Članci s tagom: roditeljstvo

 • Porod kod kuće je normalna praksa u Europi

  Porod kod kuće je normalna praksa u Europi

  Večernji list objavio je priču o Zagrepčanki koja je svoje dijete odlučila roditi kod kuće uz asistenciju primalje. Problem je nastao u pokušaju da se dijete prijavi u matičnu knjigu rođenih uslijed čega je čak dijete oduzeto majci na dva dana! I dok se nitko ne pita kako na bebu staru dva dana utječe odvojenost od majke i izostanak dojenja, Večernji list se obrušava na rodilje pitajući se nije li porod kod kuće kršenje prava djeteta.

 • U EU ne žele porodiljni dopust od 20 tjedana

  U EU ne žele porodiljni dopust od 20 tjedana

  Većina zamalja članica Europske unije u ponedjeljak je odbacila prijedlog Europskog parlamenta da se miniminalni rodiljni dopust uz punu plaću produlji na 20 tjedana i da se očevima omogući dva tjedna rodiljnog dopusta, izjavila je belgijska ministrica rada Joelle Milquet, čija zemlja predsjedava Europskom unijom u ovom pologudištu. Europski parlament je krajem listopada izglasao prijedlog o produljenju minimalnog rodiljnog dopusta s 14 na 20 tjedana uz punu plaću.

 • Žene koje ne žele imati djecu

  Žene koje ne žele imati djecu

  Društveni fenomen Istražili smo zašto se sve više žena u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, odlučuje ne imati djecu te kako na to reagira njihova okolina "Bi li (...)

 • U borbi za financijska prava libanonskih žena

  U borbi za financijska prava libanonskih žena

  Majka je zadala mali udarac u borbi za ženska prava u Libanonu otvorivši bankovni račun vlastitoj djeci - pravo koje je prije bilo rezervirano samo za očeve. "Pokušavala sam otvoriti bankovni račun dvojici sinova već 10 godina, ali su mi stalno govorili kako samo moj muž može potpisati dokumente" - izjavila je za APF Barbara Batlouni, Libanonka američkog podrijetla.

 • Tečaj za "prave očeve"

  Tečaj za "prave očeve"

  14 turskih očeva iz Hernea su odlučili da krenu na tečaj za "prave očeve". Na tečaju ovi "novi očevi" uče kako preuzeti odgovornost za djecu i kako se aktivno uključiti u njihov odgoj. Time oni polako izlaze iz klasične podjele posla po kojoj se žene brinu za djecu, a muškarci za plaću. Gürkan Ucan je socijalni radnik u Herneu. Prije dvije godine ovaj je 34-godišnjak pokrenuo projekt s nazivom "Pravi očevi".

 • S porodiljnog na burzu

  S porodiljnog na burzu

  Novi Zakon o radu, kao ni prethodni, ne regulira na dostojanstven način povratak žene s rodiljskog dopusta jer je od otkaza zaštićena samo 15 dana, nakon čega je poslodavac može otpustiti, kazala je Emanuela Martinčević Šopić, izazvavši ljutnju novinara zbog činjenice da nije željela odati ime poslodavca koji ju je otpustio.

 • Božićni 'darovi' iz trgovačkog centra

  Božićni 'darovi' iz trgovačkog centra

  Prodajni centar "Baumax" u Zadru "pomeo" je u jednom danu tri djelatnice, koje su otkaze dobile na gotovo bizaran način - Ivani Parić telefonski je javljeno da je ostala bez posla, Sandri Babac poštom je vraćena radna knjižica, koju je našla u sandučiću bez riječi popratnog obrazloženja, a na Tamaru Katić nadređeni je potrošio tri minute da joj usmeno kaže da više neće raditi.

 • Bolje zaposli muško

  Bolje zaposli muško

  Jedna od tri majke vjeruje kako je odlazak na rodiljski naštetio njezinoj karijeri, otkrilo je istraživanje britanske roditeljske udruge National Childbirth Trust u kojem je sudjelovalo 1500 majki. Oko 32 posto ih tvrdi kako su nakon povratka na posao s rodiljskog naletjele na ono što nazivaju nevidljivim "majčinskim zidom", dok ih 31 posto smatra da se odnos sa šefom pogoršao.

 • Šibe za ministre

  Šibe za ministre

  Udruga RODA - Roditelji u akciji već devetu godinu za blagdan Sv. Nikole tradicionalno provodi akciju pod nazivom Šibe za ministre. Predsjednici Vlade i ministrima "zaslužnim" za postojeću situaciju u hrvatskom društvu, te odnos prema djeci i obitelji, Roda je poslala šibe kao znak upozorenja na goruće probleme s kojima se susreću trudnice, roditelji i djeca u našem društvu.

 • Ministri EU sporazumno odobrili dulji porodiljni dopust i poticaje za očeve

  Ministri EU sporazumno odobrili dulji porodiljni dopust i poticaje za očeve

  Sukladno novoj odredbi ministara EU roditelji će imati pravo na dulji porodiljni dopust. Izmijenjeni propis o porodiljnom dopustu jamči svakom zaposlenom roditelju pravo na minimalno četiri mjeseca dopusta nakon rođenja ili posvajanja djeteta (za razliku od dosadašnja tri mjeseca). Najmanje jedan od četiri mjeseca nije moguće prenijeti na drugog roditelja, čime se jedan mjesec gubi ako se ne iskoristi.

<< < 4 5 6 7 8 > >>

Iz drugih medija

AEM