Članci s tagom: rodna-ravnopravnost

 • Prvi izbori sa ženskim pravom glasa

  Prvi izbori sa ženskim pravom glasa

  Prevela Adrijana Baus U travnju će 2010. godine narod Južnoga Sudana glasovati na općim izborima, i po prvi će puta južnosudanske žene moći (...)

 • Lobiranje za rodno osjetljiv Ustav

  Lobiranje za rodno osjetljiv Ustav

  Prevela Bernarda Lusch Posljednji zimbabveanski proces ustavne reforme stvorio je veliko zanimanje među aktivistima/icama koji se zalažu za (...)

 • Žene bez obzira na obrazovanje u Hrvatskoj potplaćene i nezaposlenije

  Žene bez obzira na obrazovanje u Hrvatskoj potplaćene i nezaposlenije

   Iako su prosječno obrazovanije od svojih muških vršnjaka, žene i dalje prednjače među nezaposlenim i neaktivnim stanovništvom, objavio je Državni zavod za statistiku u publikaciji "Žene i muškarci u Hrvatskoj". Naime, 2007. godine među diplomiranima na visokim učilištima u Hrvatskoj bilo je 58,1 posto žena, među magistrima znanosti bilo ih je 51,7 posto, a među doktorima znanosti 52,1 posto.

 • Europska komisija objavila izvješće o jednakosti spolova

  Europska komisija objavila izvješće o jednakosti spolova

  Zakonodavstvo Europske unije treba zaštititi radnika od diskriminacije na temelju spola i jasnije definirati diskriminaciju, navodi se u izvješću Europske komisije. Vladimír Špidla, povjerenik EK-a za zapošljavanje, socijalna pitanja i jednake mogućnosti izjavio je kako je sudjelovanje svih zainteresiranih strana vlasti - socijalnih partnera, nevladinih organizacija, tijela i društva u širem smislu -neophodno za iskorjenjivanje diskriminacije.

 • Ženska imena za zagrebačke ulice

  Ženska imena za zagrebačke ulice

  Urbanistički aktivist Saša Šimpraga pokrenuo je inicijativu za imenovanje nekoliko "ženskih" ulica kojom bi se osim odavanja počasti zaslužnim osobama, istovremeno povećao i fundus "ženskih" ulica u Zagrebu. Imenovanjem javnih površina u čast znamenitih žena koje su u mnogo čemu obogatile hrvatsku kulturu i društvo, ujedno se afirmira i rodna ravnopravnost.

 • Gender Inn - korisna baza podataka i gender forum

  Gender Inn - korisna baza podataka i gender forum

  Gender Inn je projekt Sveučilišta u Koelnu. Dostupan je u njemačkoj i engleskoj jezičnoj verziji. U sklopu projekta postavljena je baza podataka i publikacija iz područja ženskih studija i rodne ravnopravnosti dostupna svim zainteresiranim posjetiteljima/cama.

 • Zabranom burke krše se ljudska prava

  Zabranom burke krše se ljudska prava

  Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) ocijenila je u utorak da bi eventualna zabrana nošenja burke u Francuskoj bila "povreda ljudskih prava". "Zabrana burke ne bi ženama donijela slobodu", rekao je u priopćenju direktor pariškog ureda HRW-a Jean-Marie Fardeau.

 • Sarkozy najavio zabranu nošenja burki

  Sarkozy najavio zabranu nošenja burki

  U govoru koji je sam nazvao "važnim trenutkom", francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je u ponedjeljak da na francuskom teritoriju neće biti prihvaćeno da žene nose burke. "Problem burki nije vjerski problem, to je problem dostojanstva žene. To je simbol pokornosti, potlačenosti.

 • "Budi muško!"

  "Budi muško!"

  U Strojarskoj školi Fausta Vrančića u Držićevoj aveniji tijekom popodneva trajala je zanimljiva kampanja "Budi muško" kojoj je cilj mlade dečke osvijestiti o nenasilnom ponašanju, rodnoj ravnopravnosti i razvijanja svijesti o odgovornom seksualnom ponašanju.

 • U Hrvatskoj ni ženski, a kamoli LGBT studiji

  U Hrvatskoj ni ženski, a kamoli LGBT studiji

  I dok se na Harvardu pokreće stalni studij za proučavanje tema seksualnih manjina, u koje pripadaju i homoseksualci, biseksualci i transrodne osobe (LGTB), u Hrvatskoj još ni "ženski studiji" nisu institucionalizirani, iako kao različiti sveučilišni modeli postoje u mnogim europskim državama već više od tri desetljeća.

Iz drugih medija

AEM