Vijesti

10.10.2019. 10:15:50 - Libela

akcija u zadru

'Ovo je diskriminacija žena i nametanje crkvenih dogmi u sekularnoj državi'

(Foto: Platforma za reproduktivna prava)

Platforma za reproduktivna prava jučer je održala akciju u Zadru povodom predstavljanja knjige dr.sc. Matulića, "Pobačaj-drama savjesti" u svečanoj dvorani na Sveučilištu. 

"Oštro osuđujemo klerikalizaciju javnih obrazovnih ustanova i zlouporabu sveučilišne prostorije za kršenje ženskih prava. Nakon upućene prosvjedne note i peticije građanki i građana, rektorica Vican iskorištava poziciju nadmoći i dalje navodno ne vidi problem u tome da se na Sveučilištu raspravlja o ženskom pravu iz dogmatske, neznanstvene pozicije.

Rektorica smatra da je predstavljanje knjige na sveučilištu legitiman izraz pluralizma mišljenja. Temeljna ljudska prava ne mogu biti tema rasprava suprotstavljenih mišljenja, to su temeljne vrijednosti na kojima sekularna demokratska društva počivaju i ne mogu se dovoditi pod upitnik, a pogotovo ne na visokoobrazovnim ustanovama.

Ovim je Sveučilište otvoreno podržalo političku kampanju fundamentalističkih vjerskih pokreta koji promoviraju retrogradne stavove i žele dokinuti civilizacijske dosege na području ženskih prava. Ovo je direktna diskriminacija žena i nametanje crkvenih dogmi svim građankama i građanima u sekularnoj državi, a Sveučilište je jasno pokazalo da ih ne zanimaju statut i kodeks Sveučilišta, Međunarodna konvencija o ukidanju svih oblika diskriminacije prema ženama, ali ni Ustav RH", poručile su aktivistkinje Platforme. 

Platforma za reproduktivna prava

Platforma za reproduktivna prava

Tagovi: platforma za reproduktivna prava, pobačaj, pravo na pobačaj, zadar

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM