Članci s tagom: rodna-ravnopravnost

 • Pola neba - pola zemlje - pola moći

  Pola neba - pola zemlje - pola moći

  Povodom obilježavanja 15. godišnjice osnutka Foruma žena u subotu 3. srpnja u Zagrebu je održana Međunarodna konferencija na temu "Rodna ravnopravnost – ostvarimo je zajedno"  te je predstavljena knjiga "Rodna ravnopravnost - sasvim osobno". Kada je, u siječnju 1995. godine osnovan Socijaldemokratski forum žena, bila je to prva organizacija žena unutar jedne političke stranke u Hrvatskoj. Zalažući se za "pola neba - pola zemlje - pola moći", članice Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a u proteklih 15 godina doprinijele su uspostavljanju visokih standarda u političkoj participaciji žena,

 • Oscari i Zlatne maline za rodnu ravnopravnost u sudskim procesima

  Oscari i Zlatne maline za rodnu ravnopravnost u sudskim procesima

  Organizacija Women's Link Worldwide predstavlja po drugi put godišnju nagradu Gender Justice Uncovered koju dodjeljuje za najbolje i najgore odluke/presude koje se tiču rodne ravnopravnosti u sudskim procesima, na engleskom i španjolskom jeziku. Žiri će dodijeliti svojevrsne Oscare i Zlatne maline prigodno nazvane Gavel(Čekić)i Bludgeon(Toljaga) i to brončanu, srebrnu i zlatnu nagradu  za tri odluke koje najbolje promoviraju rodnu ravnopravnost i za tri najgore seksističke odluke.

 • Žene u hrvatskim tvrtkama rijetko doguraju dalje od srednje razine menadžmenta

  Žene u hrvatskim tvrtkama rijetko doguraju dalje od srednje razine menadžmenta

  Teorija domaćeg Ustava kaže da su muškarci i žene ravnopravni građani. Svakodnevna hrvatska praksa i statistika pokazuju da žene na svojim poslovima primaju 12 posto niže plaće od muških kolega, da ih u ukupnom broju nezaposlenih ima čak  54,9 posto, da se manje od 10 posto žena nalazi u poslovnom svijetu na vodećim pozicijama te da u hrvatskom tvrtkama rijetko doguraju dalje od srednje razine menadžmenta.

 • Održan okrugli stol "Odgajamo li ravnopravne djevojčice i dječake"

  Održan okrugli stol "Odgajamo li ravnopravne djevojčice i dječake"

  Okrugli stol je održan u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije i udruge S.O.S. telefon. U radu okruglog stola istaknuta je važnost sustavnog rada na uspostavi ravnopravnosti spolova u svim segmentima društva ,a posebice u dijelu odgoja i obrazovanja. Rad na uspostavi rodne ravnopravnosti ujedno je i rad na uspostavi tolerancije u društvu.

 • Konstrukcije "muškosti" i rodna ravnopravnost

  Konstrukcije "muškosti" i rodna ravnopravnost

  Prevela Dea Ajduković Raewyn Conell (ranije Robert William Connell ili Bob Connell) je poznata australska sociologinja koja se kritički bavi (...)

 • Glas žena u BiH

  Glas žena u BiH

  Bosanskohercegovačka Fondacija CURE je feministička aktivistička grupa koja se zalaže za pozitivne društvene promjene kroz edukacijske, kulturne i istraživačke programe, a poznate su i po organizaciji festivala ženske umjetnosti - PitchWise. O Fondaciji je s njenim timom aktivistica za Kulturpunkt.hr razgovarala Darija Žilić .

 • Percepcija, iskustva i stavovi o rodnoj diskriminaciji u Republici Hrvatskoj

  Percepcija, iskustva i stavovi o rodnoj diskriminaciji u Republici Hrvatskoj

  U hrvatskom društvu muškarci i žene nisu ravnopravni, iako je spolna diskriminacija manja nego što je to bio slučaj prije desetak godina, pokazuju rezultati znanstvenog istraživanja "Percepcija, iskustva i stavovi o rodnoj diskriminaciji u Republici Hrvatskoj".

 • Muškarci dijele pljuske i odlučuju o seksu

  Muškarci dijele pljuske i odlučuju o seksu

  Većini mladića u Zagrebu (95 posto) gade se muškarci koji se ponašaju kao žene, 65 posto smatra ih da je najvažnija uloga žena brinuti se o kući i kuhati za obitelj, 41 posto slaže se da postoje situacije kad žena zaslužuje pljusku, a 71 posto smatra da muškarac odlučuje kada će i kako imati seksualne odnose. Rezultat je to istraživanja "Inicijativa mladića za prevenciju rodno uvjetovanog nasilja u regiji", koje je provedeno u Hrvatskoj, BiH i Srbiji.

 • Znaju zamjeniti gumu na autu, a wc papir ne?

  Znaju zamjeniti gumu na autu, a wc papir ne?

  "Ne, nisam ništa radio dok sam živio s roditeljima" , priznaje mi čovjek s kojim sam dijelila životni prostor, "OK jesam usisavao.. ponekad" , dodaje.

 • Muškarci i dalje 22,6 posto više plaćeni od žena

  Muškarci i dalje 22,6 posto više plaćeni od žena

  U 2009. godini u kojoj je zbog krize ugašeno više od 50.000 radnih mjesta svakom je drugom radniku/ci smanjena plaća, pokazalo je istraživanje portala MojPosao. Najslabije su plaćena zanimanja koja spadaju u područje osobnih usluga, a plaćena su 47,7 posto ispod prosjeka. Upravo žene prevladavaju u slabije plaćenim zanimanjima kao što su prodavači te prosječno zarađuju tek malo iznad 3000 kuna.

Iz drugih medija

AEM