Članci s tagom: rodna-ravnopravnost

 • U Zagrebu tek 1,1 posto ulica ima ime po ženama

  U Zagrebu tek 1,1 posto ulica ima ime po ženama

  Od ukupno 5277 javnih prometnih površina u Zagrebu tek 59, što je 1,1 posto, nosi ime po ženi. Brojka je još manja ako se od tih 59 oduzme imena svetica, te imaginarnih likova. Naime, samo 37 javnih prometnih površina, što je 0,7 posto, nosi ime po stvarnoj ženskoj osobi. Još jedna ulica nosi ime po jednom bračnom paru te se može reći da 37,5 ulica u Zagrebu je ime dobilo po stvarnoj ženi.

 • Mitovi liberalne ideologije

  Mitovi liberalne ideologije

  Poveći je broj medija proteklih tjedana prenio izvatke istraživanja dr. Catherine Hakim znanstvenice s London School of Economics (LSE) , pod nazivom (...)

 • UN Women započela s radom

  UN Women započela s radom

  Ovog su siječnja Ujedinjeni narodi stvarali povijest jer službeno je započela s radom organizacija pod nazivom UN Women (UN Žene), posvećena rodnoj ravnopravnosti te osnaživanju žena. Ova nova i ambiciozna organizacija konsolidira i podiže razinu aktivnosti UN-a, usmjerene na postizanje rodne ravnopravnosti te pruža nadu za ubrzani napredak u ostvarivanju prava žena diljem svijeta.

 • Rodna ravnopravnost po Orwellu

  Rodna ravnopravnost po Orwellu

  "Bojim se da će nam se dogoditi slično kao na Zapadu, gdje stvari, što se tiče ravnopravnosti, stagniraju ili čak nazaduju, jer su djelovanje prebacili na zemlje u (...)

 • Napredovali ste, ali...

  Napredovali ste, ali...

  Europska je komisija izdala jučer izvješće o napretku Hrvatske tzv. Progress Report. Uz pohvale na ostvarenim postignućima, Izvještaj navodi i niz preostalih nedostataka. Što se tiče rodne ravnopravnosti i jednakih mogućnosti, Europska komisija navodi da je generalno postignut određen napredak, no sa jako puno "ali" i "ipak" te uz nekoliko iznenađujućih konstatacija.

 • Glamour i oko njega

  Glamour i oko njega

  Glamour je američki časopis o stilu i trendovima od ljepote do politike kako sami kažu. I svaki mjesec ih čita više od 12 milijuna ljudi, a usput su skupili preko 170 (...)

 • Trajno stanje rodne neravnopravnosti

  Trajno stanje rodne neravnopravnosti

  Prošli tjedan izašao je važan izvještaj o stanju rodne (ne)ravnopravnosti u svijetu i u Hrvatskoj o kojima u domaćim medijima nije bilo ni riječi.

 • Kiparica Ksenija Kantoci dobila ulicu u Novom Zagrebu

  Kiparica Ksenija Kantoci dobila ulicu u Novom Zagrebu

  Odlukom gradskog Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova, a u sklopu imenovanja novih ulica oko Muzeja suvremene umjetnosti, svoju je zagrebačku ulicu dobila kiparica Ksenija Kantoci (1909. - 1995.).  Kantocijina ulica postala je ujedno i prva ikad javna površina nazvana u čast neke žene na području planirnoga Novog Zagreba. Osim Kantoci i sve druge nove ulice oko MSU-a u Središću imenovane su u čast znamenitih likovnih umjetnika, Vojina Bakića, Julija Knifera i  Ede Murtića, a očekuje se i imenovanje ulice u čast Vjenceslava Richtera.

 • Novinarstvo, rodna jednakost i Milenijski ciljevi razvoja

  Novinarstvo, rodna jednakost i Milenijski ciljevi razvoja

  Kako se mediji nose s izvještavanjem o pitanjima koja se tiču Milenijskih ciljeva razvoja iz rodne perspektive? Istraživanje Projekta globalnog praćenja medija (The Global Media Monitoring Project – GMMP) u glavnim tiskanim medijima, televizijskim i radio vijestima u 108 zemalja širom svijeta otkrilo je da je u samo 3% reportaža o siromaštvu, obrazovanju (2%), HIV-u i AIDS-u (25%), okolišu (3%) i 1% onih o globalnom partnerstvu istaknuto pitanje rodne (ne)jednakosti. Ove "teme" sadržane su u Milenijskim ciljevima razvoja 1 (Iskorijeniti ekstremno siromaštvo i glad), 2 (Postići univerzalno osnovno obrazovanje)...

 • Feminizam nam je itekako potreban i naše kćeri to moraju znati

  Feminizam nam je itekako potreban i naše kćeri to moraju znati

  Najraniju mladost provela sam u uvjerenju da su muškarci i žene ravnopravni, čak da su žene društveno superiornije. Bitka za najboljeg/u učenika/učenicu u razredu (...)

Iz drugih medija

AEM