar
Izvršna direktorica

ZORA, za nenasilje i ljudska prava
http://www.udrugazora.hr/

Tagovi: mladi, naklada algoritam, predrasude, priručnik za sudare i seks, seksualnost, stereotipi, udruga zora, zor teka

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM