Članci s tagom: socijalna-pravda

 • Rasa, rod i pokret Okupirajmo Wall Street

  Rasa, rod i pokret Okupirajmo Wall Street

  Kad su se ljudi prvi put okupili u Zuccotti parku 17. rujna 2011., bijes protiv pohlepe korporacija bio je svima zajednički. To je bio protest koji se većinom odnosio na prebacivanje moći od bogatih na sve ostale. Bila je to većinom bijela skupina koja je nastojala uključiti širok spektar glasova. Ekonomska kriza u SAD-u dovela je do toga da bijela srednja klasa preispituje svoju budućnost. Visoke stope nezaposlenosti, skupi studentski krediti i tisuće ovrha, problemi su samo navirali sa svih strana.

 • 8 sati bez WC-a

  8 sati bez WC-a

  Radnici i radnice u manjim lokalima u velikim trgovačkim centrima prava su kolateralna žrtva ugovora o najmu koji njihovi poslodavci potpisuju sa upravom trgovačkih centara. Naime, u ugovoru o najmu lokala u Arena centru (a navodno je isto i u ostalim centrima) stoji da zakupac ne smije tijekom radnog vremena niti u kojem trenu pa niti kratkotrajno zatvoriti lokal jer će u protivnom platiti kaznu.

 • Priča o Ženi

  Priča o Ženi

  Moja priča započinje opisom života prosječne Žene u našoj dragoj Domovini. Prosječna Žena moje priče srednjih je godina, u braku je koji je na klimavima nogama zbog mnogo problema, frustracija i borbi kroz koje je prošao, brine o dvoje skoro odrasle djece i radi u kompaniji za neku sitnu plaću. Dnevno radi od 12 do 14 sati, i ako slučajno i pomisli da je to previše bolje joj je da to zadrži za sebe, jer ima i drugih tužnih priča koji će doći i zauzeti njezino mjesto.

 • Raste socijalna nejednakost u EU

  Raste socijalna nejednakost u EU

  Rezultati nove, sveobuhvatne studije objavljenje 5. ožujka potvrđuju rastuće oblike socijalne nejednakosti u svim državama članicama Europske unije. Ovaj zabrinjavajući trend posljedica je dugoročnih političkih izbora za tržišni liberalizam – prestanak uplitanja države u gospodarstvo, te prioritizacije surovih programa štednje koji se provode od 2008. godine kao rezultat financijske i fiskalne krize. Izvješće su objavili Europski sindikalni institut (ETUI) i Europska konfederacija sindikata (ETUC).

 • Iz očaja u otpor

  Iz očaja u otpor

  U nedjelju 12. veljače 2012. grčki je narod demonstracijama i uličnim borbama diljem cijele zemlje masovno, kolektivno i herojski izrazio svoju ljutnju zbog uvjeta (...)

 • Samo ograničenje visine plaće može zaustaviti korporativnu pljačku

  Samo ograničenje visine plaće može zaustaviti korporativnu pljačku

  Uspješan pljačkaš banaka više ne skriva svoje lice i ne preskače šalter sa podrezanom sačmaricom. On stiže u automobilu kojeg vozi šofer, klizne u lift i besposleno (...)

 • Potrošena budućnost

  Potrošena budućnost

  Globalna ekonomska kriza koja je počela prije četiri godine za posljedicu ima politike štednje čije se dugoročne štetnosti na javna dobra i prava građana polako naslućuju. Naime, politika štednje je u mnogim zemljama prve obrise poprimila kroz rezove u visokom javnom školstvu i kulturi dok je u zemljama koje su najviše pogođene krizom, kao što su Grčka i Mađarska, eskalirala u brutalno dokidanje socijalnih prava.

 • Rode poslale košare s dječjom hranom Ministrima/cama

  Rode poslale košare s dječjom hranom Ministrima/cama

  Vlada je uz najavu većeg PDV-a najavila niže međustope za tzv. dječju hranu. Iako ni sami ministri ne znaju što je to točno dječja hrana, iz udruge Roda upozoravaju da se radi o promašenoj, a dugoročno i zdravstveno lošoj politici koja će isključivo pogodovati proizvođačima industrijskih konzerviranih kašica. Tim su povodom Rode članovima/cama Vlade poslale košaru sa zdravom dječjom hranom kao što su – kelj, mrkva, koraba, brokula, cvjetača, tikvice, jabuke, banane, krumpir, naranče, mandarine, luk, riža, ječam, palenta, gris, leća, grah, slanutak.

 • E, sad si tek prava mama!

  E, sad si tek prava mama!

  Da krenemo od početka, da se predstavim. Imam 31 godinu, mama sam 10,5 mjesečnog sinčića, zaposlena na neodređeno kod istog poslodavca skoro pa 3 godine i (...)

 • Europska izgubljena generacija: mladi i nadobudni u EU

  Europska izgubljena generacija: mladi i nadobudni u EU

  prevela i prilagodila: Nada Kujundžić Viola Caon napustila je rodnu Italiju u potrazi za zaposlenjem. Sada se vraća kako bi doznala kako (...)

<< < 1 2 3 4 > >>

Iz drugih medija

AEM