Vijesti

10.12.2009. 19:42:30 - Azra Imširović (Libelin blog)

Znaju zamjeniti gumu na autu, a wc papir ne?

"Ne, nisam ništa radio dok sam živio s roditeljima", priznaje mi čovjek s kojim sam dijelila životni prostor, "OK jesam usisavao.. ponekad", dodaje.  S obzirom na takvih četvrt i nešto stoljeća života, pravo je čudo kako se ovakva osoba nije libila kućanskih poslova u zajedničkom domu. Usisavanje, nošenje smeća, pospremanje, briga za ljubimca, povremeno kuhanje pa čak i peglanje - zaista hvale vrijedno. No, zašto se onda upravo kod žena ovakve vještine ne smatraju hvale vrijednim nego -normalnim? Zašto žene ta dostignuća ne stavljaju u plus, nego tek održavaju na pozitivnoj nuli? I zašto se žene toliko silno trude ostati u toj poziciji odnosno ne iznevjeriti očekivanja svoga muškoga sustanara?

Baš se povela rasprava o kućanskim poslovima u jednom zagorskom domu. Domaćica je imala sreću pa rodila dva sina, a od žena u kući pomaže samo svekrva. Kaže ona kako sinovi pomažu, hoće pospremiti tanjur za sobom i tako, ali ništa previše. Kroz šalu govorim kako bi trebala misliti na buduće snahe na što me domaćin ošnuo pogledom tako da mi je zastao zaista fini domaći kolač u grlu. Huh, mislila sam si, nemoj uzburkavati krv, ovdje se očito dobro zna što je muško, a što žensko zaduženje. Jedino, muško zaduženje je definirano granicama, dok za žene zapravo i nema posla koje one nikako, ni pod koju cijenu ne bi trebale obavljati. U pogledu domaćice čitam misao "A tko je na mene mislio?" i uvidjevši njezinu situaciju odustajem od teme jer nije lijepo tako vratiti gostoprimstvo.

Tu večer sam razmišljala, jesam li sretnica što mi je partner gradsko dijete? Je li u lezbijskim zajednicama segment kućanstva zaista lakši i ravnopravnije podijeljen? Što je to što muškarce spriječava da budu izvrsni u kućanskim obavezama kada su odlični u toliko težim stvarima? Na primjer, znaju zamijeniti gumu na autu, ali kad se potroši rola papira, ne sjete ju se zamijeniti iako su baš oni inzistirali da to bude troslojni Olala papir jer je hrvatski proizvod i dovoljno mekan za njihovu guzu?  Gdje nestaje ta odlučnost? Ili pak znaju kupiti pivo kada nestane zaliha, ali potrošeno mlijeko se nekako uvijek provuče neprimjećeno? Baterije u daljincu instantno se mijenjaju novima kad počnu štekati?

Odbijam prihvatiti činjenicu da su muškarci u kućanskim poslovima i obavezama hendikepirani, vlastitim očima sam se uvjerila da nisu i da mogu, kada žele. A da bi željeli moramo im i dati priliku da se želja stvori. Želju stvara potreba. Stoga, možda ne bi trebale instantno zamijeniti rolu wc papira kad se potroši, sigurna sam da će se u potrebi i muški primjerak u kući to sjetiti učiniti.

Tagovi: kućanski poslovi, libelin blog, obitelj, rodna ravnopravnost

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (2)

Stari komentari

anka:
nažalost stav da "ne treba on, on je muško, nek si nađe ženu pa nek mu sprema" stav je mnogih majki (čak i danas), dok za žensko dijete nema kućanskog posla koji ne može obaviti od pranja wc-a zajedničke kupaonice, pranja, sušenja, peglanja veša, pranja podova. Ako sin neće to je prirodno, ako ona neće dobije svoje kad-tad. S takvim načinom odgoja bi se zaiste trebalo prekinuti jer ne živimo više u vremenu kad se žene ne školuju i ostaju doma sa svojima učeći "kućanske poslove" dok ih ne zamijeti neki mecena. Muškarci su još na puno razina povlašteni što je posljedica strogog patrijarhata koji je započeo nekoliko stoljeća prije početka kršćanske ere. Oni su, zapravo, morali cijeli svijet prilagoditi sebi da bi se uzdigli nad ženama jer priroda im to nije namijenila. Ravnopravnost im je novost i teško im je odreči se svih povlastica koje im društvo i danas bezuvjetno pridaje. Malo njih je dovoljno inteligentno da shvati koliko na taj način oštećuju drugu stranu. Da zamijene jedan je*eni wc papir kad ga istroše njima se mora doslovno nacrtati. I naravno, čast iznimkama, endemskim vrstama koje ne misle da će im se ruka osušiti ili da će postati gej(ma što god to značilo!?) ako dotaknu spužvu za suđe: www.njuz.net/istrazivanje-obavljanje-kucnih-poslova-pretvara-muskarce-u-gejeve/
30.08.2012. 08:58
lju:
Za mene nije bit u tome da majka uči sinove kućanskim poslovima zbog potencijalne snahe, vec zbog njih samih (sinova), to nije nikakva pomoć u kući, to je ravnopravno dijeljenje poslova u jednoj zajednici gdje kućanski poslovi nisu apriori ženski, a muške se priučava kako bi olakšali svojoj djevojci/ženi. Ja želim naučiti promijeniti ulje na autu zbog sebe, a ne zbog svojeg dečka/muža, da njemu pomognem. Radi se o tome da odgajamo ljude koji će biti sposobni samostalno živjeti i funkcionirati.
30.08.2012. 17:42

Iz drugih medija

AEM