Članci s tagom: ravnopravnost-spolova

 • Politički bodovi ispred prava žena

  Politički bodovi ispred prava žena

  Prevela i prilagodila Ana Begić Libijski premijer Abdel Rahim al-Keib proteklog je tjedna dao bezbroj izjava o ljudskim pravima, u jednom trenutku (...)

 • Bečki Equal Pay Day

  Bečki Equal Pay Day

  U Beču se 15. listopada 2011. godine, obilježio Equal Pay Day koji je iniciran u svrhu borbe protiv neravnopravnosti dohodaka kod muškaraca i žena. Bečka razlika u dohocima trenutno iznosi 21,2 posto manje nego u ostatku zemlje, a to što se ona u Beču iz godine u godinu smanjuje može se pripisati konzekventnoj politici izjednačavanja. Tome je prije svega pomogao propis, kojim se prilikom dodjele javnih poslova preferiraju poduzeća koja pojačano zapošljavaju žene.

 • Nagrada za promicanje raznolikosti u radnom okruženju

  Nagrada za promicanje raznolikosti u radnom okruženju

  Na konferenciji za novinare u Europskom domu u Zagrebu, 12.listopada 2011., predstavljena je ključnarazlika - nagrada za raznolikost ljudskih potencijala. Ova nagrada nastala je u sklopu projekta čiji je nositelj Ured za ljudska prava Vlade RH ima za cilj identificirati i promovirati poslodavce/inje s kvalitetnim praksama uključivanja raznolikosti u radno područje. Ovogodišnji natječaj za dodjelu nagrade ključnarazlika otvoren je do 4. studenog, 2011. godine.

 • Najviše diskriminacije ima na radnom mjestu

  Najviše diskriminacije ima na radnom mjestu

  1.siječnja 2009. godine u Hrvatskoj je stupio na snagu Zakon o suzbijanju diskriminacije . O pozitivnim učincima toga zakona još uvijek je rano govoriti, međutim (...)

 • Australke uskoro na ratištima

  Australke uskoro na ratištima

  Nakon što je australska vlada u utorak objavila ukidanje razlike između spolova kada je riječ o sudjelovanju u svim vojnim akcijama, Australke će konačno moći na ratišta diljem svijeta, rame uz rame muškim kolegama. Australija, bliska saveznica SAD-a, postat će, nakon Kanade, Novog Zelanda i Izraela četvrta zemlja koja će omogućiti sudjelovanje vojnikinja u borbenim akcijama, ukoliko prođu testove fizičke sposobnosti.

 • U Vukovaru osnovana udruga za promicanje ravnopravnosti spolova

  U Vukovaru osnovana udruga za promicanje ravnopravnosti spolova

  Početkom rujna u Vukovaru je osnovan i registriran Centar za istraživanje, edukaciju i promicanje ravnopravnosti spolova ŽAR. Sjedište Centra ŽAR je u Vukovaru, a djelovat će na području cijele Republike Hrvatske. Prema riječima koordinatorice Milene Babić, Centar ŽAR je osnovan sa svrhom promicanja rodne ravnopravnosti i osiguranja jednakih mogućnosti za sve.

 • Osigurajte uravnoteženu zastupljenost žena na izbornim listama!

  Osigurajte uravnoteženu zastupljenost žena na izbornim listama!

  U svjetlu skorašnjih parlamentarnih izbora, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik  podsjetila je da obveza poštivanja načela uravnotežene zastupljenosti obvezuje sve sudionike političkih izbora od dana stupanja Zakona o ravnopravnosti spolova na snagu. Zakon je uravnoteženost definirao kao sudjelovanje osoba oba spola pri kojem zastupljenost jednog spola ne pada ispod 40%.

 • Hrvatski sabor usvojio Nacionalnu politiku za ravnopravnost spolova

  Hrvatski sabor usvojio Nacionalnu politiku za ravnopravnost spolova

  Na 23. sjednici održanoj 15. srpnja 2011. godine Hrvatski sabor je sa 111 glasova "za" i 1 suzdržanim, donio  novu Nacionalnu politiku za ravnopravnost spolova za razdoblje od 2011. do 2015. godine.
  Jednoglasnu potporu Prijedlogu Nacionalne politike dala je većina Klubova zastupnika.

 • EU: U uprave tvrtki zaposliti 40 posto žena

  EU: U uprave tvrtki zaposliti 40 posto žena

  Među direktorima je svega deset posto žena. Na čelu izvršnih odbora tvrtki ima ih svega tri posto. Žene konačno moraju dobiti bolju, zasluženu poziciju u poslovnom svijetu, i to se treba provesti milom ili silom – smatraju europski parlamentarci. Stoga su ovog tjedna poručili velikim europskim kompanijama do do iduće godine trebaju povećati udio žena u svojim upravljačkim tijelima. Ako to ne bude realizirano, Europski parlament donijet će zakon kojim će tvrtke obvezati da moraju imati 40 % žena na najvišim razinama menadžmenta.

 • UN Women: Ima nade, ali ima i posla

  UN Women: Ima nade, ali ima i posla

  Jedna od novijih UN-ovih organizacija, UN Women utemeljena je 2. srpnja 2010. kada je Generalna skupština jednoglasno donijela rezoluciju o osnivanju UN-ovog tijela za (...)

<< < 5 6 7 8 9 > >>

Iz drugih medija

AEM