Vijesti

18.12.2009. 18:45:07 - Tajana Broz (Libela)

Libelina godišnja inventura

Kraj godine uvijek je prikladno vrijeme za zbrajanje i oduzimanje, množenje i dijeljenje. Što smo ostavili iza sebe dobro, što smo ostavili lošeg, a ne škodi i malo pogledati prema naprijed i donijeti pokoju novogodišnju odluku - da li ćemo se pokriti omiljenom dekicom po glavi i prespavati sljedeću godinu ili pak nešto poduzeti. Zato je vaša i naša omiljena Libela.org odlučila napraviti godišnju inventuru. Pitale smo predsjedničke kandidatke/kinje, saborske zastupnike i zastupnice, političare i političarke diljem Lijepe naše, aktivistkinje i aktiviste, istraživačice, publicistkinje, i prikupile odgovore 35 odvažnih. Oni/e su nam rekli/e svoje mišljenje o tome tko ili što je obilježilo 2009. godinu, što bolje da se više nikada ne ponovi, tko ili što je najveće iznenađenje godine, tko je zaslužio jedinicu iz vladanja i treba ponoviti cijelu 2009-u ispočetka, a na kraju smo ih zamolile da pogledaju u staklenu kuglu i kažu što vide u 2010-oj.

Bez konkurencije najspominjanija osoba u Libelinoj godišnjoj inventuri odbjegli je premijer Sanader, a najspominjanija riječ je kriza. No po prvi puta nakon 1971. godine puno je riječi bilo i o studentima i studenticama. Krenimo ispočetka. Gotovo polovica naših inventuraša/ica za događaj godine proglasila je naprasni odlazak Ive Sanadera s mjesta premijera, slijede studentski prosvjedi, a s po nekoliko glasova za događaj su godine još konkurirali i ulazak Hrvatske u NATO, ekonomska kriza, stupanje Baracka Obame na dužnost predsjednika SAD-a i otvorenje Muzeja suvremene umjetnosti. Ali, našli su se među odabranima, pa makar i samo s jednim glasom, prerana smrt Michaela Jacksona i neplasiranje hrvatske nogometne reprezentacije na svjetsko prvenstvo u Južnu Afriku.

U kategoriji "Ne ponovilo se" najviše je puta spomenuta tragična željeznička nesreća kod Kaštela, a slijede nasilne smrti mladih. No i u ovoj kategoriji svoje je mjesto pronašla ekonomska kriza u kombinaciji s tzv. kriznim porezom i kresanjem socijalnih i radničkih prava. Valja i spomenuti da su neki poželjeli da se više nikada ne ponovi izbor Bandića za gradonačelnika Zagreba (samo se nadamo ne nauštrub toga što će postati predsjednik RH), ali i Keruma za gradonačelnika Splita te histerija i smrti vezane uz svinjsku gripu.

Za iznenađenje godine žestoku borbu vodili su studenti i studentice koji su blokirali fakultete i prva hrvatska premijerka Jadranka Kosor, a konačni je rezultat izjednačen. U zemlji u kojoj se nitko ne bori za svoja prava studenti i studentice predstavljali su pravo iznenađenje svojom ustrajanom i dobro organiziranom borbom, a od Sanaderove "vječne tajnice" i "sjene" malo tko je očekivao ovoliku količnu sposobnosti za preživljavanje, te raščišćavanje raznih afera u vlastitim redovima. Upravo je to raščišćavanje pojedinim inventurašima bilo iznenađenje godine, a teško se dosjetiti što više govori o jednoj zemlji od toga da se funkcioniranje njenog pravnog sustava smatra iznenađenjem. Neke je iznenadila i ženska ekspedicija na Mount Everest, Blanka Vlašić na mitingu u Berlinu te hrvatski znanstvenici koji su otkrili bjelančevinu važnu za liječenje tumora.

Jedinicu iz vladanja bez dostojne konkurencije osigurao je Ivo Sanader. Tu i tamo se netko dosjetio Vlade RH u cjelini ili pojedinih ministara (uglavnom Kalmete i Milinovića) te javnih poduzeća, ali Ivo Sanader apsolutni je pobjednik ove kategorije. Libela mu želi ugodan boravak u 2009-oj tijekom 2010-e.

I za kraj, inventuraši/ce su pogledali u staklenu kuglu i dok su neki vidjeli sivo s naznakom crnog ili samo gustu maglu, velika većina vidjela je krizu te tešku ekonomsku i socijalnu situaciju. Oni optimističniji vidjeli su i pomalo narodnog bunta te prijevremene izbore. Oni koji su maksimalno u predsjedničkoj kampanji vidjeli su novog predsjednika Ivu ili novu predsjednicu Vesnu. A neki su jednostavno zaželjeli što više palačinki s Nutellom čemu se i Libela svesrdno pridružuje, jer da parafraziramo jednu kraljicu, kad već nećemo imati za kruh, da barem jedemo palačinke.

Pojedinačne odgovore Vesne Pusić, Ive Josipovića, Vesne Škare Ožbolt, Sanje Sarnavke, Marijane Petir, Gordane Sobol, Tomislava Tomaševića, Vesne Kesić, Gorana Beusa Richembergha, Sandre Pernar, Gordana Bosanca, Mirjane Kučer, Marije Lugarić i mnogih drugih potražite u Libelinoj godišnjoj inventuri.

Tagovi: 2009, brankica crljenko, goran beus richembergh, gordan bosanac, gordana sobol, iva prpić, ivo josipovića, ivo sanader, jadranka kosor, libela, libelina godišnja inventura, marija lugarić, marijana petir, mirjana kučer, sandra pernar, sanja sarnavka, studenti, studentska blokada, suzana kunac, tomislav tomašević, vesna kesić, vesna pusić, vesna škare ožbolt

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (2)

Stari komentari

:
Dragoj kolegici Tajani i svim dragim članovima grupe Libela sretni blagdani, a našoj Libeli koja je svijetla točka ovog besćutnog i nemoralnog društva puno sreće u 2010 godini sa što više dobrih sadržaja jer važno je znati s kim živimo.
21.12.2009. 10:23
jk:
mirjana bilopavlovic kaze da je pozitivno iznenadjenje da je obama dobio nobela za mir, hm, sto joj bi?!
21.12.2009. 23:16

Iz drugih medija

AEM