Članci s tagom: pravobraniteljica-za-ravnopravnost-spolova

 • Ekonomsko nasilje nad ženama

  Ekonomsko nasilje nad ženama

  U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana žena predstavljena je publikacija "Ekonomsko nasilje nad ženama: manifestacije, posljedice i putovi oporavka" u hotelu Sheraton. Knjigu su predstavili Darja Maslić Seršić, autorica publikacije, Gordana Lukač Koritnik, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova te Stjepan Adanić, državni tajnik Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

 • Iz prakse Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

  Iz prakse Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

  Često je rad raznih hrvatskih institucija teško dokučiv prosječnoj osobi, a još je teže ponekad vidjeti konkretne rezultate tog rada. Stoga je prilično hvalevrijedna (...)

 • Napredovali ste, ali...

  Napredovali ste, ali...

  Europska je komisija izdala jučer izvješće o napretku Hrvatske tzv. Progress Report. Uz pohvale na ostvarenim postignućima, Izvještaj navodi i niz preostalih nedostataka. Što se tiče rodne ravnopravnosti i jednakih mogućnosti, Europska komisija navodi da je generalno postignut određen napredak, no sa jako puno "ali" i "ipak" te uz nekoliko iznenađujućih konstatacija.

 • Povećan broj pritužbi na temelju spolne orijentacije, bračnog ili obiteljskog statusa

  Povećan broj pritužbi na temelju spolne orijentacije, bračnog ili obiteljskog statusa

  Predstavljajući izvješće, pravobraniteljica Gordana Lukač Koritnik istaknula je da se položaj žena na tržištu rada nije bitno promijenio. Na to upozoravaju, rekla je, visok udio žena među nezaposlenima, rad u potplaćenim sektorima, razlika u plaćama i više žena zaposlenih na određeno vrijeme. Posebno je zabrinjava velik porast broja ubijenih žena, žrtava obiteljskog nasilja, a kao problem ističe i to što je nedovoljno stručnjaka i stručnjakinja koji bi provodili psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji.

 • Pravobraniteljica preporučila HZZO-u da prouče zakone

  Pravobraniteljica preporučila HZZO-u da prouče zakone

  Prenosimo priopćenje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Gordane Lukač Koritnik, povodom medijskih napisa vezano uz uskraćivanja prava na porodiljnu naknadu. Nepovoljno postupanje u pogledu ostvarivanja prava iz radnog odnosa temeljem činjenice da je osoba započela medicinski postupak umjetne oplodnje oblik je spolne diskriminacije žena.

 • Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova upozorila Index.hr

  Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova upozorila Index.hr

  U spornom tekstu je navedeno: "Više nije jasno je li Kosor snažna političarka koja se može uhvatiti u koštac s krizom i kompetentno voditi Vladu ili je ona ipak najobičnija plačip... oprostite "Suzana" što u svakom pogledu predstavlja uvredljivo, ponižavajuće i omalovažavajuće prikazivanje žene u medijima, što je u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o ravnopravnosti spolova.

 • Ne izlažite žrtve dodatnim traumama

  Ne izlažite žrtve dodatnim traumama

  Djevojka koja je bačena u hladno more bez sumnje je žrtva nasilničkog napada, neprimjereno je izvještavati o promilima alkohola u krvi žrtve jer se, navođenjem jedne, za ovaj slučaj, sasvim nerelevantne činjenice, posredno sugerira da je žrtva na neki način sama odgovorna za ono što joj se dogodilo.

 • Ne puštajmo premijerku na sastanak sa Silvijem

  Ne puštajmo premijerku na sastanak sa Silvijem

  Vrijeđanje, omalovažavanje ili ponižavanje temeljem nečijeg spola autori/ice i urednici/ce još uvijek toleriraju kao "šalu", kao što je to slučaj i u navedenom članku, iako bi im istovremeno, vjerujem da ćete se složiti, teško bilo zamisliti zbijanje sličnih "šala" na račun nečije rase, vjere ili invaliditeta. 

<< < 4 5 6 7 8

Iz drugih medija

AEM