Članci s tagom: split

 • Splićanke nekad i danas

  Splićanke nekad i danas

  "Splićanke nekad i danas" naziv je dokumentarnog filma iz produkcije "Domina" o ženskoj povijesti Splita u periodu između dva rata, čiji je dio u trajanju od 18 minuta premijerno prikazan na svečanom domjenku "Domina", 22. prosinca, u hotelu "Park" u Splitu. Ovim dokumentarnim filmom, koji bi u cijelosti trebao trajati 60 minuta, "Domine" žele afirmirati brojne velike žene Splita.

 • I Split svoju povorku ima

  I Split svoju povorku ima

  Lezbijska grupa Kontra, Iskorak i Domine u četvrtak, 13. siječnja, organiziraju konferenciju za medije na kojoj će najaviti niz aktivnosti usmjerenih na edukaciju javnosti o ljudskim pravima LGBT osoba u Splitu, uključujući prvu Split Pride manifestaciju koja će se održati u lipnju ove godine. Split Pride time bi se pridružio Zagreb Pride-u kao druga hrvatska povorka ponosa.

 • Osoba koju je nemoguće zaposliti

  Osoba koju je nemoguće zaposliti

  Prije dvije godine prva generacija prvostupnika završila je svoje eksperimentalno školovanje. Do danas malo se toga promijenilo što se tiče njihovog pozicioniranja na tržištu rada, osmišljavanja trogodišnjih programa i raščiščavanja zbrke nastale zbog bezglavog uvođenja bolonjske reforme. Na primjeru prvostupnice Pomorskog prometa studija pomorske tehnologije jahta i marina može se zaključiti da osim glavobolje i nesanice zbog birokratskih zavrzlama i neispunjenih obećanja matičnog fakulteta ništa od onog navodno zagarantiranog trogodišnji diplomanti ne dobivaju.

 • Splićanke nekad i danas

  Splićanke nekad i danas

  Ženska prošlost Splita i Dalmacije glavna je tema predavanja kojeg su "Domine", uz nastup ženske klape "Dalmatinke", održale u sklopu dvotjedne Multimedijske manifestacije "Dani žena u Zlatnim vratima". S posebnim osvrtom na ženski pokret između dva svjetska rata, Mirjana Kučer prezentirala je tadašnji Split kroz niz arhivskih fotografija i izvadaka iz dokumenata.

 • Žene: društvene uloge i statusi

  Žene: društvene uloge i statusi

  Važnost ove knjige predstavljene u okviru manifestacije Dani žena u Zlatnim vratima, je u tome što nam pruža uvid u svakodnevnicu života žena, njihove rodne društvene uloge i položaj na temelju kvalitativne interpretacije empirijsko-sociološkog istraživanja provedenog na uzorku od 982 žene s područja Grada Splita u dobi od 18-69 godina.

 • Idealna žena: Mudra i nenametljiva

  Idealna žena: Mudra i nenametljiva

  Na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji "Primjena načela ravnopravnosti spolova na lokalne javne politike - dobri primjeri iz EU-a", u organizaciji "Domina", predstavljeni su rezultati sociološko-empirijskog istraživanja koje je proveo Odsjek za sociologiju Filozofskog fakulteta u Splitu, te analiza integracije rodnih politika u javne politike na području grada Splita.

 • Domine obilježavaju 16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama

  Domine obilježavaju 16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama

   Kao i svake godine od svog osnutka "Domine" aktivno sudjeluju u međunarodnoj kampanji "16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama", a ove godine obilježavaju je raznim aktivnostima diljem Splitsko-dalmatinske županije. Istovremeno Domine pozdravljaju namjeru Grada Splita da osnuje Povjerenstva za ravnopravnost spolova te surađuje na ugrađivanju roda u javne politike u Splitu.

 • Domine: Split nema razumijevanja za žene

  Domine: Split nema razumijevanja za žene

  - U sklopu projekta "Stvaranje novih modela za unapređivanje položaja žena u društvu i integraciju rodnih politika u lokalne politike Grada Splita", koji je financiran iz Phare programa Europske unije, organizirali smo edukativne radionice za predstavnike 11 gradskih poduzeća i 11 gradskih službi i odjela, no odaziv je bio katastrofalno loš, kažu u udruzi Domine.

 • Rodno osjetljiva politika u Splitu

  Rodno osjetljiva politika u Splitu

  Kerumovih 40% žena na listi za gradsko vijeće očito je bilo samo marketinško-deklarativnog karaktera. Naime, Mirjana Kučer i Ana Vranješ iz udruge "Domine" provode "Analizu integracije rodnih politika u javne politike na području Grada Splita", a novoformirana vlast već se gotovo 2 mjeseca nije odazvala na suradnju. Više u priopćenju koje su uputile Domine.

 • Anđelka Visković - Kerumova zamjenica

  Anđelka Visković - Kerumova zamjenica

  Na Kerumovoj nezavisnoj listi, kao što je i bilo najavljeno, našlo se deset žena što je zastupljenost od 40%. Za sada nije objavljen redosljed na listi već samo imena, (...)

<< < 3 4 5 6 7

Iz drugih medija

AEM