Članci s tagom: rodni-identitet

 • Brkovi u crnogorskom kontekstu

  Brkovi u crnogorskom kontekstu

  Crna Gora je u istoriji poznata po čojstvu i junaštvu ali i po gustim brkovima i obrvama koji su izazivali strahopoštovanje i predstavljali večnu inspiraciju kako (...)

 • Rodni identitet u EU zakonodavstvu

  Rodni identitet u EU zakonodavstvu

  Na sjednici Europskog Parlamenta održanoj 12.09. usvojena je nova Direktiva o pravima (...)

 • Rodni identitet jedna od osnova počinjavanja zločina iz mržnje

  Rodni identitet jedna od osnova počinjavanja zločina iz mržnje

  Unatoč brojnim napisima po medijima zadnjih mjeseci oko nacrta prijedloga Kaznenog Zakona u kojima su najavljivane velike promjene zakona, službeni nacrt je tek sada poslan u saborsku proceduru, a kada se izglasa konačan zakon, na snagu će stupiti tek 2013. godine – i to na ljeto! Takav pozni datum objašnjava se poklapanjem s predviđenim datumom ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju.

 • Zastupnici pojma nemaju

  Zastupnici pojma nemaju

  Udruge Iskorak i Kontra predstavile su danas Izvještaj o stanju ludskih prava seksualnih i rodnih manjina u 2010. godini. Kao pozitivne pomake navode činjenicu da se sve više ljudi usuđuje javno progovarati o svom iskustvu diskriminacije ili nasilja na temelju seksualne orijentacije. "Ipak, potrebno je naglasiti da velika većina osoba koje su doživjele diskriminaciju i nasilje nikada ne prijavi takve incidente zbog nepovjerenja i straha", naglasila je Sanja Juras iz lezbijske grupe Kontra.

 • O rodnim identitetima u Saboru

  O rodnim identitetima u Saboru

  Na saborskoj sjednici raspravljalo se o prijedlozima SDP-a za izmjene i dopune zakona o državnim maticama i zakona o osobnom imenu vezanima uz rodni identitet.  Šime Lučin je kazao kako teže boljoj zaštiti privatnosti osoba u slučaju kad promijene spol, budući da su oba zakona iz početka 90-ih, a zaštita ljudskih prava otada je uznapredovala. "Na taj bismo način, gotovo simbolički, mogli doprinijeti obilježavanju Dana ljudskih prava", kazao je Lučin.

<< < 1 2

Iz drugih medija

AEM