Članci s tagom: zene-u-crnom

 • 20 godina neposlušnosti

  20 godina neposlušnosti

  Od 07. do 09. listopada Žene u crnom, ŽUC, feministička, antimilitaristička mirovna organizacija, proslavile su 20 godina postojanja. 9. listopada 1991, Žene u (...)

 • Tko će odgovarati za višegodišnje skrivanje Hadžića pred pravdom?

  Tko će odgovarati za višegodišnje skrivanje Hadžića pred pravdom?

  Žene u crnom pozdravljaju hapšenje ratnog zločinca Gorana Hadžića (koje je došlo sa ogromnim zakašnjenjem) i smatraju neophodnim da vlastima Republike Srbije postave nekoliko pitanja, da li će završetak saradnje Srbije sa Haškim tribunalom predstavljati početak korenitog preispitivanja stavova o ratovima 90-tih godina XX veka.

 • U Čačku uveli muške i ženske karte za gradski prijevoz

  U Čačku uveli muške i ženske karte za gradski prijevoz

  U gradskom prevozu u Čačku uvedene muške i ženske karte kako bi se, kako kažu, sprečio šverc. NVO ocenjuju da je reč o polnoj segregaciji. Podela dnevnih karata za autobuski prevoz na muške i ženske u Čačku izazvala je i podeljena mišljenja o tom novom vidu naplate. Naime, iako u čačanskoj firmi, koja je uvela ovu novinu kažu da nisu imali nameru da bilo koga diskriminišu, iz nevladine organizacije "Žene u crnom" poručuju da je ovakav potez besmislen i da on dovodi do polne segregacije.

 • Uvek neposlušne patrijarhatu, ratu, nacionalizmu, militarizmu...

  Uvek neposlušne patrijarhatu, ratu, nacionalizmu, militarizmu...

  Žene u crnom programski nisu organizacija već "sredstvo komunikacije i formula djelovanja". Ova mirovna grupa feminističko-antimilitarističke orijentacije, (...)

 • Tadiću, otvorite vojne arhive u Beogradu

  Tadiću, otvorite vojne arhive u Beogradu

  Pozdravljamo razvijanje dobrosusjedskih odnosa Hrvatske i Srbije, ali velike riječi moraju biti popraćene i konkretnim koracima. Svaka čast razvijanju ekonomskih odnosa, ali Srbija tek treba priznati postojanje ratnih logora na tlu Srbije gdje su mučeni i ubijani vukovarski civili i vojnici, a trebala bi otvoriti i arhiv Vojske Srbije, kazala je Staša Zajović.

 • Napadnuti aktivisti Žena u crnom

  Napadnuti aktivisti Žena u crnom

  Organizacija Žene u crnom navodi da su protekle noći dva mladića upala u njihove prostorije u Jug Bogdanovoj ulici u Beogradu i čekićem napala aktiviste. "Da se nije radilo o slučajnom incidentu pokazuje to da su mladići u prostorije ušli tražeći pedera među prisutnima, želeći da se fizički obračunaju", navodi se. Žene u crnom ocenile su da su motivi napada politički stavovi i homofobija i zatražile od nadležnih državnih organa da što pre pronađu počinioce i kazne ih. "Politički motivisan napad na aktivistkinje i aktiviste "Žena u crnom" desio zato što podržavamo prava LGBT populacije.

<< < 1 2 3

Iz drugih medija

AEM