Vijesti

16.11.2009. 10:46:14 - G.B. (Javno.com)

Otvoren Zagorkin stan

Stan od 134 kvadrata na adresi Dolac osam, u kojem je poznata hrvatska književnica Marija Jurić Zagorka provela posljednjih 20 godina svog života, službeno je otvoren kao Memorijalni prostor "Zagorka".

Stan je otvorio zagrebački gradonačelnik i predsjednički kandidat Milan Bandić, a prostor je, prema riječima direktorice Centra za ženske studije Rade Borić, zamišljen kao informacijsko-dokumentacijski centar za proučavanje Zagorkina života i stvaralaštva te polivalentan multimedijalni kulturni prostor namijenjen istraživanju ženskoga stvaralaštva u Hrvatskoj.

 U stanu će na policama biti izloženo više od tri tisuće knjiga i časopisa posvećenih temama ženske ravnopravnosti, ali i beletristika domaćih i stranih književnica. U knjižnicu će se svi moći učlaniti, a bit će otvorena četvrtkom poslijepodne, istaknuto je na otvorenju.

- U ovom prostoru nastojat će se revalorizirati znanje o Zagorki, ali i ukupno žensko stvaralaštvo u hrvatskoj povijesti - rekla je Borić, pozvavši sve građane da sudjeluju u programu koji će se održavati u tom prostoru.

Grad Zagreb otkupio je stan od njegova nasljednika Željka Cara za 450 tisuća eura, a Car je Gradu donirao sve Zagorkine osobne stvari.

Gradski ured za imovinsko-pravne poslove za uređenje stana je uložio dodatnih 70 tisuća kuna, a Gradski ured za kulturu uložio je dodatnih 170 tisuća kuna za aktivnosti koje će se održati u stanu tijekom ove godine, rekao je Veljko Mihalić iz Gradskog ureda za kulturu.

Dani Marije Jurić Zagorke održat će se od 25. do 30. studenog, a do kraja 2009. godine ponedjeljkom i utorkom u tom će se prostoru održavati obrazovni program "Pod Zagorkinim kišobranom". Za prosinac je najavljeno gostovanje Dubravke Ugrešić kao ikone suvremene ženske književnosti.

Tagovi: centar za ženske studije, zagorka

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM