Vijesti

11.12.2009. 10:38:07 - Lada Kalmeta (Slobodna Dalmacija)

Božićni 'darovi' iz trgovačkog centra

Prodajni centar "Baumax" u Zadru "pomeo" je u jednom danu tri djelatnice, koje su otkaze dobile na gotovo bizaran način - Ivani Parić telefonski je javljeno da je ostala bez posla, Sandri Babac poštom je vraćena radna knjižica, koju je našla u sandučiću bez riječi popratnog obrazloženja, a na Tamaru Katić nadređeni je potrošio tri minute da joj usmeno kaže da više neće raditi.

Zajednički nazivnik za ove otkaze zove se "mlade majke", jer sve tri djelatnice doslovno su vijest o otkazu dobile na porodiljnom, držeći u rukama petomjesečne i šestomjesečne bebe koje još doje.

Radile su u "Baumaxu" još kao trudnice, gdje im je naglašavano da se za svoja radna mjesta ne trebaju bojati: osnovna načela "Baumaxa" su kršćanski nazori, poštovanje čovjeka i kršćanske vrednote, što je istaknuto na internetskoj stranici ove tvrtke kao "Baumaxovo načelo", no Zadranke su otkaze ipak dobile, baš pred kršćanski blagdan.

 

Cjelodnevni rad

- Ostavila sam stalno radno mjesto u "Intersparu" i došla 1. lipnja 2008. godine u "Baumax", jer smo dogovorili plaću i ugovor. Tada sam imala dijete od godinu dana. Nisam znala da ću šest mjeseci provesti na obuci po cijeloj Hrvatskoj, ostavila sam dijete i obučavala se u "Baumaxovim" centrima u Varaždinu, Zagrebu, Splitu... Tako pola godine.

Onda smo opremali "Baumaxov" centar u Zadru, zatrudnjela sam, ali nisam se žalila, opremala sam Centar u kojem nije bilo ni struje ni vode, po cijele dane. Iako trudna, "natukla" sam 280 prekovremenih sati - kazuje Ivana Parić.

Ona je rodila u srpnju, treće dijete. Koristi "normalan" porodiljni dopust, no u utorak je dobila telefonski poziv iz "Baumaxa".

- Bio je to moj šef Arsim Aliu, kratko je rekao da više neću raditi. Onda mi je još rekao da mi želi ugodne blagdane. To je bilo sve - kaže Ivana.

Sve tri mlade majke, unatoč obećanjima o stalnom radnom mjestu, imale su ugovore na godinu dana, koji će uskoro isteći i za koje im je bilo jamčeno da će biti produženi.

Tamara Katić, diplomirana ekonomistica, kaže da je šef Aliu imao "stotinu izgovora" zašto iznenada otkaze daju upravo majkama s malom djecom. - S trbuhom do zubi sam radila, do zadnjih snaga, jer sam im vjerovala. Osjećam se jadno, povrijeđeno i bojim se. Zapravo, još ne mogu vjerovati da mi je stigao ovakav predbožićni "dar" - kaže Tamara.

 

Bez komentara

Arsim Aliu, voditelj zadarskog centra 'Baumaxa', rekao je da ne može komentirati otkaze, uputivši nas na direktora za Sloveniju i Hrvatsku Thomasa Marxa. U zagrebačkom uredu su nam, pak, rekli da je Marx na putu, te da ne mogu davati broj njegova mobitela.

Tagovi: baumax, roditeljstvo, trgovački centar, tržište rada, zadar

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM