Članci s tagom: pravosudje

 • Ustavni sud u realnosti društvenog i pravnog poretka - (je li) mogao više?

  Ustavni sud u realnosti društvenog i pravnog poretka - (je li) mogao više?

  Ustavni sud otklonio je, u mjeri u kojoj je to bilo Sudu moguće, niz opasnosti koje zjape iz pravne praznine referendumske regulative i neaktivnosti Sabora istovremeno (...)

 • Kada je zakon naklonjen silovateljima

  Kada je zakon naklonjen silovateljima

  Nedavno su internetski novinski portali obavijestili javnost o monstruoznom činu grupnog silovanja 17-godišnje Zadranke. Naime, maloljetnu djevojku silovalo je pet (...)

 • Femicid i rodno nasilje u Južnoj Americi

  Femicid i rodno nasilje u Južnoj Americi

  Nakon znakovitog slučaja u El Salvadoru, u kojemu je Manuel Gutiérrez pošteđen osuđujuće kazne za nanošenje tjelesnih ozljeda i ubojstvo vlastite supruge, (...)

 • Diskriminirani profesor mora isplatiti 30 tisuća kuna!

  Diskriminirani profesor mora isplatiti 30 tisuća kuna!

  Nakon što je u srpnju prošle godine Općinski sud u Varaždinu donio presudu kojom je djelomično prihvatio tužbu asistenta na Fakultetu organizacije i (...)

 • Pravosuđe iz ženske perspektive

  Pravosuđe iz ženske perspektive

  Nije nam bila potrebna Evropska komisija da bismo znali da je uređeno pravosuđe temeljni zahtjevi funkcioniranja pravne države i uređenog društva.

 • Skandalozno oslobođenje

  Skandalozno oslobođenje

  Tridesetjednoogodišnji muškarac, alkoholičar i ovisnik o drogama, prethodno je otpremio suprugu i poznanicu iz svog stana u Marlu.

 • Hrvatski sudovi su homofobični!

  Hrvatski sudovi su homofobični!

  Republika Hrvatska usvojila je više zakona koji zabranjuju diskriminaciju na temelju spolne orijentacije, ali ti zakoni se ne primjenjuju jer u hrvatskom sudstvu vlada homofobija i neznanje. Upravo iz navedenih razloga danas 17. svibnja 2011. godine na Međunarodni dan borbe protiv homofobije aktivisti/ce udruga Iskorak i Kontra simbolično odjeveni u suce i sutkinje uručili su Ministarstvu pravosuđa svoju "presudu" kojom utvrđuju postojanje homofobije i nepoznavanja antidiskriminacijskog zakonodavstva.

 • Oscari i Zlatne maline za rodnu ravnopravnost u sudskim procesima

  Oscari i Zlatne maline za rodnu ravnopravnost u sudskim procesima

  Organizacija Women's Link Worldwide predstavlja po drugi put godišnju nagradu Gender Justice Uncovered koju dodjeljuje za najbolje i najgore odluke/presude koje se tiču rodne ravnopravnosti u sudskim procesima, na engleskom i španjolskom jeziku. Žiri će dodijeliti svojevrsne Oscare i Zlatne maline prigodno nazvane Gavel(Čekić)i Bludgeon(Toljaga) i to brončanu, srebrnu i zlatnu nagradu  za tri odluke koje najbolje promoviraju rodnu ravnopravnost i za tri najgore seksističke odluke.

 • ŽENE SILOVANE TIJEKOM SUKOBA U BiH JOŠ ČEKAJU NA PRAVDU

  "Ovaj narod zaboravi sve. Oni zaboravljaju nas žrtve. Ali ja nikada neće zaboraviti što se meni dogodilo." (...)

 • Za sve utjecajne bjegunce svijeta još nije sve izgubljeno...

  Za sve utjecajne bjegunce svijeta još nije sve izgubljeno...

  U subotu 26.09. uhićen je u Zurichu poznati poljski režiser Roman Polanski . Na temelju tjeralice izdane u SAD-u daleke 1978 tereti ga se za silovanje (...)

<< < 1 2 3 4 > >>

Iz drugih medija

AEM